• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 23.3°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 18.7°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.5°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 20.5°C / 25.1°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 29.0°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  3 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  68%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα «ναυάγιο» 750.000 ευρώ!

 • A-
 • A+
Η αρμόδια αναπληρώτρια προϊσταμένη αρνήθηκε να υπογράψει τη συμμετοχή της εφορείας σε συγχρηματοδοτούμενο έργο, εμποδίζοντας έτσι την ανάδειξη μοναδικών ενάλιων θησαυρών και αρχαίων ναυαγίων στο Παυλοπέτρι Λακωνίας, στη «βυθισμένη πολιτεία» στην Παλαιά Επίδαυρο, στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο και στο σύγχρονο ναυάγιο του πλοίου «Χριστόφορος» στη Σκόπελο.

Αναπληρώτρια προϊσταμένη στην Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, που τοποθετήθηκε πριν από δύο μήνες στην καίρια θέση ευθύνης με τις ευλογίες της υπ. Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή της για τη συμμετοχή της Εφορείας σε συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. έργο που είχε ήδη εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση και τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού. Αποτέλεσμα αυτής της πράξης είναι:

■ Nα χαθούν 749.417 ευρώ από το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.

■ Να τιναχτεί στο αέρα ένα έργο το οποίο υπό τον τίτλο «i-mareArceo Game» θα αναδείκνυε την ενάλια πολιτιστική μας κληρονομιά και θα συνέβαλλε στην προσέλκυση του διεθνούς καταδυτικού τουρισμού. Η αποχώρηση της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων από το έργο (και μάλιστα για λόγους αστείους) οδηγεί σε διάλυση της σύμπραξης διότι δεν επιτρέπεται να γίνουν αντικαταστάσεις την τελευταία στιγμή. Στη σύμπραξη συμμετέχουν επίσης ως εταίροι οι εξής: το ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη, το Τμήμα Τοπογραφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, δύο ιδιωτικές εταιρείες, το ιδιωτικό κέντρο Σκοπέλου και η εταιρεία λογισμικού ArxNet.

■ Να βυθιστούν ακόμη πιο βαθιά οι ενάλιοι θησαυροί και τα αρχαία ναυάγια που θα αναδείκνυε το έργο με την υποβρύχια προσομοίωση-εξερεύνηση σε τέσσερις ιστορικής σημασίας περιοχές της Ελλάδας: στο Παυλοπέτρι Λακωνίας (φωτογραφία), στη «βυθισμένη πολιτεία» στην Παλαιά Επίδαυρο, στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο και στο σύγχρονο ναυάγιο του πλοίου «Χριστόφορος» στη Σκόπελο.

Η αδιαφορία που επέδειξε η αρμόδια προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων είχε αποτέλεσμα να μη συμπεριληφθεί στον φάκελο κανένα δικαιολογητικό από την πλευρά της με αποτέλεσμα το στέλεχος διαχείρισης Κ. Κατσιδονιώτη να ανακοινώσει στον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ότι «το έργο θα προταθεί για απόρριψη». Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα της αρμόδιας προϊσταμένης περί μη επαρκούς προσωπικού για να «τρέξει» το έργο, μιλά από μόνη της η επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Δ. Τζοβάρας, προς την αναπληρώτρια διευθύντρια Αικατερίνη Δελλαπόρτα.

«Το έργο προβλέπει 100% χρηματοδότηση της ΕΕΑ, ύψους 104.035 ευρώ, και πρόσληψη ενός αρχαιολόγου με σύμβαση διάρκειας 42 μηνών και συνολική εγκεκριμένη 100% επιχορηγούμενη δημόσια δαπάνη 60.900 ευρώ, γεγονός που αίρει οποιεσδήποτε επιφυλάξεις σας σχετικά με τη διαθεσιμότητα του επιστημονικού προσωπικού που δύναται να εμπλακεί και να διαχειριστεί το συγκεκριμένο έργο» αναφέρει ο κ. Τζοβάρας, ζητώντας στις 13/5 από την επικεφαλής της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων να αναθεωρήσει την απόφασή της και να προχωρήσει στην προσκόμιση έως το τέλος της ημέρας των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την ήδη αποφασισμένη συμμετοχή της ΕΕΑ στο συγκεκριμένο έργο.

Και σχεδόν δε εκλιπαρώντας τη στιβαρή προϊσταμένη και ευνοούμενη της υπουργού Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, ο κ. Τζοβάρας τονίζει: «Η μη συμμετοχή της ΕΕΑ πέρα από την πιθανή ζημία που δημιουργεί στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα οδηγήσει και στην απόρριψη του έργου από τη ΓΓΕΚ, με πρόκληση ζημίας και στους λοιπούς συμμετέχοντες φορείς, τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, σε έναν συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 749.417 ευρώ».

Και να σκεφτεί κανείς ότι ένα από τα υποτιθέμενα ατού που μέτρησαν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην υπουργοποίηση της Λίνας Μενδώνη ήταν η ικανότητά της να «τρέχει» προγράμματα και να εξασφαλίζει απορροφητικότητα πόρων!

«Ποιος την καλύπτει;»

Mε κοινή δήλωσή τους, οι τομεάρχες Πολιτισμού και Τουρισμού, Σία Αναγνωστοπούλου και Κατερίνα Νοτοπούλου, ρωτούν ποια «κάλυψη» έχει η συγκεκριμένη διευθύντρια για να μην υπογράφει ένα έργο το οποίο, πριν κατατεθεί, είχε εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση και τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού;

«Για την τοπική κοινωνία της Αλοννήσου, για τους επιχειρηματίες, τον Δήμο Αλόννησου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την καταδυτική κοινότητα, για τους οποίους το μουσείο αυτό αποτελεί ελπίδα και “σημαία” για την τουριστική εξέλιξη στην περιοχή και την ενσωμάτωση νέων μορφών εναλλακτικού και ήπιου τουρισμού, η εξέλιξη αυτή συνιστά μέγιστη απογοήτευση. Ειδικά για την Αλόννησο, το National Geographic την κατατάσσει σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου για το 2021, λόγω ακριβώς και του υποβρύχιου μουσείου της Περιστέρας» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Τι κάνει γι’ αυτά το επιτελικό κράτος του κ. πρωθυπουργού; Τι συμβαίνει με την κ. υπουργό Πολιτισμού, η οποία πέφτει από το ένα ατόπημα στο άλλο και ασχολείται με τη φωτογράφιση μόδας στην Ακρόπολη αντί να επιλύει τα προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών της; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε να τοποθετηθεί στις 1/4/2021 η συγκεκριμένη αναπληρώτρια προϊσταμένη στην Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ενώ είναι γνωστές και δημόσιες οι τοποθετήσεις της ενάντια στον καταδυτικό τουρισμό και την καταδυτική κοινότητα; Σε κάθε περίπτωση, το κριτήριο με το οποίο η υπουργός Πολιτισμού επιλέγει και προωθεί σε καίριες θέσεις πρόσωπα επιλογής της αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι δεν είναι το καλύτερο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει η πλατφόρμα και για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό
Από τις 19/1/2021 έως και τις 31/1/2021 μπορούν να υποβάλουν τις μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις τους για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στην ειδική πλατφόρμα του Π.Σ. «Εργάνη» οι επαγγελματίες της τέχνης και...
Ανοίγει η πλατφόρμα και για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το ΤΑΠ στην Αναπτυξιακή Τράπεζα η Αθηνά Χατζηπέτρου
Η οικονομολόγος που είχε διαφωνίες με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επελέγη ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος από τη γενική συνέλευση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Από το ΤΑΠ στην Αναπτυξιακή Τράπεζα η Αθηνά Χατζηπέτρου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβολή μέχρι νεωτέρας
Η κήρυξη-οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια. Ωστόσο, αυτή τη φορά θα προχωρήσει και θα έρθει...
Αναβολή μέχρι νεωτέρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
63.852 οφειλέτες έχασαν ρυθμίσεις του ΚΕΑΟ
Μεγάλη η προσπάθεια του Κέντρου Είσπραξης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών (ΚΕΑΟ), αλλά το αποτέλεσμα ελάχιστο και για τα δημόσια ταμεία και για το ιδιωτικό χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
63.852 οφειλέτες έχασαν ρυθμίσεις του ΚΕΑΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα για τον ΕΦΚΑ
ΚΑΥΧΙΕΤΑΙ ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, για «ρεκόρ εξαμήνου» στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 και μείωση κατά 89% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή...
Πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα για τον ΕΦΚΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας