• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 26.3°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 25.5°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 23.8°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 21.4°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 24.0°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.4°C / 21.8°C
  1 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 24.8°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 25.9°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.5°C
  2 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 26.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  0 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 24.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  73%

Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αν-ορθόδοξος «πόλεμος» για τις ΑΠΕ

 • A-
 • A+
Θαμπώνει ο «επενδυτικός παράδεισος» που υπόσχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη ● Η παράδοξη, μέσω διαρροών και δημοσιευμάτων, αντιπαράθεση ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ για το πρόστιμο των 5 εκατ. ευρώ, το δίκτυο των πυλώνων της δυτικής Πελοποννήσου και την «περιβαλλοντική ευαισθησία της Ορθοδοξίας και του μοναχισμού» που δεν ελήφθη υπόψη!

Σύννεφα μαζεύονται πάνω από τον «επενδυτικό παράδεισο» που υπόσχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών ανά την Ελλάδα και οι εμπλεκόμενοι φορείς ξεκίνησαν πλέον ανοιχτό πόλεμο με στόχο ο καθένας να μεταθέσει τις ευθύνες του σε άλλη πλευρά.

Η γκρίνια για τα εμπόδια που προκύπτουν στο να διασπαρούν ανά τη χώρα και χωρίς Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο αιολικά και ηλιακά πάρκα περιοριζόταν έως τώρα πίσω από κλειστές πόρτες και σε διαρροές μέσω δημοσιευμάτων. Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όμως, προέκυψε επίσημη ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με τίτλο «Δελτίο Τύπου ΡΑΕ για την επίθεση του ΑΔΜΗΕ».

Ο ΑΔΜΗΕ είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, εταιρεία με συμμετοχή κινεζικών κεφαλαίων και μάνατζμεντ, που διαχειρίζεται το άλλοτε δίκτυο υψηλής τάσης της ΔΕΗ και μεταφέρει με τεράστιους πυλώνες και υποβρύχια καλώδια το ρεύμα από εκεί που παράγεται στα κέντρα διανομής προς τους καταναλωτές. Ο ΑΔΜΗΕ κατασκεύαζε εδώ και χρόνια ένα δίκτυο πυλώνων και καλωδίων, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, που θα ένωνε την Πελοπόννησο στη δυτική της πλευρά (Μεγαλόπολη-Πάτρα) με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το έργο όμως κόλλησε από τον Σεπτέμβριο του 2019 καθώς λείπουν οι δυο πυλώνες που θα τοποθετούνταν δίπλα στη Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, αφού οι μοναχές κινήθηκαν δικαστικά και δικαιώθηκαν.

Εδώ και πολλούς μήνες ο ΑΔΜΗΕ προσπαθούσε να ξεμπλοκάρει το έργο χωρίς αποτέλεσμα. Μια από τις συνέπειες είναι να μένουν παγωμένα και τα σχέδια για ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο καθώς δεν υπάρχει τρόπος να μεταφέρεται στην υπόλοιπη Ελλάδα το ρεύμα που παράγουν.

Το πρόστιμο

Πριν από μία εβδομάδα έγινε γνωστό από δημοσιεύματα και χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα ότι η ΡΑΕ επιβάλλει πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ στον ΑΔΜΗΕ για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου. Η πληροφορία προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις:

■ Εγινε γνωστό, πάλι μέσω δημοσιευμάτων, πως η ΡΑΕ κατηγορεί τον ΑΔΜΗΕ ότι ευθύνεται διότι δεν σχεδίασε σωστά το έργο και ότι θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψη του «τη γνωστή σχέση της Ορθοδοξίας με το περιβάλλον». Επικαλείται, δηλαδή, η ανεξάρτητη αρχή ΡΑΕ τον «μοναχισμό που επιδιώκει τον εντοπισμό χώρων που δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για την επίτευξη του μοναστικού βίου, χαρακτηριστικά που δεν έπρεπε να υποτιμηθούν από τον ΑΔΜΗΕ».

■ Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας), φορέα που εκπροσωπεί όσους έχουν εγκαταστήσει ή σχεδιάζουν ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΛΕΤΑΕΝ έστειλε επιστολή ανησυχίας στη ΡΑΕ, στον ΑΔΜΗΕ και στο υπουργείο Περιβάλλοντος ρωτώντας αν ισχύει ως δικαιολογητική βάση η περιβαλλοντική ευαισθησία της Ορθοδοξίας και του μοναχισμού για το πρόστιμο των 5 εκατομμυρίων.

■ Ταυτόχρονα η ομοσπονδία εργαζομένων ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε δική της ανακοίνωση κατηγορεί τη ΡΑΕ ότι «ευλογεί και επιβραβεύει τις αντιδράσεις για την οπτική όχληση» και «αγνοεί τις προσπάθειες του ΑΔΜΗΕ να ξεπεράσει τα εμπόδια στην κατασκευή ενός σημαντικού έργου ενεργειακής υποδομής για τη χώρα μας».

■ Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζητά με επιστολή του να μην προχωρήσει αιολικό πάρκο στην Εύβοια διότι εκεί θα δημιουργηθεί μοναστήρι.

Οι επενδυτές, που έως τώρα άκουγαν την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το ενδιαφέρον που δείχνουν να εγκαταστήσουν παντού υποδομές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (τους τελευταίους μήνες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για έργα συνολικής ισχύος 54 γιγαβάτ, ενώ υπάρχει χώρος για 6-7), άρχισαν να αναρωτιούνται για τα εμπόδια που συναντούν καθώς έως τώρα γνώριζαν τοπικά κινήματα και οικολογικές οργανώσεις αλλά όχι τις ευαισθησίες του ορθόδοξου μοναχισμού. Μέσα σε αυτό το κλίμα προέκυψε και η αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να απορρίψει, λόγω κινδύνων για το περιβάλλον, την αίτηση για μια τεράστια επένδυση με εγκατάσταση 106 ανεμογεννητριών, ύψους 150 έως 198,5 μ., σε 14 νησίδες, μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.

Η πίεση προς τη ΡΑΕ, που είναι ο πρώτος επίσημος υποδοχέας των αιτήσεων από πλευράς επενδυτών, άρχισε να αυξάνει και ίσως αυτό έπαιξε ρόλο στην έκδοση της ανακοίνωσης-απάντησης στην «επίθεση» του ΑΔΜΗΕ – αν και ο ΑΔΜΗΕ δεν είχε εκδώσει καμία δική του ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αυτή, η ΡΑΕ δεν επικαλείται τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της Ορθοδοξίας αλλά μόνο «τα πρόσφατα δημοσιεύματα» και τον εποπτικό της ρόλο. Οχυρώνεται πίσω από την εμπιστευτικότητα των διαδικασιών και διερευνήσεων που είναι σε εξέλιξη και δεν της επιτρέπει «επί του παρόντος να δημοσιοποιήσει την απόφαση και τις θέσεις της» για το πρόστιμο των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Λέει όμως ότι «δεν υπεισέρχεται σε ζητήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα», αλλά επικαλείται την παραβίαση υποχρεώσεων που συναρτώνται με «την ευστάθεια του συστήματος, ασφάλεια εφοδιασμού, την άρση κατάστασης συμφόρησης και στήριξη της διείσδυσης των ΑΠΕ».

Καταλήγει με ένα «καρφί» γράφοντας ότι «οι θεσμικοί φορείς, ιδίως όσοι ασκούν μονοπωλιακές δραστηριότητες εγγυημένης κερδοφορίας, την οποία διασφαλίζει η ΡΑΕ διά των αποφάσεών της για το έσοδο, καλούνται να επικεντρωθούν στην άσκηση των καθηκόντων τους σύμφωνα με το κείμενο πλαίσιο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ΑΠΕ, η τιμή του ρεύματος και οι ανενεργές «μπαταρίες» της ΔΕΗ
Μέρα-υπόδειγμα για το πώς θα μπορούσαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να μηδενίζουν πραγματικά τον λογαριασμό του ρεύματος ήταν η χθεσινή Κυριακή.
Οι ΑΠΕ, η τιμή του ρεύματος και οι ανενεργές «μπαταρίες» της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα
Tην ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει απτόητη τον πρωταθλητισμό στον μαραθώνιο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση ετοιμάζει τον «κλιματικό νόμο» στέλνοντας ολοένα μηνύματα για το πόσο «εξαιρετικά φιλόδοξος»...
Φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελικά, ο άνεμος κι ο ήλιος δεν φθηναίνουν το ρεύμα
Η αποκαλυπτική εικόνα της χθεσινής παραγωγής, με τις ΑΠΕ να καλύπτουν το 50% χωρίς να ρίχνουν καθόλου τη χονδρική τιμή, αποδυναμώνουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, που χθες ανακοίνωσε αύξηση της επιδότησης...
Τελικά, ο άνεμος κι ο ήλιος δεν φθηναίνουν το ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα μέτρα στήριξης, ενώ... εκκρεμούν τα παλιά
Κάτω από την πίεση των συνεχιζόμενων αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρισμού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλά για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ, όμως, ακόμη...
Νέα μέτρα στήριξης, ενώ... εκκρεμούν τα παλιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς μοιράζεται η πίτα των ρύπων
Μπορεί η υπουργική απόφαση για το πώς θα εφαρμοστεί η επιδότηση στους «φλεγόμενους» λογαριασμούς ρεύματος να καθυστερεί υπέρμετρα, εκδόθηκε όμως ήδη άλλη με το πώς θα μοιραστεί το 1 δισ. ευρώ των ρύπων που...
Πώς μοιράζεται η πίτα των ρύπων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεύμα: αυξήσεις με αδιαφάνεια
Αυξήσεις έως 170% στα τιμολόγια ρεύματος προκύπτουν από τις καταγγελίες καταναλωτών ● Αποκαλυπτική ημερίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ υπό την αιγίδα της ΡΑΕ ● Τρομακτικό έλλειμμα ενημέρωσης και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ●...
Ρεύμα: αυξήσεις με αδιαφάνεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας