• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 23.4°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 22.4°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 19.0°C / 23.2°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 21.8°C
  0 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.4°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.1°C / 25.8°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.7°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 23.5°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.9°C
  1 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 25.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.8°C / 23.8°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.4°C / 23.6°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 21.0°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 22.5°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  58%

Πάνος Σκουρλέτης

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απεργία και εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ για τα ΕΛ.ΠΕ.

 • A-
 • A+
Αύριο η συνέλευση των μετόχων για τη μεθοδευμένη εκχώρηση του μάνατζμεντ στον Ομιλο Λάτση ● Ψευδή επιχειρήματα καταλογίζει στον υπουργό Οικονομικών ο Π. Σκουρλέτης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με νέα απεργιακή κινητοποίηση, αλλά και νομικές πρωτοβουλίες υποδέχονται αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια την προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των μετόχων, με την οποία μεθοδεύεται η εκχώρηση του μάνατζμεντ του Ομίλου στην Paneuropean του Σπ. Λάτση.

«Βρισκόμαστε και πάλι, αιφνιδιαστικά, ενώπιον μιας νέας προσπάθειας να αποκλειστεί το Δημόσιο –και μαζί και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων– από το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛ.ΠΕ.», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ. (ΠΣΕΕΠ). Υπενθυμίζει ότι αύριο «το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το μερίδιο του Δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ. (το 35,477% των μετοχών), θα κληθεί να αποφασίσει, ως θεματοφύλακας των συμφερόντων του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ» και το καλεί «να μην υποκύψει σε καμία πίεση και να διασφαλίσει το συμφέρον του Δημοσίου, όπως είναι εκ του νόμου υποχρεωμένο, καταψηφίζοντας την πρόταση που έρχεται στη Γενική Συνέλευση».

Το ΠΣΕΕΠ σημειώνει ότι «φαίνεται πως φθάνει η ώρα των νομικών και δικαστικών ενεργειών» και επισυνάπτει εξώδικο που έχει ήδη αποστείλει στο ΤΑΙΠΕΔ, με το οποίο καλείται να λάβει «κάθε αναγκαίο μέτρο προς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος ως μέτοχος των ΕΛΠΕ», ενώ διατυπώνεται η προειδοποίηση προσφυγής στη δικαιοσύνη »εναντίον παντός υπευθύνου νομικού και φυσικού προσώπου, σε περίπτωση πρόκλησης παράνομης ζημίας στα ΕΛ.ΠΕ.,τους μετόχους και τους εργαζομένους τους».

Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της συζήτησης που έγινε τη Δευτέρα στη Βουλή, με αφορμή δυο επίκαιρες ερωτήσεις προς τους συναρμόδιους υπουργούς Σταϊκούρα και Σκρέκα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «οι αποσιωπήσεις και οι δικολαβισμοί της κυβέρνησης δεν αρκούν για να αποκρύψουν ότι στα ΕΛ.ΠΕ. πλήττεται το δημόσιο συμφέρον υπέρ των ιδιωτών».

Απαντώντας στο επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών ότι η αλλαγή του καταστατικού των ΕΛ.ΠΕ. και η απεμπόληση του προνομίου του Δημοσίου να διορίζει την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. είναι απλώς προσαρμογή στον νόμο 4548/2018 περί ανωνύμων εταιρειών που είχε προωθηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Σκουρλέτης καταλογίζει ψεύδη στον υπουργό σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η συμφωνία των μετόχων το 2003, σχετικά με τη ιατήρηση του μάνατζμεντ στα χέρια του Δημοσίου που ισχύει έως και σήμερα, έχει ενσωματωθεί στο Καταστατικό των ΕΛ.ΠΕ., το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ, τροποποιήθηκε στην Εκτακτη Γενική Συνέλευση της 20-12-2019 “στο πλαίσιο εναρμόνισης με το ν. 4548/2018” χωρίς να τροποποιηθεί το άρθρο 20 σχετικά με τον διορισμό μελών, ενώ στην προσθήκη του άρθρου 30 ορίζεται ότι για οτιδήποτε δεν προβλέπεται στις διατάξεις του Καταστατικού τότε εφαρμόζονται οι υποχρεωτικές διατάξεις του ν. 4548/2018 (δηλαδή συμπληρωματικά)».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οπισθεν ολοταχώς στα ΕΛΠΕ, μετά την παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ
Κυβερνητική σιωπή για την αιφνίδια αναβολή της Γενικής Συνέλευσης μέχρι την επόμενη Παρασκευή ● Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να υποβάλει αντιπρόταση.
Οπισθεν ολοταχώς στα ΕΛΠΕ, μετά την παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πέρασε η πρόταση ΤΑΙΠΕΔ για τα ΕΛΠΕ, παραμένει πανίσχυρη η πλευρά Λάτση
Οριστικοποιείται ο αποκλεισμός των εργαζομένων από την εκπροσώπηση στο Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ. όπως ίσχυσε από το 2003, με τη συμφωνία των μετόχων, Δημοσίου και ομίλου Λάτση, κατά τη συγχώνευση ΕΛΠΕ-Πετρόλα.
Πέρασε η πρόταση ΤΑΙΠΕΔ για τα ΕΛΠΕ, παραμένει πανίσχυρη η πλευρά Λάτση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τυπική υπεράσπιση της εκχώρησης του μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ
Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Σκρέκας επικαλούνται εφαρμογή του νόμου για τις Α.Ε. • Θέμα απιστίας εις βάρος του Δημοσίου έθεσαν ξανά οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης και Σ. Φάμελλος
Τυπική υπεράσπιση της εκχώρησης του μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικαστική δικαίωση της απεργίας στα ΕΛ.ΠΕ.
Απέρριψε το Πρωτοδικείο την προσφυγή της εταιρείας κατά της κινητοποίησης των εργαζομένων την περασμένη Τρίτη ● Για σημαντική νίκη και απάντηση στην πρωτοφανή τακτική της κυβέρνησης να ανοίγει τα δικαστήρια.
Δικαστική δικαίωση της απεργίας στα ΕΛ.ΠΕ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκοτωθούμε»
Εξηγήσεις και στοιχεία για τους όρους ασφαλείας στην εργασία έχει ζητήσει η Επιθεώρηση Εργασίας από τα Πετρέλαια Καβάλας, για τη λειτουργία της πλατφόρμας του Πρίνου.
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκοτωθούμε»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας