• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.7°C / 33.4°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 31.6°C
  1 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 32.6°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 32.0°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.0°C / 31.0°C
  0 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.4°C
  0 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 27.9°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.1°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.8°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.0°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 28.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 29.8°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 33.6°C
  2 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 26.0°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 31.7°C
  3 BF
  31%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  21%

Το ΔΝΤ μειώνει την πρόβλεψη για ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021

 • A-
 • A+
Στο 3,3% κατεβάζει την εκτίμησή του το Ταμείο για τον ρυθμό ανάπτυξης • «Καμπανάκια» για συγκεκριμένους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία • Τι αναφέρει για το χρέος • Ζητά περικοπές μισθών και συντάξεων
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με ρυθμό 3,3% εκτιμά πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία για το τρέχον έτος (2021). Η εκτίμηση αυτή είναι μικρότερη από το 3,8% που προέβλεπε το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) που έδωσε στη δημοσιότητα τον περασμένο Απρίλιο. 

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα τρέξει στο 3,3% για φέτος και στο 5,4% για το 2022. Όπως σημειώνει το Ταμείο, βασικοί μοχλοί της ανάκαμψης αναμένεται να είναι οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, η ανεκπλήρωτη την περίοδο της πανδημίας κατανάλωση που θα χρηματοδοτηθεί από τις καταθέσεις και η επανέναρξη του τουρισμού. Η μόνιμη απώλεια παραγωγής από την πανδημία προβλέπεται να φθάσει το 3%.

Σημαντικές αβεβαιότητες

Ωστόσο, το Ταμείο επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες και καθοδικοί κίνδυνοι. «Αν και ο πλήρης εμβολιασμός προχωρά με ρυθμό πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μία μεγαλύτερη διάρκεια της πανδημίας θα αύξανε σημαντικά τους καθοδικούς κινδύνους για όλους τους τομείς της οικονομίας».

Όπως σημειώνει το Ταμείο, η ανάπτυξη μπορεί να είναι ισχυρότερη, αν υλοποιηθεί πλήρως το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το σχέδιο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνέργειες που θα αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις. Οι υψηλότερες επενδύσεις, οι οικονομίες κλίμακας από μεγαλύτερες επιχειρήσεις και η αυξημένη εξωστρέφεια «θα διατηρούσαν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών υπό έλεγχο και -σε συνδυασμό με την ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του σχεδίου ανάκαμψης- θα ενίσχυαν την αύξηση της παραγωγικότητας, θα οδηγούσαν τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα και θα εμπέδωναν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους».

Επίσης, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η αύξηση της παραγωγής, οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και η ψηφιοποίηση θα διεύρυναν τη φορολογική βάση και θα αποφεύγονταν μία απότομη πτώση όταν θα σταματούσε η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, οι αυξημένες ευκαιρίες χορήγησης δανείων θα στήριζαν τα επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών και η μείωση των ποσοστών NPE θα τις επέτρεπε να βελτιώσουν οργανικά την ποιότητα των κεφαλαίων τους.

Οι προϋποθέσεις για βιωσιμότητα του χρέους

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, το Ταμείο ουσιαστικά σηκώνει τα χέρια ψηλά, σημειώνοντας ότι παραμένει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, με βάση το ότι η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από το επιτόκιο εξυπηρέτησής του και ότι θα υπάρξει σταδιακή επάνοδος σε πρωτογενή πλεονάσματα. Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να κορυφωθεί φέτος και στη συνέχεια να μειώνεται σταδιακά μεσοπρόθεσμα, παραμένοντας σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν την πανδημία. «Τα μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα και η ενεργή διαχείριση του χρέους από την κυβέρνηση περιορίζουν περαιτέρω τους κινδύνους αναχρηματοδότησης, ενώ η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος της σε περίπτωση ενός μεγάλου σοκ εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη περιφερειακή στήριξη», σημειώνεται.

Το χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα με διάφορες ρεαλιστικές πολιτικές και κινήσεις των επιτοκίων, σημειώνει το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να καταλήξει με ασφάλεια σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Αυτό, πάντως, «σηματοδοτεί μία απομάκρυνση από την προηγούμενη ανάλυση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους (του Ταμείου), που δημοσιεύθηκε το 2018, η οποία αναγνώριζε επίσης μεγάλη αβεβαιότητα, αλλά κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν διασφαλιζόταν με βάση ένα ρεαλιστικό σύνολο μακροοικονομικών και δημοσιονομικών υποθέσεων».

Το ΔΝΤ υποστηρίζει την υπό όρους διατήρηση διευκολυντικής δημοσιονομικής πολιτικής και το 2022. Τονίζει ότι οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι δημοσιονομικής βιωσιμότητας δεν πρέπει να επιτευχθούν εις βάρος της ανάπτυξης, «ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των δύο κρίσεων στα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων». 

Σκληρή δημοσιονομική πολιτική

Παράλληλα, το Ταμείο παραμένει στη λογική της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, προκειμένου να ανευρεθούν πόροι. Επίσης, το Ταμείο θεωρεί ότι οι Αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την πρόσθετη στήριξη για να οδηγήσουν σε μία διαρκή βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής.

Στο παραπάνω πλαίσιο, καλωσορίζει τις μειώσεις στη φορολογία των εταιρικών κερδών και της προκαταβολής φόρου, καθώς ενισχύουν τα επενδυτικά κίνητρα και διατηρούν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Τονίζει, παράλληλα, όμως, ότι πρέπει να δοθεί αντίστοιχη έμφαση στη βελτίωση του μείγματος των δημόσιων δαπανών. Αναφέρεται στην αντιμετώπιση των κενών που υπάρχουν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα «καθώς η στήριξη πρέπει να προχωρήσει από τη διατήρηση των θέσεων εργασίας προς μία στοχευμένη εισοδηματική στήριξη και εκ νέου ενεργοποίηση των εργαζομένων καθώς και στην αντιμετώπιση των ακάλυπτων αναγκών για υγειονομική περίθαλψη».

Ο αντίκτυπος που θα υπάρχει από τα μέτρα αυτά στα δημόσια οικονομικά θα πρέπει, σημειώνει να καλυφθεί από μία νέα προσπάθεια για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, «μέσω της διεύρυνσης της βάσης για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, την αντιμετώπιση των κενών συμμόρφωσης αναφορικά με τον ΦΠΑ και την εξοικονόμηση δαπανών σε λιγότερο καλά στοχευμένα προγράμματα παροχών, περιλαμβανομένων των συντάξεων, της δαπάνης για τους μισθούς στο δημόσιο (με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων να κινείται σταδιακά προς τα προ της κρίσης επίπεδα) και για τις δημόσιες επιχειρήσεις».

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Για άλλη μια φορά, το Ταμείο επιμένει στην «ανάγκη» μεταρρυθμίσεων. Όπως σημειώνει, η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για την ελαχιστοποίηση των μόνιμων κινδύνων και τη μόχλευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ΔΝΤ τονίζει ότι «οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει σε μία σειρά από τομείς και ότι η διεύρυνση των εξωτερικών ανισορροπιών της Ελλάδας πέρυσι αντανακλά κυρίως προσωρινούς παράγοντες λόγω της πανδημίας», εννοώντας κυρίως τη μείωση του τουρισμού.

«Ωστόσο, η αντιμετώπιση της ανατίμησης της πραγματικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας και η ενίσχυση των προοπτικών σύγκλισης στην Ευρωζώνη απαιτεί την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την παραγωγικότητα, μειώνουν το μη μισθολογικό κόστος και κλείνουν το παραγωγικό κενό».

Το Ταμείο συνιστά την προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με την επικείμενη κωδικοποίηση της εργασίας και προσθέτει ότι η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι συνετή.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες για την εξασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας των δαπανών σχετικά με την COVID-19 και να προστατεύσει την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.

«Κόκκινα» δάνεια και σχέδιο «Ηρακλής»

Η στρατηγική των τιτλοποιήσεων «κόκκινων» δανείων μπορεί να επιτύχει μία γρήγορη μείωση των NPEs, εφόσον είναι επιτυχείς οι προσπάθειες αύξησης κεφαλαίου, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο προσθέτει ότι «η πανδημία μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω την εξομάλυνση των τραπεζικών ισολογισμών, απαιτώντας μία προληπτική προσέγγιση από την κυβέρνηση που θα βασίζεται σε ενδελεχή ανάλυση κόστους - οφέλους όλων των διαθέσιμων επιλογών».

Τα στελέχη του Ταμείου καλωσόρισαν την παράταση του σχεδίου «Ηρακλής», αλλά σημείωσαν ότι πρέπει «να διαμορφωθούν εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που οι προσπάθειες των τραπεζών είναι ανεπαρκείς και/ή υλοποιηθούν οι κίνδυνοι εκτέλεσης».

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρότερο το καλάθι της ανάπτυξης
Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για ανάπτυξη το 2021 το ΙΟΒΕ, διαγράφοντας την πιθανότητα του θετικού σεναρίου και κρατώντας πλέον μόνο δύο σενάρια, το βασικό και το δυσμενές.
Μικρότερο το καλάθι της ανάπτυξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσουχτερός ο λογαριασμός του χρέους το 2021
Με πληρωμές-μαρτύριο για τόκους, δάνεια προς το ΔΝΤ και άλλες υποχρεώσεις από το 1ο Μνημόνιο που ξεπερνούν συνολικά τα 11,5 δισ. ευρώ, έρχεται αντιμέτωπος ο προϋπολογισμός τον επόμενο χρόνο.
Τσουχτερός ο λογαριασμός του χρέους το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021
Xωρίς νέα αντίμετρα για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2021 ● Εχει προβλεφθεί υψηλό αποθεματικό δαπανών, ωστόσο οι νέες παρεμβάσεις δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
Βλέποντας και... κάνοντας για το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υφεση-σοκ και ανεργία στο 22,3%
Διψήφια ύφεση-σοκ προβλέπει για την ελληνική οικονομία φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό, τον τομέα που βάλλεται...
Υφεση-σοκ και ανεργία στο 22,3%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γειώνει ανάπτυξη και πλεονάσματα
Δυσμενέστερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ σε σχέση με τις κυβερνητικές προβλέψεις ● Βλέπει πλεόνασμα 3,1% το 2020 και υποχώρηση ώς το 2,2% μέχρι το 2024 ● Επιμένει σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, στοχοποιώντας...
Γειώνει ανάπτυξη και πλεονάσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τον Απρίλιο η εξέταση της ελάφρυνσης χρέους μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ
Ρουτινιάρικη αναμένεται η σύνοδος της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα για το ελληνικό πρόγραμμα καθώς η εξέταση της ελάφρυνσης του χρέους παραπέμφθηκε στη σύνοδο του Απριλίου ● Προσκόμματα θέτει το ΔΝΤ για να...
Τον Απρίλιο η εξέταση της ελάφρυνσης χρέους μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας