• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 18.5°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 13.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.2°C / 17.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.8°C / 13.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.6°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.8°C
  7 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.7°C
  0 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.5°C / 17.2°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.3°C / 17.1°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  70%
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης

 • A-
 • A+
Στις 15/6 η συνέλευση για την έγκριση των όρων ● Πρόθυμο και το ΤΧΣ να συμμετάσχει αναλογικά με το 11% της συμμετοχής του ● Σχέδιο περαιτέρω μείωσης «κόκκινων» δανείων 8,1 δισ. ευρώ ● Προς πώληση η Alpha Bank Albania και η Alpha Bank London.

Η Alpha Bank γίνεται η δεύτερη συστημική τράπεζα που προχωράει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός του 2021 μετά την Πειραιώς, με τη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για ΑΜΚ αναπτυξιακού χαρακτήρα ώστε να αξιοποιήσει τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτή είναι η κεντρική στόχευση του τολμηρού και ισορροπημένου σχεδίου της τράπεζας «Project Tomorrow», που προβλέπει μεταξύ άλλων επιτάχυνση των διαδικασιών για μείωση «κόκκινων» δανείων μέσω συναλλαγών ύψους 8,1 δισ. ευρώ αλλά και πώληση των θυγατρικών σε Αλβανία και Λονδίνο.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 800 εκατ. ευρώ, χθες ανακοινώθηκε η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευση στις 15 Ιουνίου που θα δώσει το «πράσινο φως» για τους όρους της αύξησης, συμπεριλαμβανομένης της τιμής προσφοράς μέσω διαδικασίας κατάρτισης βιβλίου προσφορών. Στόχος είναι η συναλλαγή και διάθεση των νέων μετοχών να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Η συναλλαγή προβλέπεται να υλοποιηθεί με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς δικαιώματος προτίμησης και δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Το μοντέλο αυτό επελέγη για λόγους έγκαιρης ολοκλήρωσης της διαδικασίας και η προτεινόμενη δομή (soft rights) διασφαλίζει στους υφιστάμενους μετόχους, που επιθυμούν να συμμετάσχουν, την αναλογική και κατά προτεραιότητα κατανομή των νέων μετοχών. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει η τράπεζα, κατοχυρώνεται πλήρως η αξία της επένδυσής τους και λαμβάνοντας μέρος στην ΑΜΚ συμμετέχουν στις μελλοντικές υπεραξίες.

Συνεπώς όσοι βρίσκονται στο μητρώο μετόχων της τράπεζας (ήδη υφιστάμενοι μέτοχοι ή νέοι που θα τοποθετηθούν μέχρι την ημερομηνία καταγραφής) θα μπορούν να λάβουν κατά προτεραιότητα αναλογικό αριθμό νέων μετοχών. Τυχόν αδιάθετες μετοχές, μετά την άσκηση των δικαιωμάτων από τους υφιστάμενους μετόχους, μπορούν να διατεθούν σε νέους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά το ΤΧΣ «κοινοποίησε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην επικείμενη Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) μέχρι το ποσοστό της υφιστάμενης συμμετοχής του, ήτοι το 10,94%, σύμφωνα με τον Νόμο του ΤΧΣ» αναφέρεται στο σχέδιο της απόφασης.

Μοναδική ευκαιρία

Για την Αlpha Bank και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γενικότερα το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μοναδική ευκαιρία μετά από δέκα χρόνια κρίσης, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Ψάλτη, είναι η πρώτη φορά μετά τη δεκαετή κρίση που υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική «και έχουμε την ευκαιρία να αναπτυχθεί το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας βάσει ενός νέου παραγωγικού μοντέλου συνδυασμένου με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις και η Αlpha Bank είναι έτοιμη να κάνει ένα βήμα στο αύριο».

Το «Project Tomorrow» προβλέπει:

● Εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων. Δρομολογούνται συναλλαγές ύψους 8,1 δισ. ευρώ που θα ολοκληρωθούν σταδιακά μέχρι το πρώτο 6μηνο του 2022 και θα επιτρέψουν στην τράπεζα να μειώσει τα ¾ των «κόκκινων» δανείων έως το 2022, με τους δείκτες NPE και NPL να μειώνονται στο 7% και 5% αντίστοιχα έως το 2022 (project Cosmos, Orbit, Sky, Solar κ.ά.).

● Μείωση κατά 15% έως το 2024 των λειτουργικών εξόδων.

● Ανάπτυξη εργασιών 9% κατά την περίοδο 2020-2024 κυρίως μέσα από το Wealth Management και το Bancassurance.

● Νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 8 δισ. ευρώ προβλέπονται για το διάστημα 2021-2024 σε συνδυασμό με σημαντικές βοηθητικές δραστηριότητες. Στόχος για την Alpha Bank είναι να αποκτήσει μερίδιο 25% στα νέα δάνεια. Σημειώνεται ότι το α' τρίμηνο του 2021 οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ έναντι 1,6 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2020, κυρίως στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του εξωτερικού, προβλέπεται επιτάχυνση του επιχειρηματικού πλάνου στη Ρουμανία στην οποία η Αlpha κατέχει μερίδιο 4,4% και είναι η 6η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στη χώρα. Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank Albania και την Alpha Bank London δρομολογείται μέχρι τέλος του χρόνου η πώλησή τους με το συνολικό όφελος να υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκίνηση για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
Εθνική και Εurobank είναι έτοιμες να υποδεχτούν τα πρώτα αιτήματα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων. Θέμα ωρών η δημοσιοποίηση προσκλήσεων από Πειραιώς, Alpha Bank, Optima και Παγκρήτια.
Εκκίνηση για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
Τελευταίες πινελιές στην επιχειρησιακή σύμβαση που θα υπογράψουν με το Ταμείο Ανάκαμψης ● Ετοιμα προς ένταξη επενδυτικά έργα ● Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και η εποπτεία του Επενδυτικού Συμβουλίου.
Πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα σκαριά οι συμβάσεις για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες για να προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί το ελληνικό σχέδιο για το...
Στα σκαριά οι συμβάσεις για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
Η κατ’ αρχήν συμφωνία υπουργείου Οικονομικών με τράπεζες και servicers προβλέπει κρατική επιδότηση κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου δηλαδή μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης...
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
300 εκατ. ευρώ ομολογιακό δάνειο από την Alpha Bank πήρε η ΔΕΗ
Στην έκδοση νέου Κοινού Ομολογιακού Δανείου ποσού ώς 300 εκατ. ευρώ με τη μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης προχωράει η ΔΕΗ ● Η έκδοση περιλαμβάνει ρήτρα μείωσης εκπομπών άνθρακα κατά 40% εντός του 2022.
300 εκατ. ευρώ ομολογιακό δάνειο από την Alpha Bank πήρε η ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας