• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.7°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.4°C / 13.8°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 18.4°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.7°C / 12.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.4°C / 13.2°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.4°C / 7.9°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 16.6°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  1 BF
  70%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.8°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.9°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.4°C / 14.4°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 13.9°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  72%

Τράπεζα της Ελλάδος

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαμηλότερα των προβλέψεων της ΤτΕ τα νέα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών

 • A-
 • A+
Πηγές της κεντρικής τράπεζας σημείωναν ότι οι εκτιμήσεις είναι πιο απαισιόδοξες γιατί αφορούν και τα δάνεια που θα… βγουν από τα προγράμματα «Γέφυρα».

Tράπεζες και servicers φαίνεται να «κερδίζουν» με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία το «στοίχημα» για το ύψος των νέων, πανδημικών «κόκκινων» δανείων και στον αντίποδα οι αντίστοιχες δυσοίωνες εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος… πέφτουν έξω. Την περασμένη εβδομάδα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του τριμήνου και μαζί χαμήλωσαν τις εκτιμήσεις τους για το ύψος των νέων προβληματικών δανείων που αθροιστικά δεν ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ έναντι 8-10 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση της ΤτΕ.

Οι εκτιμήσεις για το ύψος των προβληματικών δανείων (ΝPEs) που δημιουργεί η κρίση αποτελούν διελκυστίνδα των δύο πλευρών εδώ και πολλούς μήνες και ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας είχε «σηκώσει» το γάντι θέτοντας ως στόχο –φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό– τη συγκράτηση των πανδημικών «κόκκινων» δανείων κάτω από 5 δισ. ευρώ. Αποψη με την οποία συντάχθηκαν και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των άλλων τραπεζών.

Από την πλευρά της ΤτΕ, ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, πέρα από τις εκτιμήσεις του που τοποθετούν πολύ ψηλότερα τον πήχη, επαναλάμβανε συνεχώς την ανάγκη για ίδρυση bad bank ώστε να λειτουργήσει συμπληρωματικά του «Ηρακλή» και να δώσει λύση και στο πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των κεφαλαίων.

Στην πραγματικότητα οι εκτιμήσεις τραπεζών/servicers προκύπτουν κατά κύριο λόγο, αλλά όχι μόνο, από την πορεία των δανείων –όλων των κατηγοριών– που βγήκαν από τα μορατόριουμ και λαμβάνοντας υπόψη το «ανάχωμα» που δημιούργησαν τα προγράμματα «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ» που επιδοτούν τις δόσεις δανείων για 9 μήνες σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά και για 8 μήνες σε επιχειρηματικά, επαγγελματικά.

«Ελπίζουμε να έχουν δίκιο οι τράπεζες και εμείς άδικο» ήταν η ευχή που διατύπωσε πριν από λίγες ημέρες ο ειδικός σύμβουλος του διοικητή της ΤτΕ, Ηλίας Πλασκοβίτης, ενώ πηγές της κεντρικής τράπεζας σημείωναν ότι οι εκτιμήσεις είναι πιο απαισιόδοξες γιατί αφορούν και τα δάνεια που θα… βγουν από τα προγράμματα «Γέφυρα».

Αυτό ωστόσο που σημειώνουν στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι ότι τα επιτελεία τραπεζών και servicers προχωρούν σε εκτιμήσεις λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους, σενάρια για την πορεία κρίσιμων κλάδων –όπως ο τουρισμός, η εστίαση κ.λπ.- που δεν είναι ούτε υπεραισιόδοξα, ούτε όμως και καταστροφικά. «Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε, όπως όλοι άλλωστε, ότι ο λογαριασμός της πανδημίας δεν έχει βγει ακόμα. Και αυτό το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας» αναφέρει τραπεζικό στέλεχος. Ωστόσο το τετράμηνο Ιούνιος – Σεπτέμβριος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών και της πανδημίας.

Πάντως με βάση τα όσα ειπώθηκαν στις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, η κατάσταση των δανείων που βγήκαν από το πάγωμα καταβολής δόσεων έχει ως εξής:

ΕΘΝΙΚΗ: από τα 3 δισ. ευρώ που είχαν μπει στον «πάγο» μόλις 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να «κοκκινίσουν». Ποσοστό χαμηλότερο του 7% παρουσιάζει μικρή καθυστέρηση (άνω των 30 ημερών), ενώ μόλις το 2% βρίσκεται σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών άνω των 90 ημερών. Στο «Γέφυρα Ι» από τα 1,4 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια το 40% είχε υπαχθεί προηγουμένως σε μορατόριουμ, όπως αντίστοιχα συνέβη και στο «Γέφυρα ΙΙ» όπου υποβλήθηκαν 30.000 αιτήσεις για δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Σε προγράμματα σταδιακής επαναφοράς σε κανονικότητα πληρωμών (step up) ή αναβολής δόσεων που δημιούργησε η ίδια η τράπεζα έχουν ενταχθεί δάνεια συνολικού ύψους μόλις 300 εκατ. ευρώ.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Τα δάνεια σε μορατόριουμ -ενεργά και μη- είναι της τάξης των 5 δισ. ευρώ και μη εξυπηρετούμενα είναι ήδη περί τα 400 εκατ. ευρώ (9%), όμως άλλα 600 εκατ. ευρώ (10%) βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη και εκτιμάται ότι θα προστεθούν στα «κόκκινα». Αντίθετα, σε κανονικές πληρωμές αναμένεται να επιστρέψουν δάνεια συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ, δηλαδή το 40%, και το 30% θα επανέλθει σταδιακά κάνοντας χρήση των προγραμμάτων step up της τράπεζας ή θα ενταχθεί στο «Γέφυρα ΙΙ». Σε ό,τι αφορά το «Γέφυρα Ι» που αφορά τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, η Πειραιώς υλοποιεί αιτήσεις ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

EUROBANK: Με νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ εκτιμά ότι θα «κλείσει» το 2021 η διοίκηση, αναθεωρώντας προς τα κάτω την εκτίμηση των 900 εκατ. ευρώ που είχε κάνει τον Μάρτιο.

ALPHA BANK: Η διοίκηση εκτιμά ότι μετά το τέλος των μορατόριουμ τα δάνεια που τελικά θα «κοκκινίσουν» θα ανέλθουν στα 800 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόκκινα» δάνεια και κοινωνική συνοχή
Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εξαντλείται σε ποσοτικούς στόχους η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Κόκκινα» δάνεια και κοινωνική συνοχή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σημαντική μείωση «κόκκινων» δανείων το 2020
Σημαντική ύφεση 10% το 2020 αλλά αύξηση του ΑΕΠ στη συνέχεια, κατά 4,2% το 2021 και κατά 4,8% το 2022 λόγω σημαντικής ενίσχυσης της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης βλέπει στο βασικό σενάριό της η Τράπεζα της...
Σημαντική μείωση «κόκκινων» δανείων το 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε «συμπληρωματικές λύσεις» επιμένει ο Γ. Στουρνάρας
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ Οκτώ άξονες της πρότασης για τη δημιουργία «κακής τράπεζας», δίπλα στα σχέδια «Ηρακλής» • Αυξήθηκε η δανειοδότηση κυρίως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Σε «συμπληρωματικές λύσεις» επιμένει ο Γ. Στουρνάρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειωμένη δόση δανείου για όσους έμειναν εκτός «Γέφυρας»
Το πρόγραμμα «Γέφυρα» αλλά και προϊόντα που προβλέπουν «κούρεμα και σπάσιμο» του δάνειου θα ρίξουν στη μάχη ανάσχεσης της δημιουργίας «κόκκινων» δανείων, καθώς με βάση το… καλό σενάριο γίνεται λόγος για 10...
Μειωμένη δόση δανείου για όσους έμειναν εκτός «Γέφυρας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδοκιμασία για Πτωχευτικό, ανησυχία για κόκκινα δάνεια
Σημαντικό βήμα προόδου χαρακτηρίζει τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνοντας ότι η αποτελεσματικότητά του θα εξαρτηθεί από την ποιότητα της εφαρμογής του.
Επιδοκιμασία για Πτωχευτικό, ανησυχία για κόκκινα δάνεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας