• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    8°C 6.5°C / 9.0°C
    4 BF
    75%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 6.6°C / 10.2°C
    6 BF
    34%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    12°C 11.0°C / 12.0°C
    2 BF
    41%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    6°C 5.9°C / 6.1°C
    4 BF
    40%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    6°C 5.9°C / 8.0°C
    4 BF
    87%
  • Βέροια
    Αραιές νεφώσεις
    8°C 5.0°C / 8.2°C
    3 BF
    34%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    1°C 1.4°C / 4.5°C
    2 BF
    38%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    6°C 5.7°C / 5.7°C
    3 BF
    56%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.8°C / 14.9°C
    5 BF
    50%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.2°C / 11.9°C
    2 BF
    62%
  • Ερμούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    10°C 9.8°C / 10.4°C
    4 BF
    76%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    7°C 6.8°C / 6.8°C
    8 BF
    53%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 11.9°C
    6 BF
    47%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    8°C 5.6°C / 7.9°C
    3 BF
    39%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    6°C 6.5°C / 6.5°C
    2 BF
    87%
  • Ρόδος
    Θύελλα
    15°C 15.4°C / 15.8°C
    6 BF
    53%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    7°C 6.7°C / 8.8°C
    3 BF
    82%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    8°C 6.3°C / 8.3°C
    2 BF
    50%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    9°C 8.9°C / 9.7°C
    4 BF
    33%
  • Καστοριά
    Αραιές νεφώσεις
    0°C -0.2°C / -0.2°C
    2 BF
    75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προϋποθέσεις για ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας

  • A-
  • A+
Το Ινστιτούτο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Levy επαναλαμβάνει τη σημασία ενός προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης με βασικό φορέα σχεδιασμού και χρηματοδότησης το Δημόσιο.

Πιθανή βλέπει η νέα έκθεση του Levy Economics Institute of Bard College την προοπτική επίτευξης ισχυρών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ και της απασχόλησης στην Ελλάδα μετά το τέλος της πανδημίας, εφόσον υπάρξουν δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτη προϋπόθεση: να ξεκινήσει το δ' τρίμηνο του 2021 η εκταμίευση των επιχορηγήσεων και των δανείων του προγράμματος NewGenerationΕU αφού προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών-μελών αναφορικά με τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δεύτερη προϋπόθεση: να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης, ώστε να μειωθεί γρήγορα η ανεργία και να περιοριστούν η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που επικρατούν στην αγορά εργασίας, οδηγώντας ταυτοχρόνως σε αύξηση το διαθέσιμο εισόδημα και τη ζήτηση. Αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα τόσο από την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (943 εκατ. το 2021, 5,3 δισ. το 2022 και 5,2 δισ. το 2023) όσο και την καθοριστική επίδραση που μπορεί να έχει στους μακροοικονομικούς δείκτες ένα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης 100 χιλιάδων θέσεων εργασίας ποσοτικοποιεί το Levy Institute στην τελευταία έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Στον τελευταίο κύκλο περιοδικών αναλύσεων που ετοιμάζει το Ινστιτούτο του αμερικανικού Πανεπιστημίου (Δ. Παπαδημητρίου, Χ. Πιέρρος, Ν. Ροδουσάκης και G. Zezza) σε συνεργασία με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ (σήμερα αναμένεται και αυτό να προβεί σε σχετική δημοσίευση) η βελτίωση των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών -υπό την επίδραση της εισροής των πόρων και ενός μαζικού προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης για το τρέχον έτος καθώς και για το 2022- εμφανίζεται στον Πίνακα που παραθέτουμε ως σενάρια 1 και 2.

Για μεν το 2021, η επίδραση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ «εκτιμάται ότι θα είναι ήπια, αλλά το 2022 και πιθανόν αργότερα θα είναι αρκετά ισχυρότερη» αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, όπως φαίνεται και στο σενάριο 1. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει μεν σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης. αλλά «το 2023 το πραγματικό ΑΕΠ θα εξακολουθεί να βρίσκεται 20% χαμηλότερα από αυτό του 2008, δηλαδή στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από τη μεγάλη ύφεση και την κρίση χρέους».

Η έκθεση στέκεται εκ νέου στη σημασία ενός προγράμματος εργοδότη ύστατης καταφυγής, όπως αποκαλείται ένα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης με βασικό φορέα σχεδιασμού και χρηματοδότησης το Δημόσιο. Η θέση του ινστιτούτου την οποία υποστηρίζει πλήρως και το ΙΝΕ είναι πάγια και αφορά την προσφορά εργασίας σε ανέργους που «θα επιθυμούσαν να εργαστούν με τον κατώτατο μισθό».

Στην τελευταία έκθεση ο υπολογισμός κόστους ενός τέτοιου προγράμματος γίνεται «με την υπόθεση ότι ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 780 ευρώ μηνιαίως και ότι το πρόγραμμα δημιουργεί 100 χιλιάδες θέσεις απασχόλησης ανά εξάμηνο, αρχής γενομένης από το γ' τρίμηνο του 2021. Η επίπτωση του προγράμματος στο δημοσιονομικό έλλειμμα είναι σχετικά μικρή» αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης. «Το πρόγραμμα μπορεί να έχει μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο από τις προβλέψεις μας αν η αμοιβή των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα διαχυθεί στον ιδιωτικό τομέα οδηγώντας σε αυξήσεις μισθών και τα οφέλη από την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας υπερβούν ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα κόστους και στις τιμές».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιον ενοχλεί άραγε η τριμερής στον ΟΑΕΔ;
Φραγμό φαίνεται να αποτελεί για τον επικείμενο «εκσυγχρονισμό» του ΟΑΕΔ το μοντέλο της τριμερούς σύνθεσης (κράτος και κοινωνικοί εταίροι) στη διοίκησή του με βάση νομοθεσία του 1996 που ήλθε προς ενίσχυση του...
Ποιον ενοχλεί άραγε η τριμερής στον ΟΑΕΔ;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Χωρίς αποτελεσματικές παρεμβάσεις, καμία επιστροφή στο προ πανδημίας επίπεδο
Τι δείχνει η μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Levy Economics Institute του Bard College ΝΥ, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021 και το 2022.
ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Χωρίς αποτελεσματικές παρεμβάσεις, καμία επιστροφή στο προ πανδημίας επίπεδο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ρήτρες και δεσμεύσεις, οι εκταμιεύσεις
Μεγαλόπνοο σχέδιο στα χαρτιά με 162 έργα και επενδύσεις συνολικού ύψους 57,5 δισ. ευρώ ώς το 2026 παρουσίασε χθες η κυβέρνηση φιλοδοξώντας να πάει σε άλλη διάσταση το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Με ρήτρες και δεσμεύσεις, οι εκταμιεύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για την απασχόληση
Μόλις 33.000 νέες θέσεις κατ’ έτος φιλοδοξεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση με τους πόρους του Ταμείου ● Μόλις 760 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
Ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για την απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οξυγόνο για το ΑΕΠ η εγγυημένη απασχόληση
Η εφαρμογή ενός μεσαίας κλίμακας προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης θα μπορούσε να αυξήσει την περίοδο 2021-2022 τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Οξυγόνο για το ΑΕΠ η εγγυημένη απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κριτική στη ΓΣΕΕ από την κίνηση ΕΜΕΙΣ
Εντονη κριτική στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ασκεί με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική κίνηση ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ (Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών ισχυρών Συνδικάτων που δημιουργήθηκε από συνδικαλιστικά στελέχη της Αριστεράς...
Κριτική στη ΓΣΕΕ από την κίνηση ΕΜΕΙΣ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας