• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 13.8°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 21.0°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 14.2°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  3 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.3°C / 19.0°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  2 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.6°C
  2 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.8°C / 24.3°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.7°C
  4 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.4°C / 13.1°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.9°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  79%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΓΣΕΕ: «Βορά στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι»

 • A-
 • A+
Τα βασικά σημεία της κριτικής στο εργασιακό σχέδιο νόμου και ειδικότερα σε διατάξεις που «αποδιαρθρώνουν το εργατικό δίκαιο και τη συλλογική αυτονομία» ● Αύριο οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις.
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Tο δίκαιο της εργασίας κατακρημνίζεται. Ηταν ασθενές, γίνεται ασθενέστερο». Σε αυτήν τη φράση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, αποτυπώνεται, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές εξέφρασαν τα άλλα μέλη του προεδρείου (Ν. Κιουτσούκης και Θ. Βασιλόπουλος), η σφοδρή κριτική της Συνομοσπονδίας στις διατάξεις του σχεδίου νόμου για το εργασιακό που αναμένεται οσονούπω να κατατεθεί στη Βουλή, μετά και την ολοκλήρωση σήμερα της δημόσιας διαβούλευσης μέσω του open.gov. Χθες, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, το προεδρείο της ΓΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα τις τρεις επιστολές που απεστάλησαν στο υπουργείο Εργασίας με την τεκμηρίωση των θέσεων του νομικού τμήματός της.

Από τη χθεσινή συνέντευξη σταχυολογούμε μόνο ορισμένες από τις διατάξεις που συγκέντρωσαν τη σφοδρότερη κριτική επειδή «αποδιαρθρώνουν το εργατικό δίκαιο και τη συλλογική αυτονομία»:

■ Τη δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση, διότι «παραδίδει τον εργαζόμενο βορά στις ανάγκες του εργοδότη» (Παναγόπουλος), και την αύξηση των νόμιμων υπερωριών σε 150 το έτος, που «θα οδηγήσει σε απώλεια 120 χιλιάδων θέσεων εργασίας» (Κιουτσούκης).

■ Τη διάταξη που αφορά τη δυνατότητα διακεκομμένου ωραρίου ακόμη και στους εργαζόμενους που απασχολούνται με μερική απασχόληση. Η θέσπιση μη συνεχόμενου χρόνου για τους χαμηλόμισθους μερικώς απασχολούμενους των 400 ευρώ προσομοιάζει «με την πρακτική γνωστού σούπερ μάρκετ που διατηρούσε σε αναμονή και κρυμμένους κάποιους εργαζόμενους και τους καλούσε στο ταμείο όταν αυξανόταν η πελατεία».

■ Τις εξαιρέσεις από την κυριακάτικη αργία που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν φωτογραφικές διατάξεις, π.χ. αυτές που αναγκάζουν τους εργαζόμενους στα λατομεία σκυροδέματος να εργάζονται την Κυριακή, όπως οι διανομείς φαρμάκων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

■ Τη διάταξη με την οποία παύει και η ατομική προστασία από την απόλυση.

■ Τη διάταξη με την οποία υποτίθεται ότι στο εξής ο εργοδότης φέρει το βάρος της απόδειξης για καταχρηστική απόλυση. «Η διάταξη μπορεί να φαίνεται δημοκρατική, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Ουσιαστικά ο εργαζόμενος είναι εκείνος που πρέπει να αποδείξει τον λόγο ακυρότητας της απόλυσης. Αν το αποδείξει, τότε σε δεύτερη φάση ο εργοδότης πρέπει να ανταποδείξει ότι η απόλυση δεν είναι καταχρηστική».

■ Τη διάταξη με την οποία ο εργαζόμενος, σε περίπτωση απόλυσης και δικαστικής προσφυγής, χάνει και τους μισθούς υπερημερίας και εμποδίζεται να ασκήσει τα δικαστικά του δικαιώματα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ενώ στον εργαζόμενο παρέχεται περιθώριο τριμήνου για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, στον εργοδότη δίνεται περιθώριο 4 μηνών για διόρθωση λαθών.

■ Το σύνολο των διατάξεων με τις οποίες εμποδίζεται η σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο όνομα της έλλειψης στοιχείων για την αντιπροσωπευτικότητα των σωματείων και «επιβραβεύεται» η απεργοσπασία. «Τώρα ακόμη και οι εργοδότες μπορούν να εγείρουν θέμα αντιπροσωπευτικότητας». Σφοδρή κριτική και για το αυξημένο ποσοστό 30% (1/3 του προσωπικού) που απαιτείται ως προσωπικό ασφαλείας για την κήρυξη απεργίας («Ας απαγορεύσουν μια και καλή την απεργία στις ΔΕΚΟ να τελειώνουμε») αλλά και για την απαγόρευση της απεργίας όταν τα δυο μέρη είναι σε διαιτησία. «Καταργούν πλήρως και τη δυνατότητα σύναψης κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Τις διαλύουν στο όνομα των οικονομικών προβλημάτων που μπορεί να έχουν οι επιχειρήσεις» (Θ. Βασιλόπουλος).

■ Την εκτόπιση του ΣΕΠΕ από το υπουργείο Εργασίας και τη μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή. Σε έναν άνθρωπο με δημοκρατικές αρχές ακούγεται καλά μια τέτοια εξέλιξη, αλλά ποιος, αλήθεια, θα έχει την πολιτική ευθύνη για την εφαρμογή ή μη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας;

■ Την κατάργηση της προστασίας των συνδικαλιστών (Επιτροπή άρθρου 15) και την εξομοίωση της προστασίας τους για λόγους επικοινωνιακούς με την προστασία των εγκύων.

Πάντως, Γ. Παναγόπουλος και Γ. Κιουτσούκης απέφυγαν να ζητήσουν την απόσυρση του σχεδίου νόμου πριν εξαντληθεί η διαβούλευση και η προσπάθεια να απαλειφθούν ή να τροποποιηθούν οι επίμαχες διατάξεις, ενώ ο Θ. Βασιλόπουλος ζήτησε αμέσως την απόσυρσή του.

Οι οριστικές αποφάσεις, όμως, θα ληφθούν από τα όργανα της ΓΣΕΕ και ειδικότερα από την ολομέλεια της διοίκησης, η οποία θα συνεδριάσει αύριο και θα είναι ανοιχτή σε όποιον θέλει να την παρακολουθήσει. Σήμερα το ΚΚΕ διοργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 19.30 στην πλατεία Συντάγματος με κεντρικό ομιλητή τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στον Λευκό Πύργο, στις 19.30, με κεντρικό ομιλητή τον Κ. Παρασκευά, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβεβαιώσεις για αναζήτηση συγκλίσεων στο νέο εργασιακό
Εκσυγχρονισμός του ΣΕΠΕ και διαφάνεια συνδικάτων» στις προτεραιότητες του Κ. Χατζηδάκη, που υπόσχεται ότι «δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν».
Διαβεβαιώσεις για αναζήτηση συγκλίσεων στο νέο εργασιακό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ουραγοί στην ποιότητα απασχόλησης
Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση ως προς την ποιότητα της απασχόλησης στην Ε.Ε. και γι' αυτό σημαντικός παράγοντας αναδεικνύεται ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, τον οποίο τώρα επιχειρεί να παρατείνει η...
Ουραγοί στην ποιότητα απασχόλησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαζική αντίδραση με απεργία στις 10 Ιουνίου!
Μετά την απόφαση της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και Εργατικά Κέντρα μεταθέτουν την απεργιακή κινητοποίηση σε κοινή ημερομηνία για συντονισμένη αντίδραση στο αντεργατικό νομοσχέδιο.
Μαζική αντίδραση με απεργία στις 10 Ιουνίου!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τετ α τετ για τον κατώτατο μισθό
Με μοναδικό εισηγητή αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (όπως ήταν έως τον Φεβρουάριο του 2012) τη ΓΣΕΕ και με δεδομένα τα αρνητικά πορίσματα των εργοδοτικών οργανώσεων για τα κατώτατα όρια στον...
Τετ α τετ για τον κατώτατο μισθό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για ένταση της εργασιακής ζούγκλας μιλά η ΓΣΕΕ
Στη διαβούλευση με τον Κ. Χατζηδάκη τα περισσότερα μέλη του προεδρείου διαφώνησαν με όλες τις επίμαχες διατάξεις του σχεδίου νόμου ● Η ΓΣΕΕ προανήγγειλε συνεδρίαση των οργάνων της «για να λάβουν αποφάσεις για...
Για ένταση της εργασιακής ζούγκλας μιλά η ΓΣΕΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολλαπλό πλήγμα στην καρδιά των συνδικάτων - Όλο το εργασιακό νομοσχέδιο
Μέτρα περαιτέρω αποδυνάμωσης των ήδη βαλλόμενων από την κρίση αντιπροσώπευσης συνδικάτων επιφέρει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και μάλιστα στο όνομα ποιοτικής αναβάθμισης της λειτουργίας τους, την οποία ο κ....
Πολλαπλό πλήγμα στην καρδιά των συνδικάτων - Όλο το εργασιακό νομοσχέδιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας