• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.0°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.4°C / 23.8°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.6°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.4°C / 23.2°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.9°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  5 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 26.0°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 23.3°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  59%

Πνίγει εδώ και χρόνια τους κατοίκους του Κορδελιού-Ευόσμου η δυσοσμία που προέρχεται από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ωρα μηδέν» ξανά για τα Ελληνικά Πετρέλαια

 • A-
 • A+
Επί δύο προτάσεων καλείται να αποφασίσει η Γ.Σ. του Ομίλου για τις αλλαγές στο καταστατικό και τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου ● Απέρριψε την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τη διασφάλιση της πλειοψηφίας του Δημοσίου ο υπουργός Οικονομικών ● 24ωρη απεργία των εργαζομένων.

Οχυρωνόμενος πίσω από το γράμμα των νόμου ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διατηρούσε ζωντανή τη δυνατότητα να ορίζει το Δημόσιο τη διοίκηση στα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και να εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της εταιρείας οι εργαζόμενοι.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ στην οποία κατεβαίνουν δύο διαφορετικές προτάσεις από πλευράς Δημοσίου, ενώ η στάση που θα κρατήσει ο Ομιλος Λάτση παραμένει ερωτηματικό και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε 24ωρη απεργία.

Υπενθυμίζεται ότι η περιπέτεια γύρω από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ ξεκίνησε τη Μεγάλη Πέμπτη. Τότε το Δ.Σ. της εταιρείας (ορίζεται πλειοψηφικά από το Δημόσιο, όπως όριζε η συμφωνία μετόχων από το 2003) πρότεινε αλλαγή καταστατικού βάσει νόμων για την εταιρική διακυβέρνηση, ώστε να εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση. Εκεί όμως ο Σ. Λάτσης κατέχει πάνω από το 47% των μετοχών (έναντι 35,7% του Δημοσίου μέσω ΤΑΙΠΕΔ) και εκτιμάται πως μπορεί να εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη, ώστε να επιλέγει εκείνος τη διοίκηση.

Η Γενική Συνέλευση ήταν προγραμματισμένη να επικυρώσει την πρόταση την περασμένη Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα. Αφορμή της αναβολής η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ να μην εκλέγεται όλη η διοίκηση από τη Γ.Σ., αλλά τα 2/5 των μελών να ορίζονται από το Δημόσιο.

Μέσα σε αυτή τη «διχογνωμία» του Δημοσίου, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων των ΕΛΠΕ και τη σιγή ασυρμάτου από πλευράς Λάτση, παρεμβλήθηκε η κατάθεση τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, τη συζήτηση της οποίας απέρριψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Προηγουμένως στην ομιλία του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος-Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι η τροπολογία κατατέθηκε για να θωρακίσει τα δικαιώματα του Δημοσίου, η οποία είναι «προγραμματική δέσμευση για την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».

«Η τροπολογία κρίθηκε αναγκαία, είπε ο κ.Φάμελλος, επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει, όπως φαίνεται, την πολιτική επάρκεια και τη βούληση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της πολιτείας, παρότι το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. στα ΕΛΠΕ καθώς και το δικαίωμα συμμετοχής των εργαζομένων είχαν αποτυπωθεί στη Συμφωνία Μετόχων του 2003». Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε «απαράδεκτο και ανήκουστο τα μέλη που έχουν οριστεί από το Δημόσιο να εισηγούνται την απεμπόληση δικαιωμάτων του ίδιου του Δημοσίου», «ότι δεν επιτρέπεται η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών να «κρύβονται» πίσω από νομιμοφανείς δικαιολογίες περί προσαρμογής στους νόμους 4548/2018 περί ανωνύμων εταιρειών και 4706/2020 περί εταιρικής διακυβέρνησης» και ότι ο ιδιώτης μέτοχος είχε προβάλει την ίδια αξίωση κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να γίνει τότε αποδεκτή.

Ο Χρ. Σταϊκούρας απάντησε καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ «επικίνδυνη επιπολαιότητα» και «εντυπωσιακή προχειρότητα» με δεδομένο ότι είχε υπερψηφίσει τους νόμους 4548 και 4706. Επέμεινε ότι εκείνος ζήτησε από τα ΕΛΠΕ να εφαρμόσουν τον νόμο που «ψηφίστηκε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ» και ότι εκείνος είχε καλέσει την τότε κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε νόμιμο τρόπο ενεργού συμμετοχής των εργαζομένων στο Δ.Σ. Το δόγμα της «πιστής εφαρμογής των νόμων του ΣΥΡΙΖΑ» φαίνεται πως κυριαρχεί τώρα, ακόμη και αν ο κ. Σταϊκούρας ζητούσε τότε διορθώσεις...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρική... παράδοση του δημόσιου δικτύου αερίου
Την ώρα που σε πολλές χώρες της Ευρώπης γίνονται προσπάθειες επανάκτησης του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια, ακόμη και με κρατικοποίηση εταιρειών...
Πανηγυρική... παράδοση του δημόσιου δικτύου αερίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οπισθεν ολοταχώς στα ΕΛΠΕ, μετά την παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ
Κυβερνητική σιωπή για την αιφνίδια αναβολή της Γενικής Συνέλευσης μέχρι την επόμενη Παρασκευή ● Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να υποβάλει αντιπρόταση.
Οπισθεν ολοταχώς στα ΕΛΠΕ, μετά την παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβολή στο «παρά πέντε» για την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στα ΕΛΠΕ
Για τις 28 Μαΐου αναβλήθηκε, μετά από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, η συνέλευση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 12 το μεσημέρι.
Αναβολή στο «παρά πέντε» για την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στα ΕΛΠΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας