• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 9.7°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.3°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 9.2°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 8.7°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 5.1°C
  0 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.4°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.7°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.9°C / 7.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.8°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 10.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 8.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 8.5°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 9.8°C
  0 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 13.1°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 7.7°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.2°C / 10.6°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  63%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέτωπο της εργασίας υπέρ ισότιμης παιδείας

 • A-
 • A+
Με επιστολή τους στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητούν να μην εφαρμοστεί ο «κόφτης» που θα αφήσει εκτός Πανεπιστημίων τουλάχιστον 25.000 υποψηφίους, κατά τεκμήριο παιδιά φτωχότερων, εργατικών και αγροτικών οικογενειών ● Προειδοποιούν για οδυνηρές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες από το κλείσιμο τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ούτε 1, ούτε 2, αλλά 41 Εργατικά Κέντρα. Οι βασικές συνδικαλιστικές δομές της χώρας, που γνωρίζουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη οργανωτική συλλογική μορφή τους κραδασμούς από προβλήματα των ανθρώπων της εργασίας, μισθωτής και αγροτικής, στις τοπικές κοινωνίες, παρεμβαίνουν στα ζητήματα της παιδείας που απασχολούν κάθε ελληνική οικογένεια και μαζί με την ΟΙΕΛΕ ζητούν με επιστολή τους προς την Προέδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρέμβαση για να μη σηκωθεί ψηλότερα το τείχος της ανισότητας στην παιδεία.

«Από φέτος αρχίζει να λειτουργεί ο «κόφτης» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα αφήσει εκτός Πανεπιστημίου τουλάχιστον 20-25 χιλιάδες μαθητές. Ουσιαστικά μένουν εκτός παιδιά οικογενειών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία και προέρχονται από οικογένειες του μόχθου (αγροτών, ανέργων, απλών εργαζομένων και γενικότερα μη προνομιούχων)» αναφέρει ο Παναγιώτης Εγγλέζος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου. «Είναι στην πλειονότητά τους παιδιά που παλεύουν μόνα τους να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον στη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που προέκυψε εξαιτίας της πανδημίας και πολλές οικογένειες έμειναν εκτός των μέτρων στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση αλλά και χωρίς εισόδημα, αδυνατούν να διεκδικήσουν οποιοδήποτε δημόσιο και κοινωνικό αγαθό που μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεδομένο! Με βάση λοιπόν αυτά η αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε σωστό ότι έπρεπε να γίνει εν μια νυκτί, αλλά ούτε και μετά το πέρας της κρίσης της πανδημίας» επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Εγγλέζος.

«Είναι πράγματι πρωτοφανής σε έκταση μεταπολιτευτικά η αντίδραση της ΟΙΕΛΕ και σχεδόν όλων των Ε.Κ. γιατί και η επίθεση της υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης στην εκπαίδευση και στην κοινωνία είναι τεράστια» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ε.Κ. Αθήνας, Γ. Μυλωνάς. «Μην ξεχνάμε ότι η κ. Κεραμέως κατήργησε σημαντικά μαθήματα από το πρόγραμμα των σχολείων για ιδεοληπτικούς λόγους όπως η Κοινωνιολογία.

Νομοθέτησε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και μάλιστα με κλειστά Πανεπιστήμια. Ισοτίμησε τα πτυχία των κολεγίων με τα πανεπιστημιακά πτυχία, όταν μάλιστα τα κολέγια αυτά είναι εντελώς ανεξέλεγκτα. Εδωσε απόλυτη ελευθερία στους σχολάρχες καταργώντας εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Και αποτελειώνει τη δημόσια εκπαίδευση μειώνοντας τον αριθμό των εισακτέων ξαφνικά και εν μέσω πανδημίας, οδηγώντας χιλιάδες νέους στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια» αναφέρει ο πρόεδρος του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, που συνυπογράφει την επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Στο Ε.Κ. Κατερίνης διαχρονικά προσπαθούμε και υπερασπιζόμαστε τη νέα γενιά και τα δικαιώματά της από κοινωνικές, εκπαιδευτικές, εργασιακές και οικονομικές παλινδρομήσεις. Για τον λόγο αυτό συνταχθήκαμε άμεσα στο πλευρό της ΟΙΕΛΕ και των πολύπαθων ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε πιο αποτελεσματικά από κοινού για την εξασφάλιση του αγαθού της εκπαίδευσης για όλες και όλους και την προστασία των αδύναμων, των ανθρώπων του μόχθου και των παιδιών τους. Πιστεύω ότι τα συνδικάτα είναι ο μοναδικός θεσμός που υπάρχει και που μπορεί να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους αυτούς και να περισώσει τελικά το δημόσιο αγαθό της παιδείας» λέει η πρόεδρος του Ε.Κ, Κατερίνης, Δέσποινα Κωνσταντίνου.

Ομως αυτό που κινητοποιεί επιπλέον το Ε.Κ. Κατερίνης φαίνεται ότι είναι η εμπειρία του από τους κινδύνους που προκαλεί η εμπορευματοποίηση της παιδείας στη δημόσια εκπαίδευση. «Εχουμε γίνει γνώστες πολλών περιπτώσεων νόθευσης τίτλων σπουδών που εκδίδονται από ιδιωτικά σχολεία σε μαθητές που δεν φοιτούν, με τη δημιουργία εικονικών τάξεων μαθητών, όπως επίσης και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια.

Ολα αυτά αποτελούν εκπαιδευτικό και κοινωνικό πλήγμα, αφού οδηγούν σε ανισότητες. Για τον λόγο αυτό», μας λέει η κ. Κωνσταντίνου, «είχαμε καλέσει πριν από λίγο καιρό την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και με γνώμονα τη διαφανή πιστοποίηση και τη διασφάλιση της νομιμότητας των διαδικασιών που οδηγούν στην έκδοση προαγωγικών και απολυτήριων τίτλων σπουδών της ιδιωτικής εκπαίδευσης να υιοθετήσει την πρότασή μας, ώστε να επιβάλλεται οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων να δίνουν εξετάσεις υπό δημόσιο έλεγχο στην περιοχή όπου ανήκουν τα σχολεία τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους σπουδαστές των ιδιωτικών ΙΕΚ. Δυστυχώς, το υπουργείο επέλεξε να κωφεύσει».

Ρωτήσαμε και την πρόεδρο του Ε.Κ. Γιαννιτσών, Θεανώ Ζουρνατζίδου, τι είναι αυτό που οδήγησε το τοπικό συνδικάτο να συμμετάσχει σε μια τέτοιας έκτασης κινητοποίηση. «Οι εργατικές οικογένειες ματώνουν καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα, ήταν αυτές που τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο είχαν παιδιά-μαθητές να λιποθυμάνε από την πείνα ή να διαβάζουν με κομμένο ρεύμα, κάποιοι αναγκάζονται να παρατήσουν το σχολείο για να γίνουν ακόμη ένας αριθμός στις στατιστικές που αναφέρονται στην παιδική εργασία.

Είναι σχεδόν οι ίδιες οικογένειες που στην πανδημία δεν είχαν σύνδεση στο Ιντερνετ ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την τηλεκπαίδευση των παιδιών τους Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς ή απλώς ανήσυχοι για τα θέματα της παιδείας, αλλά να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο την εμπορευματοποίηση του εκπαιδευτικού αγαθού που θα αποβεί οδυνηρή για το εκπαιδευτικό και εργασιακό μέλλον των επόμενων γενεών. Η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό για όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής προέλευσης. Δεν είναι εμπόρευμα για λίγους, δεν πωλείται».

Τι ζητούν τα 41 Εργατικά Κέντρα

 1. Την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που ακυρώνει επί της ουσίας πάνω από 25.000 θέσεις εισακτέων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών σχολών και τμημάτων με οδυνηρές συνέπειες για την ακαδημαϊκή κοινότητα, την αγορά εργασίας και τις τοπικές κοινωνίες.
 2. Την έκδοση προαγωγικών και απολυτήριων τίτλων, κυρίως στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, υπό δημόσιο έλεγχο, με την εξέταση των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων σε δημόσια σχολεία από μικτές επιτροπές δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών, όπως συνέβαινε πριν από το 2000.
 3. Τη μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων που θα φέρει και την ποσόστωση των βαθμών των τάξεων Λυκείου για τις πανελλαδικές, συγκροτώντας έτσι μαζί με την ΕΒΕ ένα αδιαπέραστο τείχος για τους μαθητές των δημόσιων σχολείων αναφορικά με την πρόσβασή τους στην ανώτατη εκπαίδευση και στην εργασία.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρονικός χάρτης για την απασχόληση
Ενα σύγχρονο εργαλείο με πολλαπλά οφέλη και ο συστημικός φόβος για την αξιοποίησή του • Σκέψεις με αφορμή μια εκδήλωση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού που εποπτεύεται από το υπουργείο...
Ηλεκτρονικός χάρτης για την απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για την απασχόληση
Μόλις 33.000 νέες θέσεις κατ’ έτος φιλοδοξεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση με τους πόρους του Ταμείου ● Μόλις 760 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
Ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για την απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «παγωμένη» εικόνα της εργασίας
Τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης για τον Δεκέμβριο επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά ότι τουλάχιστον μέχρι και τον Δεκέμβριο αποφεύχθηκε το χειρότερο, δηλαδή η εκτίναξη των απολύσεων που υπό άλλες...
Η «παγωμένη» εικόνα της εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χάθηκαν 128.924 θέσεις εργασίας
Πάνω από 22% τα ποσοστά ανεργίας στις τουριστικές περιοχές τον Απρίλιο ● Τα κυβερνητικά μέτρα «φρέναραν» την αύξηση της ανεργίας αλλά δεν τη σταμάτησαν, ενώ μεγάλος όγκος εργαζομένων μεταπήδησε στους...
Χάθηκαν 128.924 θέσεις εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με αναδρομικότητα η άδεια ειδικού σκοπού
Αναδρομική ισχύ θα έχει η άδεια ειδικού σκοπού και για τους γονείς παιδιών που νοσούν από κορονοϊό καθώς και για τα παιδιά στις μονάδες και τις δομές φροντίδας ανεξάρτητα από το πότε θα είναι έτοιμη η νέα...
Με αναδρομικότητα η άδεια ειδικού σκοπού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας