• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.8°C / 10.5°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.6°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.0°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 5.0°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 1.4°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 7.6°C / 10.7°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.5°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.9°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 10.0°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 0.8°C / 9.8°C
  0 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 10.8°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.2°C / 6.7°C
  0 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλγόριθμους εναντίον των καρτέλ εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

 • A-
 • A+
Η Ανεξάρτητη Αρχή έχει ήδη ενσωματώσει αντίστοιχα εργαλεία στην ψηφιακή της πλατφόρμα, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων δημόσιες βάσεις δεδομένων, όπως το e-katanalotis

Πώς επηρεάζουν το διεθνές Δίκαιο του Ανταγωνισμού οι υπολογιστικές τεχνικές των Βig Data, δηλαδή της συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών από μεγάλα σύνολα δεδομένων; Τι ρόλο παίζουν κλάδοι της Τεχνητής Νοημοσύνης όπως η Μηχανική/Βαθιά Μάθηση στα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι Αρχές Ανταγωνισμού ανά τον κόσμο για να μελετήσουν την αγορά, ανιχνεύοντας τυχόν στρεβλώσεις; Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τη δημιουργία καρτέλ μέσω αλγοριθμικών μεθόδων;

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ζητήματα που πραγματεύεται το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο το οποίο παρουσιάζει η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού τη Δευτέρα 24 Μαΐου με θέμα «Τhe Promise of Computational Competition Law and Economics».

Η ημερίδα συνδιοργανώνεται με το BRICS Competition Law and Policy Center, διεθνή οργανισμό για το Δίκαιο και τις Πολιτικές Ανταγωνισμού με έδρα τη Μόσχα, που ξεκίνησε το 2018 ως «Αντιμονοπωλιακό Κέντρο BRICS» και εξελίχθηκε σε μόνιμη πλατφόρμα συνεργασίας των Αρχών Ανταγωνισμού των αναδυόμενων αγορών Bραζιλίας-Ρωσίας-Ινδίας-Κίνας-Ν. Αφρικής με επιστημονικά ινστιτούτα. Η θεματολογία της ημερίδας, που θα μπορούσε να αποδοθεί ως «Η υπόσχεση του Υπολογιστικού Δικαίου Ανταγωνισμού και των Οικονομικών», ακούγεται τεχνοκρατική, ωστόσο αφορά τον πυρήνα των αλλαγών που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στην καθημερινή μας ζωή, από τις καταναλωτικές μας συνήθειες μέχρι τις εμπορικές πρακτικές των «μεγάλων» και μικρότερων παικτών της διεθνοποιημένης αγοράς.

«Οι Αρχές Ανταγωνισμού ανά τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ολοένα και πιο πολύπλοκη οικονομία και βασίζονται όλο και περισσότερο στη χρήση υπολογιστικών τεχνικών (Big Data, Τεχνητή Νοημοσύνη, Μηχανική/Βαθιά Μάθηση) στην εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού», σημειώνεται στην παρουσίαση της εκδήλωσης.

Κάποια από τα λογισμικά εργαλεία που έχουν ενσωματώσει οι Αρχές Ανταγωνισμού σε διαφορετικές χώρες ανιχνεύουν συντονισμένες συμπεριφορές και αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές, όπως η υπερβολική τιμολόγηση και η τιμολόγηση με σκοπό τον αποκλεισμό.

Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασίλης Βασσάλος, H  Ανεξάρτητη Αρχή έχει ήδη ενσωματώσει αντίστοιχα εργαλεία στην ψηφιακή της πλατφόρμα, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων δημόσιες βάσεις δεδομένων, όπως το e-katanalotis.

Ενα άλλο παράδειγμα που δίνει ο καθηγητής είναι ο εντοπισμός ύποπτων συμπράξεων (καρτέλ) σε δημόσιους διαγωνισμούς, μέσα από προγράμματα που «σαρώνουν» τις προσφορές και τις πληροφορίες που προέρχονται από αναθέτουσες αρχές, με βάση κάποια γενικά κριτήρια και ενδείξεις καρτέλ που είτε ορίζονται από τον προγραμματιστή είτε σε πιο προηγμένα προγράμματα μηχανικής εκμάθησης «ανακαλύπτονται» από τον αλγόριθμο. 

Στο συνέδριο θα μιλήσουν εμπειρογνώμονες που εξειδικεύονται στην ανάπτυξη αντίστοιχων εργαλείων, μεταξύ άλλων από τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ελληνες επιστήμονες.

■ Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά στις 24/5, 15.00-18.00, στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπεράνω ελέγχου τα ψηφιακά «οικοσυστήματα»
Ψαλιδισμένο κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Αφαιρέθηκε το άρθρο 4, που έδινε δυνατότητες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει σε ψηφιακές πλατφόρμες και τηλεπικοινωνίες.
Υπεράνω ελέγχου τα ψηφιακά «οικοσυστήματα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόστιμα για καρτέλ στις πορθμειακές εταιρείες Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας
Για «σκάνδαλο» που αφορά τη συγκρότηση καρτέλ στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας, με την άμεση εμπλοκή ναυτιλιακών εταιρειών, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν δρομολογημένα πλοία, κάνει λόγο η διοίκηση...
Πρόστιμα για καρτέλ στις πορθμειακές εταιρείες Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τo χρονικό του mega-deal Chipita - Mondelez
Σε σχεδόν μονοκράτορα των συσκευασμένων ζαχαρωδών και σνακ και στην ελληνική αγορά αναδεικνύεται ο πολυεθνικός γίγαντας της Μοndelez, που ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη εξαγορά τής επίσης διεθνοποιημένης...
Τo χρονικό του mega-deal Chipita - Mondelez
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Δίκαιο του Ανταγωνισμού και η Πληροφορική Επιστήμη
H παρέμβαση του νέου αλλά καταξιωμένου επιστήμονα στο χθεσινό διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, έδωσε μια εκλαϊκευμένη προσέγγιση σε ένα θέμα απαιτητικό αλλά ιδιαίτερα επίκαιρο.
Το Δίκαιο του Ανταγωνισμού και η Πληροφορική Επιστήμη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ξεκινά κλαδική έρευνα για ιδιωτική ασφάλιση και υγεία
Η Ε.Α. χαρτογραφεί την κατάσταση της εξεταζόμενης αγοράς, τις συμβάσεις που υπάρχουν και μπορεί να επιβάλλει δεσμεύσεις αν θεωρήσει ότι υπάρχουν αποκλεισμοί...
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ξεκινά κλαδική έρευνα για ιδιωτική ασφάλιση και υγεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
CVC Capital Partners: το επενδυτικό κεφάλαιο που πάει με όλα...
Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής καθιστά το κερδοσκοπικό fund κυρίαρχο της ελληνικής αγοράς σε ιδιωτική υγεία και ασφάλιση ● Ανησυχίες για φαινόμενο «καθετοποίησης» της αγοράς και ενστάσεις στην Επιτροπή...
CVC Capital Partners: το επενδυτικό κεφάλαιο που πάει με όλα...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας