• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 11.9°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.9°C
  4 BF
  60%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  3 BF
  80%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.2°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 1.7°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Θύελλα
  12°C 11.5°C / 12.8°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.6°C
  3 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  6 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 6.9°C
  4 BF
  53%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 12.1°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 6.6°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 7.2°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πιέσεις για δημόσιο έλεγχο στα ΕΛΠΕ

 • A-
 • A+
Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ επανέρχεται με δεύτερο εξώδικο προς το ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνοντας πως ορθά εισηγείται να παραμείνει το δικαίωμα του Δημοσίου να ορίζει απευθείας μέλη στο Δ.Σ. αλλά ζητά «να διασφαλισθεί έτι περαιτέρω η εκπροσώπηση του Δημοσίου».

Μία ημέρα πριν από τη δεύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να παραχωρήσει τη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων στον Σπύρο Λάτση, εντείνονται οι πιέσεις για αλλαγή πορείας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει τροπολογία στη Βουλή και τους εργαζόμενους της εταιρείας να στέλνουν νέο εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τίθεται προ των ευθυνών της, καθώς αύριο Παρασκευή συγκαλείται για δεύτερη φορά η γενική συνέλευση των μετόχων ΕΛΠΕ μέσω τηλεδιάσκεψης. Την περασμένη Πέμπτη, η προγραμματισμένη σύγκληση αναβλήθηκε καθώς ο μέτοχος που εκπροσωπεί το Δημόσιο, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει 35,7% των μετοχών, πρότεινε διαφορετική λύση για την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από εκείνη που είχε ανακοινώσει η διοίκηση της εταιρείας.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ (που έως τώρα ορίζεται πλειοψηφικά από το Δημόσιο) πρότεινε να αλλάξει το καταστατικό ώστε όλα τα μέλη να εκλέγονται από τη γενική συνέλευση. Με δεδομένο ότι ο Σπ. Λάτσης ελέγχει ευθέως πάνω από το 47% των μετοχών, αυτό μπορεί να οδηγούσε στην ολοκληρωτική απομάκρυνση εκπροσώπων του Δημοσίου από το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ. Το ΤΑΙΠΕΔ προτείνει στο 11μελές Δ.Σ. να ορίζει το Δημόσιο τα 2/5, δηλαδή 4 μέλη και τα υπόλοιπα η γενική συνέλευση.

Σημειωτέον ότι αυτή η διαφορετική στάση του ΤΑΙΠΕΔ προέκυψε στο «παρά πέντε» και ενώ είχε προηγηθεί απειλητικό εξώδικο από το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ). Το ΠΣΕΕΠ επανέρχεται με δεύτερο εξώδικο προς το ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρει πως ορθά εισηγείται να παραμείνει το δικαίωμα του Δημοσίου να ορίζει απευθείας μέλη στο Δ.Σ. αλλά ζητά «να διασφαλισθεί έτι περαιτέρω η εκπροσώπηση του Δημοσίου». Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ έχει 13 μέλη, εκ των οποίων τα 2 είναι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι «εξαφανίζονται» στις νέες ρυθμίσεις.

Οι εργαζόμενοι που αύριο κατεβαίνουν πανελλαδικά σε 24ωρη απεργία επισημαίνουν στο νέο εξώδικο ότι βάσει του νόμου 3429/2005, σε επιχειρήσεις όπως τα ΕΛΠΕ, όπου το Δημόσιο εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα ορισμού της πλειοψηφίας των (μη ανεξαρτήτων) μελών του διοικητικού συμβουλίου, είναι υποχρεωτική η συμμετοχή μέχρι δυο εκπροσώπων των εργαζομένων, οριζομένων απευθείας από αυτούς. Προειδοποιούν επίσης για την «πλήρη διασφάλιση των εκ του νόμου συμφερόντων και δικαιωμάτων του Δημοσίου», τονίζοντας ότι ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση έχουν ευθύνη ώστε κάθε μεταβολή να μην «πλήττει το εθνικό, δημόσιο συμφέρον, αλλά και να πληροί όρους ωφέλειας του Δημοσίου».

Τροπολογία

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, 26 βουλευτές με επικεφαλής τους Εφη Αχτσιόγλου και Σωκράτη Φάμελλο καταθέτουν τροπολογία με 6 άρθρα, θυμίζουν ότι τα ΕΛΠΕ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο από πλευράς γεωπολιτικής και οικονομίας και μέσω των άρθρων ζητούν:

■ Το Δημόσιο να διορίζει απευθείας τα 2/5 των μελών του Δ.Σ. πριν από τη συνέλευση των μετόχων.

■ Το Δημόσιο να διατηρεί και το δικαίωμα εκλογής επιπλέον μελών «έως το ήμισυ πλέον ενός του συνόλου».

■ Το σωματείο εργαζομένων της εταιρίας να έχει το δικαίωμα να προτείνει στη γενική συνέλευση την εκλογή μελών στο διοικητικό της συμβούλιο σε ποσοστό 15% του συνόλου των μελών του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χάθηκαν» 787 στρέμματα!
Κάτι λείπει στο άθροισμα των εκτάσεων που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ με τελικό αποδέκτη τη Lamda Development και περιγράφονται στο σ.ν. του υπουργείου Οικονομικών ● Πιθανότατα αντιστοιχούν στους «γκρίζους»...
«Χάθηκαν» 787 στρέμματα!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς «Δ» η... ΔΕΗ
Η κυβέρνηση πουλάει την πολυτιμότερη επιχείρηση της χώρας ● Το Δημόσιο δεν θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ ή θα περιοριστεί στο 33%!
Χωρίς «Δ» η... ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ΤΕΡΝΑ-EGIS η Εγνατία
Με τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση την παραχώρηση εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS, η οποία θα επιφέρει έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και κάθετη αύξηση...
Σε ΤΕΡΝΑ-EGIS η Εγνατία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λάστιχο» οι εθνικές στρατηγικές επενδύσεις
Τη συμφωνία που, όπως λένε οι πληροφορίες, έκλεισε πρόσφατα η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ με την Cosco για την παραχώρηση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στον κινεζικό όμιλο, καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση...
«Λάστιχο» οι εθνικές στρατηγικές επενδύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας