• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.6°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.2°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 11.1°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 10.9°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 14.9°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  94%

Το ΙΚΑ ζητά απ’ όσους νομιμοποίησαν αυθαίρετες κατασκευές ή κτίσματα να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές

Αναζητά ένσημα στις... κρεβατοκάμαρες

 • A-
 • A+

Επί δικαίους και αδίκους πέφτει ο πέλεκυς του ΙΚΑ, στο πλαίσιο του μεγάλου σαφάρι που έχει ξεκινήσει για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Από το σεντούκι της επίπλαστης νομιμότητας βγαίνουν υποθέσεις αραχνιασμένες και τα καταστήματα του ΙΚΑ ζητούν στοιχεία προκειμένου να καταλογίσουν ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και σε ακίνητα που έχουν αποπερατωθεί στις αρχές της 10ετίας του 1980!

Εδώ και λίγες ημέρες καταφτάνουν κατά χιλιάδες τα ραβασάκια σε ιδιοκτήτες ακινήτων για υποτιθέμενες εκκρεμότητες που έχουν σχέση με οικοδομικές εργασίες για τις οποίες ελέγχεται το αν έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές κ.λπ.

Μόνο που οι προσκλήσεις που ταχυδρομούν τα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ σε πολλές περιπτώσεις αφορούν αποπερατωμένα ακίνητα, για τα οποία έχουν γίνει επανειλημμένως έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος και δεν διαπιστώθηκαν εκκρεμότητες και παραβάσεις σχετικές με την υλοποίηση του έργου.

Η πρόσκληση που λαμβάνουν μάλιστα οι ιδιοκτήτες ακινήτων ξεπερνάει κάθε όριο αφού, μεταξύ των άλλων, ζητάει ακόμα και φωτογραφίες από τις κρεβατοκάμαρες προκειμένου να διαπιστωθεί αν άλλαξαν χρώμα και δεν «κόλλησαν» ένσημα οι ιδιοκτήτες στους μπογιατζήδες ή στους εαυτούς τους αν τις έβαψαν οι ίδιοι.

Η «φάμπρικα» εκτείνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και φτάνει μέχρι τους νόμους του ΥΠΕΚΑ που αφορούν την τακτοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων. Ούτε λίγο-ούτε πολύ λοιπόν, το ΙΚΑ ανοίγει τη φάμπρικα και ζητά απ’ όσους νομιμοποίησαν αυθαίρετες κατασκευές ή κτίσματα να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές.

Η πρόσκληση

 

Το «ραβασάκι» που λαμβάνουν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αναφέρει τα εξής:

«Παρακαλούμε όπως προσέλθετε στην υπηρεσία μας εντός 10 ημερών από τη λήψη της παρούσης για να μας δώσετε πληροφορίες σχετικά με την απογραφή οικοδομοτεχνικού έργου με αριθμό μητρώου... (ισόγειος οικοδομή) στην... προσκομίζοντας τα παρακάτω:

1) Αδεια οικοδομής

2) Σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών, πρόσφατες φωτογραφίες προσόψεων και εσωτερικών χώρων (εάν είναι δυνατόν με ένδειξη ημερομηνίας)

3) Αντίγραφο τελευταίου Ε9 και Ε2

4) Σε περίπτωση πολεοδομικών παραβάσεων οι οποίες τακτοποιήθηκαν με τους σχετικούς νόμους του ΥΠΕΚΑ παρακαλούμε να προσκομιστούν τα σχετικά παραστατικά.

5) Οποιοδήποτε άλλο έγγραφο στοιχείο που θεωρείτε ότι έχει σχέση με το εν λόγω οικοδομικό έργο (αντίγραφο των ΑΠΔ και μισθολογικών καταστάσεων που έχετε καταθέσει και ενημερωτικό σημείωμα για ημέρες εργασίας που απαιτούνται).

Αν δεν έχουν περατωθεί οι εργασίες, να μας υποβάλετε υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία θα αναφέρετε σε ποια φάση βρίσκεται το οικοδομικό έργο και ποιες εργασίες υπολείπονται.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα εφαρμόσουμε τη διάταξη του άρθρου 26 παράγραφος 2 του ν. 1846/1951, δηλαδή το έργο θα θεωρηθεί αποπερατωμένο και τυχόν διαφορές που θα προκύψουν θα καταλογιστούν.

Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσής σας στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ Πειραιά, μπορείτε να τα αποστείλετε με συστημένη επιστολή ή να προσκομίσετε τα ανωτέρω στοιχεία στο γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης».

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΙΚΑ (άρθρο 26 του αναγκαστικού νόμου 1846/1951), για όσους ασφαλισμένους δεν έχουν σταθερό εργοδότη (δηλαδή όσοι εργάζονται ως εργολάβοι) ή εργάζονται ως αυτοτελώς απασχολούμενοι θα πρέπει να θεσπιστεί σύστημα καταβολής εισφορών. Πράγματι έχει θεσπιστεί τέτοιο που ορίζει ότι για τα κατασκευαζόμενα ιδιωτικά οικοδομικά έργα και οικοδομικές εργασίες οι κατ’ ελάχιστον καταβλητέες εισφορές υπολογίζονται με βάση τις ημέρες εργασίας που απαιτούνται για την κατασκευή τους, όπως οι ημέρες αυτές προσδιορίζονται από τον Κανονισμό του ΙΚΑ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ακινήτου 35 τ.μ. στην Αίγινα το οποίο χτίστηκε το 1983.

Ο σημερινός κληρονόμος, μετά από 32 χρόνια, έλαβε την επίμαχη επιστολή και τώρα ψάχνει… φωτογράφο για να βγάλει φωτογραφίες τις... εκατοντάδες τετραγωνικών που διαθέτει στο νησί. Αλλιώς «το σπίτι θα θεωρηθεί μη αποπερατωμένο και τυχόν διαφορές θα καταλογιστούν».

Τι κι αν το 2005 έγινε επιτόπιος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ και όλα βρέθηκαν καλώς καμωμένα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο φως το «μαύρο χρήμα» της οικοδομής
Με τα ονόματα πολλών εξ αυτών να βρίσκονται σε διάφορες λίστες οι φορολογούμενοι εναγωνίως αναμένουν την ώρα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το πού βρήκαν τα χρήματα που έχουν στους τραπεζικούς τους...
Στο φως το «μαύρο χρήμα» της οικοδομής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανέγγιχτοι παραμένουν οι Ελληνες εφοπλιστές!
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου έκτακτου φόρου στους φορολογούμενους που δηλώνουν πάνω από ένα όριο ετήσιου εισοδήματος, την ώρα που ουσιαστικώς αλώβητοι από...
Ανέγγιχτοι παραμένουν οι Ελληνες εφοπλιστές!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλά και (πολύ) κακά νέα
Αγριεύει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και βάζει στόχο τις 70.000 κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών – για τον λόγο αυτό μπαίνουν σε εφαρμογή διατάξεις που είχαν ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2015...
Καλά και (πολύ) κακά νέα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποχαιρετισμός με βαρύ πακέτο φόρων
Με βαρύ λογαριασμό υποχρεώσεων προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μας αποχαιρετά το 2016. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ και η 6η δόση του φετινού φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα,...
Αποχαιρετισμός με βαρύ πακέτο φόρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κεραμίδα» τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Πραγματική «κεραμίδα» θα είναι για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) «τρέχουν» ήδη τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του φόρου, ο οποίος, μετά...
«Κεραμίδα» τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισφορές με ρήτρα... τριετίας
Εξοπλισμένοι με την απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και με διευρυμένο τον κύκλο των συμμετεχόντων, προσήλθαν χθες οι επιστημονικοί φορείς στον διάλογο για τις ασφαλιστικές εισφορές για να ακούσουν από...
Εισφορές με ρήτρα... τριετίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας