Απογοητευτικά ήταν, ειδικά σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, τα αποτελέσματα του προγράμματος της Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αφού πολλές χιλιάδες αιτήσεις έμειναν εκτός επιχορήγησης.
Τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ερώτηση στους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Για παράδειγμα, από τις 8.302 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εγκρίθηκαν μόλις 1.704 και απορρίφθηκαν 6.598, ποσοστό απόρριψης που αγγίζει το 80%. Μεγάλο είναι το ποσοστό απόρριψης και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όπου εγκρίθηκαν οι 1.071 αιτήσεις από τις 4.188, δηλαδή έμειναν απ’ έξω σχεδόν οι 3 στις 4 επιχειρήσεις. Συγκριτικά καλύτερη είναι η εικόνα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου εγκρίθηκαν 1.785 επιχειρήσεις και απορρίφθηκαν 2.038 – δηλαδή κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα περίπου το 45% των αιτούντων.
Αυτές είναι μερικές από τις ενδεικτικές περιπτώσεις που συμπεριλαμβάνονται στην ερώτηση των 60 βουλευτών, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση.
Οπως επισημαίνει ο βουλευτής στην ερώτησή του, μολονότι η συγκεκριμένη δράση του ΕΣΠΑ, η οποία υλοποιήθηκε μέσω των Περιφερειών, δημιούργησε προσδοκίες σε χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που τέθηκαν πολλούς μήνες σε αναστολή, με αδυναμία να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους δαπάνες, τελικά «οι περιορισμένες πιστώσεις και η μη συμπερίληψη συγκεκριμένων ΚΑΔ έθεσαν τη συντριπτική πλειονότητα των κατατεθειμένων αιτήσεων προς χρηματοδότηση εκτός του προγράμματος».
Ομως ακόμα και όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση κινδυνεύουν να μην τη λάβουν στο σύνολό της λόγω χρεών στο Δημόσιο. Το πρόγραμμα είχε αρχικό προϋπολογισμό 1,5 δισ., που θα μοιραζόταν στις 13 Περιφέρειες της χώρας, ενώ υπάρχουν επί μέρους διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτάνε αν η κυβέρνηση θα εκπονήσει νέο πρόγραμμα ενίσχυσης που να περιλαμβάνει τους ΚΑΔ που είχαν αποκλειστεί και τις επιχειρήσεις που απορρίφθηκαν, αλλά και αν θα προχωρήσει σε σχετική ρύθμιση ώστε να μην μπορεί το ποσό της επιχορήγησης να συμψηφιστεί με χρέη.
Δήλωση Αλ. Χαρίτση στην «Εφ.Συν.»
«Είχαμε επισημάνει από την αρχή στο υπουργείο την ανάγκη για ένα εθνικό πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις μας και τώρα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Οφείλει όμως να υλοποιήσει σχετικό πρόγραμμα, έστω και τώρα. Παράλληλα οφείλει να διασφαλίσει ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη, όπως είχαμε ζητήσει με τροπολογία μας, η οποία απορρίφθηκε από τον αρμόδιο υπουργό. Μόνο με ουσιαστική τόνωση της ρευστότητας μπορούν να αποφευχθούν τα λουκέτα για τους μικρομεσαίους».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας