• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 29.5°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.2°C / 27.5°C
  5 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.6°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.6°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 27.1°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.4°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.9°C / 29.4°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 29.7°C
  0 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 26.1°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  56%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επανεξέταση προθεσμιών για πάγιες δαπάνες

 • A-
 • A+
Μετά τις αντιδράσεις λογιστών και Οικονομικού Επιμελητηρίου για τον αγώνα δρόμου που έπρεπε να κάνουν οι επιχειρήσεις για να υποβάλουν διαδοχικά Ε3, Ε1 ώστε να έχουν στοιχεία για τις επιδοτούμενες δαπάνες.

Πρύμναν ανακρούουν στο υπουργείο Οικονομικών μετά τις έντονες αντιδράσεις των λογιστών και του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Οι ιθύνοντες στο υπουργείο εξετάζουν νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης συμμετοχής από τα νομικά πρόσωπα ακυρώνοντας την αρχική της 17ης Ιουνίου, την οποία ορίζει η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες μέρες.

Στο υπουργείο Οικονομικών επιχείρησαν από νωρίς να ρίξουν τους τόνους και να σβήσουν τις φωτιές που άναψε στη λογιστική κοινότητα η υπουργική απόφαση που έθετε την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ως προϋπόθεση για την υπαγωγή στο μέτρο της επιδότησης. Οι επιχειρήσεις έπρεπε να κάνουν αγώνα δρόμου μέχρι τις 17 Ιουνίου προκειμένου να προλάβουν να συμπληρώσουν πρώτα το Ε3 και μετά το βασικό έντυπο Ε1 της δήλωσης, ώστε να μπορούν στη συνέχεια οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να αντλήσουν τα απαραίτητα στοιχεία επαγγελματικών δαπανών για να υπολογίσουν το ποσό της επιδότησης που δικαιούται η κάθε πληγείσα επιχείρηση.

Αργά το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε από το υπουργείο ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής χωρίς τη φορολογική δήλωση αλλά μόνο με το έντυπο Ε3. Και πάλι όμως η συμπλήρωσή του μόνο απλή δεν είναι, καθώς ούτε οι διορθώσεις τιμολογίων (ΜΥΦ) έχουν γίνει ούτε οι υπολογισμοί ασφαλιστικών εισφορών σε ταμειακή/λογιστική βάση έχουν ολοκληρωθεί.

Ακόμα πάντως και με τη συγκεκριμένη διορθωτική κίνηση η προθεσμία της 17ης Ιουνίου για την υποβολή τόσο του Ε3 όσο και της αίτησης θεωρείται ασφυκτική από τους λογιστές, οι οποίοι σημειώνουν ότι η υπουργική απόφαση δεν ξεκαθαρίζει όλες τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις για να λάβουν τα «κουπόνι», καθώς δεν ορίζει ως κριτήριο για την υποβολή των αιτήσεων οι επιχειρήσεις «να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019» όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Κάτω από αυτές τις αντιδράσεις εξετάζεται να δοθεί μεγαλύτερο διάστημα στους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν ηλεκτρονικά τόσο το Ε3 όσο και την αίτηση.

Aνοιξε χθες το μεσημέρι η πλατφόρμα «my Business Support» μέσω της οποίας θα τρέξει το πρόγραμμα, ύψους 500 εκατ. ευρώ, της επιδότησης, ενώ οι ενισχύσεις με τη μορφή των πιστωτικών κουπονιών για να πληρωθούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 (και δεν έχουν καλυφθεί από άλλα κρατικά μέτρα). Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιες την κατανομή του ποσού ανάμεσα σε φόρους και εισφορές.

Για να είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

■ Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

■ Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

■ Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.

■ Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.

■ Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019 (σύμφωνα με προφορική κυβερνητική ανακοίνωση).

Για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα δίνεται έμφαση στη ζημία και όχι στην πτώση τζίρου.

Ως πάγιες δαπάνες ορίζονται: παροχές σε εργαζομένους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΑΔΕ: «Τσουνάμι» καταλογισμών για να προλάβουν τις παραγραφές
Ανεβάζει στροφές ο ελεγκτικός μηχανισμός για να προλάβει την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων φορολογικών αντικειμένων στο τέλος του έτους.
ΑΑΔΕ: «Τσουνάμι» καταλογισμών για να προλάβουν τις παραγραφές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα ελέγξετε τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ
Η πρώτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.
Πώς θα ελέγξετε τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εφοδος για ληξιπρόθεσμες οφειλές
Τσουνάμι ελέγχων, διασταυρώσεων, ηλεκτρονικών κατασχέσεων και τηλεφωνικών οχλήσεων στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022.
Εφοδος για ληξιπρόθεσμες οφειλές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνητρα για να μείνει ζωντανή η οικοδομή
Οι αλλαγές στους κανόνες των συντελεστών ΦΠΑ, που αποφάσισε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου το Εcofin, ανοίγουν τον δρόμο για παράταση της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων για...
Κίνητρα για να μείνει ζωντανή η οικοδομή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκολότερες και ταχύτερες οι μεταβιβάσεις ακινήτων
Την κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων κληρονομιάς και άτυπων δωρεών και την ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής...
Ευκολότερες και ταχύτερες οι μεταβιβάσεις ακινήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρεμιέρα για το «My property»
Μέχρι το τέλος Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων Ε9 για ακίνητα που μεταβιβάζονται από 1/1 και για αναδρομική διόρθωση στοιχείων χωρίς πρόστιμο, αλλά και για να προλάβουν οι ιδιοκτήτες τους...
Πρεμιέρα για το «My property»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας