Εβγαλε ειδήσεις το χθεσινό Φόρουμ των Δελφών στο Ζάππειο, σε ένα καταιγιστικά πλούσιο πρόγραμμα συζητήσεων. Απολιγνιτοποίησης συνέχεια είχαμε και χθες, με τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου να επικεντρώνει την ομιλία της στο πώς οι λεγόμενες «λιγνιτικές περιοχές» θα μετασχηματιστούν διατηρώντας την ενεργειακή τους ταυτότητα και γεννώντας νέες θέσεις εργασίας. Ανακοίνωσε δύο μεταβατικά προγράμματα, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, μίλησε για ενεργοποίηση δύο νέων μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μέσω του προγράμματος Invest EU και την έναρξη έργων αποκατάστασης εδαφών στα λιγνιτικά πεδία της ΔΕΗ.
Την τιμητική του είχε το τραπεζικό σύστημα, καθώς παρέλασαν οι διευθύνοντες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, από τον Αντρέα Ενρία, επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού ESM της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα επιτεύγματα και τους στόχους του προγράμματος «Ηρακλής» εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, λέγοντας ότι μειώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 40% και θα μειωθούν κατά 32 δισ. ακόμα με το «Ηρακλής 2», με στόχο να φτάσουν σε μονοψήφιο ποσοστό κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, ανήγγειλε επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ στην ψηφιοποίηση και τις νέες τεχνολογίες, ο Χρήστος Μεγάλου της Πειραιώς αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Sunrise, μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και στην πώληση δανείων από απόσταση, ενώ ο διευθύνων της Eθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον, προβλέποντας ανάπτυξη 10% τα πρώτα 3 τρίμηνα του 2021, που θα κλείσει στο 4,5% στο τέλος του χρόνου.
Την ελπίδα ότι οι τράπεζες θα ξεκολλήσουν από πάνω τους την ταμπέλα του «κακού», εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, την οποία αποκάλεσε «αποτέλεσμα κακών τραπεζικών πρακτικών του παρελθόντος». Σε επιτάχυνση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων κάλεσε ο Ενρία της ΕΚΤ, εκφράζοντας ανησυχίες για απότομη έκρηξη του πληθωρισμού. Ο Σολομών Μπεραχάς, διευθύνων της «Τειρεσίας Α.Ε.», επέμεινε ότι η βάση δεδομένων της υπηρεσίας είναι απόλυτα ασφαλής και δεν έχει υπάρξει ποτέ διαρροή.
Στο πεδίο των επενδύσεων ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, η δημιουργία νέου συγκροτήματος αποθηκών- logistics στον Ασπρόπυργο, από τον Αρι Καρυτινό της Prodea Investments, στο πλαίσιο επενδυτικού προγράμματος στα logistics ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021, και η επένδυση σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής από τον Ομιλο Κοπελούζου μέσα στο καλοκαίρι.
Νέα υπήρξαν και για το Ελληνικό, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι η επένδυση θα πάρει πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών εντός τριών εβδομάδων, τον Ιούλιο θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση μετοχών και η Lamda θα προχωρήσει σε υπογραφές 500 έργων, το φθινόπωρο θα αδειοδοτηθούν τα πρώτα δύο έργα και ώς το 2025 θα ολοκληρωθεί η παραλιακή ζώνη.
Στο Ελληνικό αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, λέγοντας ότι τώρα ο κόσμος δεν του λέει πια «γιατί προδότη Γεωργιάδη ξεπουλάς το Ελληνικό», αλλά «γιατί έχεις αργήσει και δεν το δίνεις γρηγορότερα;».