• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 31.4°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 32.6°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.9°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  32%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 31.4°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 25.1°C / 30.9°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.6°C / 33.5°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.9°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  4 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  6 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  3 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 33.3°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 31.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 32.0°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.9°C
  0 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  4 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  1 BF
  21%
Στον τουρισμό «επενδύει» ο ΟΟΣΑ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον τουρισμό «επενδύει» ο ΟΟΣΑ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Υψηλότερη ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία φέτος προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με πυλώνες το άνοιγμα του τουρισμού και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του World Economic Outlook που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3,8% έναντι 3,4% που προέβλεπε τον περασμένο Δεκέμβριο. Δηλαδή όσο ακριβώς εκτιμούσε και το ΔΝΤ στις εαρινές του προβλέψεις τον προηγούμενο μήνα αλλά από την άλλη πλευρά χαμηλότερα από το 4,1% που αναμένει η Κομισιόν.

Για το 2022 ο ΟΟΣΑ προβλέπει εκτόξευση στο 5% (σημαντικά χαμηλότερη εκτίμηση σε σχέση με το 6,6% που ανέμενε τον Δεκέμβριο).

Στην έκθεσή του ο οργανισμός υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό καθιστά τις οικονομικές της προοπτικές στενά συνδεδεμένες με την πορεία των εμβολιασμών παγκοσμίως. Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών αναμένεται ότι θα υποστηρίξει τη δραστηριότητα και τις εξαγωγές υπηρεσιών όπως ο τουρισμός. Ο κλάδος, σύμφωνα με τον οργανισμό, θα ανακτήσει φέτος τουλάχιστον τις μισές από τις περσινές απώλειες εσόδων.

Το άνοιγμα του τουρισμού αναμένεται ακόμη να ενισχύσει τις καθαρές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών κατά 4,9% φέτος και 13,2% το 2022.

Οι επενδύσεις, από την άλλη πλευρά, θα υποστηριχτούν από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Εισροές κονδυλίων 4 δισ. ευρώ φέτος (σχεδόν 2,3% του ΑΕΠ) και 5,3 δισ. ευρώ το 2022 θα εκτοξεύσουν τις επενδύσεις κατά 11,5% και 20% αντίστοιχα, υπό την προϋπόθεση ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις θα ενθαρρύνουν ταχύτερες και υψηλότερης ποιότητας δημόσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες και οι επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν παραγωγικά τις χρηματοδοτήσεις που θα λάβουν. Επίσης, η ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου μετά την πανδημία θα στηρίξει ναυτιλιακές υπηρεσίες και εξαγωγές.

Συνολικά οι παραπάνω εξελίξεις αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης και των εισοδημάτων και με τις συσσωρευμένες καταθέσεις της περιόδου της πανδημίας να οδηγήσουν σε άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης που προβλέπεται να αυξηθεί 1,6% φέτος και 3% το 2022. Ο πληθωρισμός προβλέπεται μόλις στο 0,2% φέτος και στο 1,2% το 2022. Κάτι το οποίο δεν είναι άσχετο με την ελάχιστη υποχώρηση που θα καταγράψει η ανεργία από τα γνωστά υψηλά της επίπεδα (15,9% φέτος και 15,6% το 2022 από 16,3% το 2020).

Ανασταλτικά στην προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας θα μπορούσε να λειτουργήσει, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ενδεχόμενο τα προγράμματα εμβολιασμών διεθνώς να έχουν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα. Επίσης εάν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις συμβάλουν λιγότερο του αναμενόμενου στη βελτίωση των δημόσιων επενδύσεων, η ενίσχυση της εγχώριας δραστηριότητας, της απασχόλησης και των μακροπρόθεσμων προοπτικών θα είναι μικρότερη της προβλεπόμενης.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η επανεστίαση των μέτρων στήριξης των εισοδημάτων σε προγράμματα ενεργού απασχόλησης και κατάρτισης θα συμβάλει στην πρόληψη αύξησης της φτώχειας ή της μακροχρόνιας ανεργίας. Ενδεχόμενες ζημιές, τέλος, στα δημόσια οικονομικά και στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών λόγω ανόδου των πτωχεύσεων αναδεικνύουν τον επείγοντα χαρακτήρα λήψης περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων των τραπεζών -θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα πέραν της πρόσφατης παράτασης του συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων «Ηρακλής», υποστηρίζει ο οργανισμός.

Κίνα και ΗΠΑ πρωταγωνιστές της άνισης διεθνούς ανάκαμψης

Οι προοπτικές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι καλύτερες, η ανάκαμψή της όμως από τη βαθιά ύφεση που προκάλεσε η πανδημία δεν θα είναι συνηθισμένη, διαμηνύει ο ΟΟΣΑ. Η ανάκαμψη είναι και πιθανότατα θα παραμείνει άνιση, υπογραμμίζει στην τελευταία έκθεση του World Economic Outlook ο διεθνής οργανισμός, προσθέτοντας ότι αυτή θα παραμείνει εξαρτημένη από την πορεία των εμβολιασμών και τις πολιτικές δημόσιας υγείας που θα εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις. Ο οργανισμός αναμένει ότι κάποιες χώρες θα ανακάμψουν πολύ ταχύτερα από άλλες. Μεταξύ αυτών ΗΠΑ και Ν. Κορέα αναμένεται να προσεγγίσουν το προ πανδημίας κατά κεφαλήν εισόδημά τους μετά από περίπου 18 μήνες. Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα χρειαστεί για την ανάκαμψή του περί τα 3 χρόνια, ενώ Μεξικό και Ν. Αφρική 3-5 χρόνια.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 5,8% φέτος και 4,4% το 2022, έναντι της συρρίκνωσης 3,5% πέρυσι. Τα νούμερα αυτά όμως δεν αντανακλούν όλη την αλήθεια. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη φαίνεται να ανακάμπτει πλήρως στα τέλη του 2022, σε πάρα πολλές χώρες το βιοτικό επίπεδο θα είναι χαμηλότερο από αυτό που προβλεπόταν πριν από την πανδημία. Την ισχυρότερη ανάπτυξη θα εμφανίσουν η Κίνα (8,5% φέτος και 5,8% το 2022) και οι ΗΠΑ (6,9% και 3,6%). Στην ευρωζώνη η ανάπτυξη προβλέπεται 4,3% και 4,4%, αντίστοιχα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στάσιμη η ελληνική οικονομία
Αδύναμη στα όρια της στασιμότητας βλέπει για ακόμη μια χρονιά φέτος την ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ, προβλέποντας οριακή ανάπτυξη 0,1% φέτος και 2,3% το 2016, με κινητήριους μοχλούς τις εξαγωγές, τις επενδύσεις...
Στάσιμη η ελληνική οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυρ ομαδόν κατά κυβέρνησης για τουρισμό - μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Το τμήμα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του απαριθμεί τους παράγοντες που οδήγησαν στο φιάσκο που εκτυλίσσεται στα νησιά, όπως «η απουσία σχεδίου ανοίγματος του τουρισμού, η...
Πυρ ομαδόν κατά κυβέρνησης για τουρισμό - μικρομεσαίες επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρισμός: μετά το «μήνυμα», επιστροφή στην «κανονικότητα»
Αντίστροφη μέτρηση για ανάκληση περιορισμών στη Μύκονο •Δεν υπάρχουν ακυρώσεις, βεβαιώνει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Τουρισμός: μετά το «μήνυμα», επιστροφή στην «κανονικότητα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρισμός σε κινούμενη άμμο
H πορεία των εμβολιασμών αναδεικνύεται σε κρίσιμη παράμετρο για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, για την οποία ουδείς πλέον διακινδυνεύει να κάνει προβλέψεις και ενώ οδεύουμε στον κατ’ εξοχήν μήνα διακοπών...
Τουρισμός σε κινούμενη άμμο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουριστο-εξαρτημένες οι προβλέψεις για την Ελλάδα
Κάπως βελτιωμένες, αλλά πλήρως εξαρτώμενες από τον τουρισμό, είναι οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή...
Τουριστο-εξαρτημένες οι προβλέψεις για την Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η παραλλαγή «Δ» κόβει τα φτερά του Νότου
Απώλεια ΑΕΠ έως 2,5% για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία θα μπορούσε να προκαλέσει η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, σύμφωνα με τη Morgan Stanley ● Διχασμός Βορρά - Νότου και τρία σενάρια για τις...
Η παραλλαγή «Δ» κόβει τα φτερά του Νότου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας