• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 7.4°C
  4 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 7.0°C
  3 BF
  33%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 8.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.1°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.7°C / 3.7°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.1°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 4.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.1°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  6 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  43%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 2.9°C
  2 BF
  52%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 2.7°C
  3 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 7.7°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 3.8°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 4.4°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  45%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο «κυνήγι» πόρων 7,8 δισ. ευρώ

 • A-
 • A+
Με κεφάλαια 5,7 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, από το 2022 ως το 2026, θα ωφελείται η Ελλάδα ● Η κυβέρνηση επιδιώκει, εκτός από την προκαταβολή 3,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αντίστοιχο ποσό ως πρώτη δόση μέχρι το τέλος του έτους σε συνάρτηση με έργα που θα «τρέξουν».

Πόρους έως 7,8 δισ. ευρώ διεκδικεί φέτος η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και τα επενδυτικά έργα που θα ανατρέψουν τις «αναιμικές» επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2021. Το μεγάλο στοίχημα για φέτος είναι μαζί με τις προκαταβολές των 3,9 δισ. ευρώ να έρθει και η πρώτη δόση δανείων και επιχορηγήσεων, αντίστοιχου ύψους, από το Ταμείο. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος, ωστόσο τίποτα ακόμα δεν έχει κλειδώσει καθώς το παζάρι με τους θεσμούς θα συνεχιστεί μέχρι το παρά ένα της εκταμίευσης των προκαταβολών.

Η πρώτη δόση άλλωστε, όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν θα απελευθερώνονται αφού ελεγχθεί ότι η ελληνική πλευρά είναι απόλυτα συνεπής με τον χρόνο παράδοσης των επενδυτικών έργων. Πρακτικά, η Ελλάδα θα παραδίδει μεταρρυθμίσεις και θα παίρνει χρήματα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρώτο χρονικό ορόσημο για τα έργα θα είναι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, που σημαίνει ότι τα 3,9 δισ. ευρώ της δόσης, από τα οποία τα 1,72 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ είναι δάνεια που βαρύνουν το δημόσιο χρέος, θα έρθουν μετά τις προκαταβολές που υπολογίζονται τον Αύγουστο.

Το καλό βέβαια είναι ότι χρονικά ορόσημα τα επιλέγει η κυβέρνηση και όχι οι θεσμοί, οπότε υπάρχει μια ευελιξία την οποία μπορεί να αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά ώστε να αποφύγει τα πέναλτι και τον «ξαφνικό θάνατο», που ανά πάσα στιγμή θα είναι πάνω στο τραπέζι μέχρι τον Ιούλιο του 2026 που θα λειτουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Ολιγωρίες στον μηχανισμό εκταμίευσης δεν πρόκειται να υπάρξουν για καμία χώρα δεδομένου ότι τα κεφάλαια θα πρέπει να δεσμευτούν στο σύνολό τους έως το 2023 και να απορροφηθούν έως το τέλος του 2026.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, «δεν μπορούμε να απορροφήσουμε ούτε λιγότερα, ούτε περισσότερα από αυτά που έχουν προϋπολογιστεί. Πρέπει να απορροφήσουμε ακριβώς τα ίδια ποσά». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στην περίπτωση των υπερβάσεων θα πρέπει «τα παραπάνω λεφτά να τα βάλουμε εμείς, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Είναι ένα ζήτημα που δεν ενοχλεί τους θεσμούς, αλλά μόνο την Αθήνα στο κομμάτι της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν επιβαρύνσεις στο έλλειμμα. Από την άλλη βέβαια διατηρείται η δυνατότητα συμψηφισμού δαπανών που έχουν περισσέψει από έργα με κονδύλια από άλλα όπου έχει υπάρξει υπέρβαση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό μπορούμε να απορροφήσουμε για φέτος πόρους ύψους 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην προκαταβολή του 13%, αλλά όπως είπε «θα επιδιώξουμε να πετύχουμε μεγαλύτερο ποσό».

Επισήμανε πάντως ότι από το 2022 έως και το 2026 η Ελλάδα θα ωφελείται κάθε χρόνο με πόρους ύψους 5,7 δισ. ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν ενεργοποιηθεί τέσσερα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, που θα αφορούν αποκλειστικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα προγράμματα αυτά και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός τους έχουν ως εξής:

1. Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, 375 εκατ. ευρώ
2. Διαφοροποίηση τουριστικού προϊόντος, 260 εκατ. ευρώ
3. Παρεμβάσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα, 520 εκατ. ευρώ
4. «Εξοικονομώ», 420 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πράσινο φως» για τη β' δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Πλέον, το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα φθάνει στα 11,1 δισ. ευρώ, με τη χώρα μας να διεκδικεί συνολικά 17,43 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια μέχρι το 2026.
«Πράσινο φως» για τη β' δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχεται η δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης
Στη τελική ευθεία για τη δεύτερη δόση ύψους 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται η κυβέρνηση υποβάλλοντας αυτή την Παρασκευή επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για την εκταμίευσή της.
Ερχεται η δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταμείο Ανάκαμψης: Δίνουν την πρώτη δόση για να αποφύγουν ένα ελληνικό δράμα;
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ρεπορτάζ του Euractiv σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. έχει βγάλει «κίτρινες κάρτες» στην Ελλάδα, αλλά θα εγκρίνει την εκταμίευση της πρώτης δόσης για να μην τεθεί εν αμφιβόλω το Ταμείο...
Ταμείο Ανάκαμψης: Δίνουν την πρώτη δόση για να αποφύγουν ένα ελληνικό δράμα;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπ’ ατμόν για νέα «έξοδο»
Mε αναμμένες τις μηχανές για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις άκρως ευνοϊκές συνθήκες...
Υπ’ ατμόν για νέα «έξοδο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας