• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.6°C
  3 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.5°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  0 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 18.6°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  5 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 17.3°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.5°C
  3 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.4°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  1 BF
  88%
Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καυτές αυξήσεις στης πανδημίας τον καιρό

 • A-
 • A+
Πυκνώνουν τον τελευταίο μήνα οι μαρτυρίες καταναλωτών που βλέπουν στην τσέπη τους αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες από τις υποδιαιρέσεις της μονάδας, οι οποίες καταγράφονται στην πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και επιβεβαιώνονται από τους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ ● Σημαντικές είναι και οι «καμουφλαρισμένες αυξήσεις» μέσω προσφορών ή τρικ με τα μεγέθη των προϊόντων.

Είναι πασίγνωστο ότι τα σουπερμάρκετ ήταν μαζί με το ηλεκτρονικό εμπόριο οι μεγάλοι κερδισμένοι της πανδημίας. Οταν άλλοι κλάδοι κατέρρεαν, το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων κέρδισε το 2020 περίπου 1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον ετήσιο κύκλο εργασιών σε 15 δισ. ή αλλιώς το 31,6% του συνόλου του λιανεμπορίου.

Ομως δεν είναι μόνο ο τζίρος των σουπερμάρκετ που συνεχίζει να τρέχει και το 2021, αν και με μικρότερους ρυθμούς από την περίοδο της καραντίνας. Ανοδική τάση ακολουθούν οι τιμές στα ράφια, καθώς σημειώνονται ανατιμήσεις σε όλο και περισσότερα αγαθά.

Το φαινόμενο της ακρίβειας σε βασικά είδη έγινε πιο αισθητό το Πάσχα, με αφορμή την εκρηκτική άνοδο των τιμών των αμνοεριφίων, που έφτασαν να πωλούνται ώς και 12 ευρώ το κιλό από 8 ευρώ το 2020. Ταυτόχρονα, με βάση μετρήσεις του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν και σε άλλα είδη: 12% στη φέτα, 10% στο γιαούρτι, 8% στα αυγά, 6% στο μαρούλι. Το καθησυχαστικό συμπέρασμα ήταν ότι το συνολικό ποσοστό αύξησης στο «καλάθι της νοικοκυράς» συγκρατήθηκε στο 0,7%, καθώς εξισορροπήθηκε από προϊόντα σε προσφορά.

Μόνο που η αισιοδοξία ήταν πρόσκαιρη. Πυκνώνουν τον τελευταίο μήνα οι μαρτυρίες καταναλωτών που βλέπουν στην τσέπη τους αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες από τις υποδιαιρέσεις της μονάδας, που καταγράφονται στην πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και επιβεβαιώνονται από τους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ. Πλέον το ΙΕΛΚΑ παραδέχεται ανεπίσημα, μέσω δηλώσεων του προέδρου του Γ. Μαχαίρα, ότι οι τελικές τιμές καταναλωτή εμφανίζουν αύξηση 2%, αφού τα σουπερμάρκετ κατάφεραν να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων που προέρχεται από τους προμηθευτές χονδρικής, και κυμαίνεται στο 5%-6%.

Πιο ανησυχητική είναι η εικόνα που μεταφέρει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γ. Λεχουρίτης. «Σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων γίνονται διαρκώς ανατιμήσεις, που μπορεί να μην ξεπερνάνε στο καθένα τα λίγα λεπτά του ευρώ, όμως το αθροιστικό αποτέλεσμα στο καλάθι της νοικοκυράς ενίοτε ξεπερνά το 10%. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη τις αυξήσεις στα καύσιμα και άλλες πάγιες ανάγκες, το συνολικό κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατά 15% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020», λέει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ στην «Εφ.Συν.».

Παραδέχεται ότι λόγω πανδημίας το ινστιτούτο δεν έχει διεξάγει συνολική έρευνα, όμως έχει καταγράψει ενδεικτικά στοιχεία που μαρτυρούν σημαντικές αυξήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως η φέτα, τα μακαρόνια, οι σοκολάτες. Επιπλέον αναφέρει «καμουφλαρισμένες αυξήσεις», μέσω προσφορών ή τρικ με τα μεγέθη των προϊόντων. «Στα καθαριστικά έχουμε καταγράψει μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 20% που όμως δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές από τον καταναλωτή. Π.χ. για να κρατηθεί σταθερή η τιμή ενός υγρού απορρυπαντικού στα 8,10 ευρώ μειώνονται οι μεζούρες από 35 σε 33».

Μια ερμηνεία των ανατιμήσεων στα καταναλωτικά αγαθά είναι η αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες όπως καταγράφεται στα παγκόσμια χρηματιστήρια. H εικόνα αυτή είναι ορατή και στην Ελλάδα: «Από τον περασμένο Σεπτέμβριο το καλαμπόκι από 18 λεπτά το κιλό πήγε στα 25,5 λεπτά, το κριθάρι από 16 σε 26 λεπτά, η σόγια από 450 ευρώ ο τόνος στα 600 ευρώ. Ο σίδηρος είχε 0,90-0,95 και έχει φτάσει στο 1,25 ευρώ. Η αμόλυβδη βενζίνη, η λεγόμενη «κατοστάρα», κοντεύει να φτάσει τα 2 ευρώ το λίτρο από 1,769», σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, θεωρώντας ωστόσο ότι οι αυξήσεις στον πρωτογενή τομέα ερμηνεύουν μόνο εν μέρει τις ανατιμήσεις στα ράφια.

«Είναι λογικό οι τιμές να επηρεάζονται σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά. Ομως δεν μπορούμε να μιλάμε για παγκοσμιοποίηση μόνο όταν μας βολεύει, όσο οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι. Αιτούμεθα το υπουργείο Ανάπτυξης να ασχοληθεί σοβαρά με το φαινόμενο των αυξήσεων, να θέσει σε λειτουργία ελεγκτικούς μηχανισμούς για να περιορίσει την αισχροκέρδεια. Η λογική ότι ζούμε σε ελεύθερη οικονομία και διαμορφώνονται ελεύθερα οι τιμές δεν στέκει, όταν η ακρίβεια σκοτώνει τον πολίτη», καταλήγει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Στα διεθνή χρηματιστήρια και την έλλειψη πρώτων υλών λόγω της επανεκκίνησης δραστηριοτήτων μετά την πανδημία απέδωσε την αύξηση των τιμών και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του, παραπέμποντας τους πολίτες στο... e-katanalotis, ώστε «να βλέπουν που μπορούν να ψωνίσουν τα πιο φθηνά προϊόντα σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου και τους ενθαρρύνουμε να το κάνουν». Πάντως, σύμφωνα με έρευνα της Ernst and Young, η πανδημία έχει ήδη μετατρέψει τους καταναλωτές σε κυνηγούς προσφορών, αφού το 67% αγοράζουν με κριτήριο που θα βρουν το φτηνότερο προϊόν.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

«Περιορισμένες οι αυξήσεις, το ερευνάμε»

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι υπάρχουν ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, ωστόσο επιμένει ότι το φαινόμενο παραμένει περιορισμένο. «Εχουμε παρατηρήσει αυξήσεις σε μεμονωμένα προϊόντα, π.χ. σε εισαγόμενα τυριά, της τάξης κάποιων λεπτών, δεν μπορούμε όμως να μιλάμε συνολικά για μεγάλες ποσοστιαίες αυξήσεις» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Η γενική γραμματεία πραγματοποίησε έρευνα στις τιμές των σουπερμάρκετ πριν ένα μήνα και βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης με τις εταιρείες, αν δικαιολογούνται οι αυξήσεις των τιμών λιανικής από τις αυξήσεις από τους προμηθευτές. Το ζήτημα, μας εξηγεί ο γ.γ., είναι να μην έχει αυξηθεί το περιθώριο ποσοστού κέρδους, όπως επιβάλλει σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι οι πραγματικές αυξήσεις στα τρόφιμα ξεπερνάνε το 5%, ενώ, με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτή, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής φτάνουν το 20%.
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έρχονται νέες αυξήσεις 10%-15% στην αγορά
Δυσοίωνες προβλέψεις για ανατιμήσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο από εκπροσώπους μεγάλων εμπορικών ομίλων ● Ακρίβεια στα ράφια, ανακρίβειες από κυβέρνηση και φορείς, ανασφάλεια στους καταναλωτές.
Έρχονται νέες αυξήσεις 10%-15% στην αγορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανατιμήσεις προ των πυλών σε καταναλωτικά και βιομηχανικά είδη
Σημαντική αύξηση 13% σημείωσε τον Ιούλιο ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της...
Ανατιμήσεις προ των πυλών σε καταναλωτικά και βιομηχανικά είδη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται αυξήσεις στα τρόφιμα
Το καμπανάκι της ακρίβειας στα τρόφιμα χτυπάει τώρα και το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών προειδοποιώντας ότι έρχονται άμεσα ανατιμήσεις στα ράφια αν δεν αναχαιτιστούν οι αυξήσεις...
Ερχονται αυξήσεις στα τρόφιμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σούπερ τζίροι για τα σούπερ μάρκετ
Στην έκθεση εξετάζονται τα οικονομικά στοιχεία από 34 αλυσίδες πανελλαδικά, ωστόσο τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις έχουν οι δέκα μεγαλύτερες αλυσίδες, εκ των οποίων οι πρώτες έξι ελέγχουν πάνω από το 90%...
Σούπερ τζίροι για τα σούπερ μάρκετ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πληθωρισμός και το «καλάθι» του φτωχού
Οι αυξήσεις τιμών συνεχίστηκαν δριμύτερες και τον Οκτώβριο, παρά την «επιβράδυνση» του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή στο 9,1%, σημειώνοντας μηνιαία υποχώρηση κατά -1,2%.
Ο πληθωρισμός και το «καλάθι» του φτωχού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας