• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.3°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 10.0°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 8.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.2°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 4.0°C
  5 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 14.6°C
  3 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.4°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.8°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 15.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 16.5°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 16.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 16.5°C
  4 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 11.0°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.7°C / 10.1°C
  4 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  78%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εθελοντικά κουρέματα ενοικίων από τον Ιούλιο

 • A-
 • A+

Σχέδιο για εθελοντικά κουρέματα ενοικίων από τον Ιούλιο πλην των περιπτώσεων όπου τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν (κέντρα διασκέδασης) βρίσκεται πάνω στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, με διατήρηση όμως της επιδότησης από το κράτος. Ο Ιούνιος αναμένεται να είναι ο τελευταίος μήνας εφαρμογής της ρύθμισης που προβλέπει πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και του αθλητισμού (γυμναστήρια κ.λπ.).

Για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε κούρεμα κατά 40% του ενοικίου για τον μήνα Ιούνιο. Επίσης, μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα πληρώσουν και αυτόν τον μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, για την κύρια κατοικία καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα εισπράξουν ενοίκια τον Ιούνιο εξετάζεται να αποζημιωθούν προκαταβολικά και για τον τρέχοντα μήνα. Δηλαδή πρώτα θα λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται για τα «χαμένα» ενοίκια και μετά θα υποβάλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη δήλωση Covid. Τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ούτε τον Ιούνιο ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ για τα νομικά πρόσωπα η αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν τον Ιούνιο μειωμένα κατά 40% μισθώματα θα αποζημιωθούν για το 50% των ενοικίων που έχουν χάσει.

Μιλώντας χθες στη διαδικτυακή ημερίδα της ΠΟΜΙΔΑ, ο αναπληρωτής Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι το συνολικό κόστος του μέτρου των μηδενικών/μειωμένων ενοικίων φτάνει με τη ρύθμιση του Ιουνίου στα 600 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, από την πλευρά του, έβαλε πάνω στο τραπέζι της ημερίδας το θέμα των προαιρετικών μειώσεων και για συγκεκριμένους κλάδους στην εστίαση και στο λιανεμπόριο όπου τα πλήγματα από την πανδημική κρίση είναι ισχυρότερα. Το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ αντιμετωπίζεται θετικά από το υπουργείο Οικονομικών και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες στη βάση πάντα των αντοχών του προϋπολογισμού. Το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τις υπεκμισθώσεις ακινήτων.

Αντικειμενικές τιμές

Μετά το τέλος των μειωμένων ενοικίων, το υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνεται στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη να προεξοφλεί άνοδο της κτηματαγοράς, εκτιμώντας ότι η ζήτηση από το εξωτερικό θα ενισχυθεί, ενώ θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις κατασκευές και τις ανακαινίσεις. Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ μετέθεσε για τις 29 Ιουνίου 2021 την υποχρεωτική υποβολή δήλωσης μεταβίβασης ακινήτων ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας myProperty.

Η παράταση της προθεσμίας για τις ηλεκτρονικές αγοραπωλησίες ακινήτων αποφασίστηκε μετά από αιτήματα των συμβολαιογράφων και με σκοπό την ομαλότερη μετάβαση στο νέο σύστημα. Μέχρι και τις 28 Ιουνίου το νέο σύστημα θα είναι προαιρετικό. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, παγώνει η πληρωμή των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή και τον Ιούνιο. Οι δόσεις αυτές θα προστεθούν στο τέλος του προγράμματος της ρύθμισης οφειλών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση «επιτήρησης» μέχρι το τέλος του έτους
Ξεκινά η 13η αξιολόγηση, λεπτές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που έχουν επισημάνει σημαντικές καθυστερήσεις σε σειρά μεταρρυθμίσεων και προαπαιτούμενων.
Παράταση «επιτήρησης» μέχρι το τέλος του έτους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Υπερπληθυσμός» οφειλετών στο δεκάμηνο του έτους
Στα 4,2 εκατ. αυξήθηκαν οι φορολογούμενοι και στα 109,8 δισ. οι οφειλές τους προς την Εφορία ● Απροθυμία ή αδυναμία αξιοποίησης του παράθυρου επανένταξης στις ρυθμίσεις 100-120 δόσεων;
«Υπερπληθυσμός» οφειλετών στο δεκάμηνο του έτους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ραβασάκια για τα κουρεμένα ενοίκια
«Πάρτι» με τις αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια εντόπισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ύστερα από ελέγχους για παράνομες επιχορηγήσεις που πραγματοποίησε σε χιλιάδες εκμισθωτές ακινήτων.
Ραβασάκια για τα κουρεμένα ενοίκια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελευταία ευκαιρία για τα ενοίκια
Αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου για διορθώσεις λαθών στις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί για τα μειωμένα ενοίκια Ιανουαρίου-Απριλίου 2021 αλλά και για την υποβολή αρχικών δηλώσεων Covid για τους ίδιους μήνες από...
Τελευταία ευκαιρία για τα ενοίκια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διασταυρώσεις για εισοδήματα από πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων
Πρόστιμο τουλάχιστον 5.000 ευρώ αντιμετωπίζουν όσοι δεν εγγράφηκαν στο Μητρώο ή δεν ανέφεραν τον αριθμό εγγραφής στις ψηφιακές πλατφόρμες AirBnB, Booking και Homeaway.
Διασταυρώσεις για εισοδήματα από πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγουν πάλι οι αποζημιώσεις μισθωμάτων
Αποζημίωση για τα απολεσθέντα ποσά ενοικίων δυο μηνών, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021, θα λάβουν την ερχόμενη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες ακινήτων με πίστωση των χρημάτων από το Δημόσιο στους τραπεζικούς τους...
Ανοίγουν πάλι οι αποζημιώσεις μισθωμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας