• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 22.3°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.2°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πιέσεις για δημόσιο έλεγχο στα ΕΛΠΕ

 • A-
 • A+
Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ επανέρχεται με δεύτερο εξώδικο προς το ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνοντας πως ορθά εισηγείται να παραμείνει το δικαίωμα του Δημοσίου να ορίζει απευθείας μέλη στο Δ.Σ. αλλά ζητά «να διασφαλισθεί έτι περαιτέρω η εκπροσώπηση του Δημοσίου».

Μία ημέρα πριν από τη δεύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να παραχωρήσει τη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων στον Σπύρο Λάτση, εντείνονται οι πιέσεις για αλλαγή πορείας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει τροπολογία στη Βουλή και τους εργαζόμενους της εταιρείας να στέλνουν νέο εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τίθεται προ των ευθυνών της, καθώς αύριο Παρασκευή συγκαλείται για δεύτερη φορά η γενική συνέλευση των μετόχων ΕΛΠΕ μέσω τηλεδιάσκεψης. Την περασμένη Πέμπτη, η προγραμματισμένη σύγκληση αναβλήθηκε καθώς ο μέτοχος που εκπροσωπεί το Δημόσιο, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει 35,7% των μετοχών, πρότεινε διαφορετική λύση για την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από εκείνη που είχε ανακοινώσει η διοίκηση της εταιρείας.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ (που έως τώρα ορίζεται πλειοψηφικά από το Δημόσιο) πρότεινε να αλλάξει το καταστατικό ώστε όλα τα μέλη να εκλέγονται από τη γενική συνέλευση. Με δεδομένο ότι ο Σπ. Λάτσης ελέγχει ευθέως πάνω από το 47% των μετοχών, αυτό μπορεί να οδηγούσε στην ολοκληρωτική απομάκρυνση εκπροσώπων του Δημοσίου από το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ. Το ΤΑΙΠΕΔ προτείνει στο 11μελές Δ.Σ. να ορίζει το Δημόσιο τα 2/5, δηλαδή 4 μέλη και τα υπόλοιπα η γενική συνέλευση.

Σημειωτέον ότι αυτή η διαφορετική στάση του ΤΑΙΠΕΔ προέκυψε στο «παρά πέντε» και ενώ είχε προηγηθεί απειλητικό εξώδικο από το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ). Το ΠΣΕΕΠ επανέρχεται με δεύτερο εξώδικο προς το ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρει πως ορθά εισηγείται να παραμείνει το δικαίωμα του Δημοσίου να ορίζει απευθείας μέλη στο Δ.Σ. αλλά ζητά «να διασφαλισθεί έτι περαιτέρω η εκπροσώπηση του Δημοσίου». Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ έχει 13 μέλη, εκ των οποίων τα 2 είναι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι «εξαφανίζονται» στις νέες ρυθμίσεις.

Οι εργαζόμενοι που αύριο κατεβαίνουν πανελλαδικά σε 24ωρη απεργία επισημαίνουν στο νέο εξώδικο ότι βάσει του νόμου 3429/2005, σε επιχειρήσεις όπως τα ΕΛΠΕ, όπου το Δημόσιο εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα ορισμού της πλειοψηφίας των (μη ανεξαρτήτων) μελών του διοικητικού συμβουλίου, είναι υποχρεωτική η συμμετοχή μέχρι δυο εκπροσώπων των εργαζομένων, οριζομένων απευθείας από αυτούς. Προειδοποιούν επίσης για την «πλήρη διασφάλιση των εκ του νόμου συμφερόντων και δικαιωμάτων του Δημοσίου», τονίζοντας ότι ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση έχουν ευθύνη ώστε κάθε μεταβολή να μην «πλήττει το εθνικό, δημόσιο συμφέρον, αλλά και να πληροί όρους ωφέλειας του Δημοσίου».

Τροπολογία

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, 26 βουλευτές με επικεφαλής τους Εφη Αχτσιόγλου και Σωκράτη Φάμελλο καταθέτουν τροπολογία με 6 άρθρα, θυμίζουν ότι τα ΕΛΠΕ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο από πλευράς γεωπολιτικής και οικονομίας και μέσω των άρθρων ζητούν:

■ Το Δημόσιο να διορίζει απευθείας τα 2/5 των μελών του Δ.Σ. πριν από τη συνέλευση των μετόχων.

■ Το Δημόσιο να διατηρεί και το δικαίωμα εκλογής επιπλέον μελών «έως το ήμισυ πλέον ενός του συνόλου».

■ Το σωματείο εργαζομένων της εταιρίας να έχει το δικαίωμα να προτείνει στη γενική συνέλευση την εκλογή μελών στο διοικητικό της συμβούλιο σε ποσοστό 15% του συνόλου των μελών του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χάθηκαν» 787 στρέμματα!
Κάτι λείπει στο άθροισμα των εκτάσεων που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ με τελικό αποδέκτη τη Lamda Development και περιγράφονται στο σ.ν. του υπουργείου Οικονομικών ● Πιθανότατα αντιστοιχούν στους «γκρίζους»...
«Χάθηκαν» 787 στρέμματα!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με χρονοκαθυστέρηση η ακρόαση του προέδρου της ΡΑΕ στη Βουλή
Στενεύει ο κλοιός σύσσωμης της αντιπολίτευσης γύρω από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα όσα επέτρεψε η κυβέρνηση να συμβούν στην αγορά, φαίνεται όμως ότι κάποιοι αναζητούν διέξοδο με......
Με χρονοκαθυστέρηση η ακρόαση του προέδρου της ΡΑΕ στη Βουλή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάρτι με «μπόνους» στον ΔΕΔΔΗΕ
Για «πάρτι αυθαιρεσίας στο ΔΕΔΔΗΕ με τα μπόνους των γαλάζιων παιδιών» κάνουν λόγο 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν στη Βουλή
Πάρτι με «μπόνους» στον ΔΕΔΔΗΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς «Δ» η... ΔΕΗ
Η κυβέρνηση πουλάει την πολυτιμότερη επιχείρηση της χώρας ● Το Δημόσιο δεν θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ ή θα περιοριστεί στο 33%!
Χωρίς «Δ» η... ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας