• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.2°C / 14.8°C
  3 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.6°C
  4 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.0°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.8°C
  2 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  17°C 16.8°C / 17.7°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 15.0°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  5 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  93%

Κομισιόν: Υψηλή ​αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία, μείωση ανεργίας από το 2022

 • A-
 • A+

Το καταστροφικό πέρασμα της πανδημίας από την ελληνική οικονομία καταγράφει η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις της για το σύνολο των χωρών της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.  

Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το 2020 ήταν σημαντική, στο -8,2% του ΑΕΠ, ελαφρά καλύτερα από το 10% της προηγούμενης πρόβλεψης, ενώ βελτιωμένες σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής είναι και οι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αν και σε κλίμα βαθιάς αβεβαιότητας: η Κομισιόν τοποθετεί την αύξηση του ΑΕΠ στο 4,1% φέτος, από 3,5% που προέβλεπε αρχικά και στο  6,0% το 2022, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 5% του ΑΕΠ, υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων των πολιτών.

Με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, η έκθεση της Κομισιόν ελπίζει σε αργή αποκατάσταση, ωστόσο η ανάκαμψη της απασχόλησης προβλέπεται ακόμη πιο αργή, αφού εκτιμάται ότι  θα υπάρξει μείωση της ανεργίας μόνο το 2022, στο 16,1%.

«Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, ιδίως σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών», σημειώνεται στην έκθεση της Κομισιόν, στην οποία προστίθεται ότι «πρόσθετοι κίνδυνοι προέρχονται από τον αντίκτυπο του ζητήματος της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης», κάτι που υπονοεί ότι η Κομισιόν ανησυχεί για κύμα επιχειρηματικών πτωχεύσεων στη συνέχεια. Δημοσιονομικούς «αστερίσκους» βάζει στις εκτιμήσεις της η Κομισιόν για τον φορέα διαχείρισης και επαναμίσθωσης ακινήτων των πτωχευμένων πολιτών, αλλά και για τις αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από την χρονίζουσα δικαστική διένεξη του Δημοσίου με τον όμιλο Μαντωνανάκη για το Grand Risort στο Λαγονήσι.

Πιο αναλυτικά, η έκθεση σημειώνει ότι η πανδημία COVID-19 και τα αναγκαία μέτρα περιορισμού για τη διάσωση ζωών μετά την εκδήλωσή της, οδήγησε την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση το 2020. Ο τουρισμός και ο τομέας των υπηρεσιών επλήγησαν ιδιαίτερα. Παρ' όλα αυτά, τα έγκαιρα μέτρα πολιτικής που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση κατάφεραν να αμβλύνουν την ύφεση, στηρίζοντας την απασχόληση και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η δημοσιονομική πολιτική, σε συνδυασμό με τα ισχυρά κίνητρα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας στο μέλλον.

«Η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε στο -8,2% το 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και των μέτρων περιορισμού που ελήφθησαν στην προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα, ιδίως κατά τη διάρκεια της δεύτερου και του τέταρτου τριμήνου του περασμένου έτους. Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας στην Ελλάδα ήταν σημαντικός, ιδίως λόγω της μεγάλης σημασίας του τουριστικού τομέα και του μικρού μεγέθους της πλειονότητας των επιχειρήσεων», σημειώνει η Κομσιόν, και προσθέτει: «Ο αντίκτυπος στις συνολικές επενδύσεις, ωστόσο, ήταν σχετικά μικρός, χάρη στην έγκαιρη αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και την ισχυρή κατασκευαστική δραστηριότητα, η οποία λειτούργησε με μικρούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια των περιόδων των λοκντάουν.
Τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης κατάφεραν να αποτρέψουν απολύσεις μεγάλης κλίμακας, διατηρώντας την ανεργία ποσοστό στο 16,3%, ενώ η απασχόληση μειώθηκε λόγω μειωμένων προσλήψεων στον τομέα του τουρισμού».

«Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της εκστρατείας εμβολιασμού αναμένεται να επιτρέψει τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού, τα οποία συνεχίζονταν να κατά πρώτο τρίμηνο του 2021. Αυτό θα πρέπει να επιτρέψει την πραγματοποίηση αγοραστικών δαπανών που αναβλήθηκαν από το προηγούμενο έτος και να συμβάλει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ιδίως το 2022, όπου τα νοικοκυριά θα πρέπει επίσης να επωφεληθούν από τις αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας», αναφέρεται.

Η οικονομική δραστηριότητα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται επίσης να υποστηριχθεί από την έναρξη της εφαρμογής των έργων που παρουσιάζονται στο πρόγραμμα ανάκαμψης (Σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας). Συνολικά, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,1% το 2021 και κατά 6,0% το 2022.

Η σταδιακή επαναλειτουργία του τουριστικού τομέα αναμένεται να στηρίξει τις καθαρές εξαγωγές, μαζί με την προβλεπόμενη αύξηση του μεριδίου αγοράς για τις ελληνικές εξαγωγές, μια τάση που έχει ανακοπεί από την πανδημία.

Η πρόβλεψη της Κομισιόν προϋποθέτει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στη ρευστότητα και τα εισοδήματα θα συνεχίσει να αμβλύνεται από τη στήριξη της κυβέρνησης.

Ειδικότερα:

 • Απασχόληση: Τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης αναμένεται να συνεχιστούν διευκολύνοντας την επιστροφή των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί, σε κανονική απασχόληση και να συμβάλουν στη διατήρηση της ανεργίας ποσοστό ανεργίας στο 16,3% το 2021, κρατώντας το ποσοστό αμετάβλητο από το 2020. Η δημιουργία θέσεων εργασίας, ωστόσο, προβλέπεται να ανακάμψει πιο αργά, και θα υπάρξει μείωση της ανεργίας μόνο το 2022, στο 16,1%.
   
 • Πληθωρισμός: Παρά την πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας, ο συνολικός πληθωρισμός ενδέχεται να παραμείνει ήπια αρνητικός το 2021, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αδύναμης ζήτησης για βιομηχανικά αγαθά και υπηρεσίες, προτού ανακάμψει σταδιακά το 2022.
   
 • Χρεοκοπίες: Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, ιδίως σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Πρόσθετοι κίνδυνοι προέρχονται από τον αντίκτυπο του ζητήματος της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης.. Οι εξωτερικοί γεωπολιτικοί παράγοντες εξακολουθούν να αποτελούν πηγή αβεβαιότητας.
   
 • Ελλειμμα: Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας έφθασε το 9,7% του ΑΕΠ το 2020, πράγμα που αποδίδεται κυρίως στο κόστος των μέτρων που υιοθετήθηκαν για τον μετριασμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης (6,3% του ΑΕΠ) και τον αντίκτυπο των πανδημίας στα κρατικά έσοδα. Επιπλέον, η αλλαγή στη στατιστική καταγραφή του αναμενόμενου κόστους της εκκαθάρισης των καθυστερούμενων κρατικών εγγυήσεων και των επιστροφών αποζημιώσεων για την υγειονομική περίθαλψη είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος το 2020. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2021 αναμένεται να παραμείνει μεγάλο (10 % του ΑΕΠ). Εκτός από το κόστος της παράτασης της μέτρων στήριξης που υιοθετήθηκαν το 2020, η πρόβλεψη της Κομισιόν λαμβάνει υπόψη τα νέα μέτρα που εγκρίθηκαν για να στηριχθεί η ανάκαμψη, με σημαντικότερο τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και την προσωρινή κατάργηση του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα. Η πρόβλεψη λαμβάνει επίσης υπόψη τη μείωση του ποσοστού προκαταβολής για τον εταιρικό φόρο εισοδήματος και τη μείωση του ίδιου του φόρου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα σταδιακά καταργούνται, αναμένεται ότι το συνολικό έλλειμμα θα μειωθεί σε 3,2% του ΑΕΠ το 2022.
   
 • Πρόσθετες πηγές ανησυχίας: Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί. Σχετίζονται με τις κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων έκτακτης ανάγκης το 2020 και θα μπορούσαν να ανακληθούν στο μέλλον. Πρόσθετοι κίνδυνοι μπορεί να προέρχονται από την οργάνωση της προγραμματισμένης πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες, σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι αποτελεί μέρος της γενικής κυβέρνησης. Ο λόγος για τον φορέα διαχείρισης ακινήτων που κατάσχονται μετά το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας του νόμου Κατσέλη που προβλέπει ο νέος Πτωχευτικός. Η Κομισιόν επισημαίνει το ενδεχόμενο το κόστος διαχείρισης αυτού του φορέα να φορτωθεί στο έλλειμμα. Επίσης, η Κομισιόν θυμίζει τους κινδύνους που απορρέουν από δικαστικές υποθέσεις κατά της Δημόσιας Περιουσίας Ακινήτων Εταιρεία Ακινήτων (ΕΤΑΔ) και τις συνεχιζόμενες νομικές αμφισβητήσεις κατά προηγούμενων μεταρρυθμίσεων.  Εδώ υπονοούνται κυρίως αποζημιώσεις  άνω των 600 εκατ. ευρώ που έχει κερδίσει ο όμιλος Μαντωνανάκη για την υπόθεση του ξενοδοχείου Grand Resort Lagonissi, για την οποία ακόμη εκκρεμούν οι εφέσεις.
   
 • Χρέος: Μετά την απότομη αύξηση το 2020 που συνδέεται με την πανδημία, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς αυξηθεί σε περίπου 209% του ΑΕΠ το 2021 πριν να μειωθεί σε περίπου 202% το 2022.
 • Αποκλειστική δήλωση Τζεντιλόνι στην Εφ. Συν.:

   

  Οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι σε γενικές γραμμές καλές, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας σε σημαντικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος επί των οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, απαντώντας σε ερώτηση της Εφ.Συν.

  Ο Επίτροπος επανέλαβε ότι "η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,1% το 2021 και 6% το 2022" και σημείωσε ότι "αυτό είναι σημαντικό για μία χώρα για την οποία οι επιπτώσεις από τις δυσκολίες διεθνώς στον τομέα του τουρισμού, είναι ιδιαίτερα αισθητές".

  Ο Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε την ελπίδα όπως "οι επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού θα μειωθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα, με μια πολύ καλύτερη τουριστική σεζόν", η οποία θα είναι μικρότερη, αλλά δεν θα ακυρωθεί εντελώς.

  Ο Επίτροπος εξήγησε αναλυτικά ότι "από αυτήν την άποψη οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία είναι καλές, αν και λίγο χαμηλότερες σε σχέση με αυτές των ελληνικών Αρχών, λόγω της μεγάλης βαρύτητας που δώσαμε στις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας το πρώτο τρίμηνο του 2021".

  Κατέγραψε τέλος ότι "η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ισχύει και για τους στόχους του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι ξεκινάει μια σημαντική περίοδος δραστηριότητας για την Ελλάδα για την ανάκαμψη της οικονομίας της".

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πράσινο φως από Κομισιόν για τις επιστρεπτέες προκαταβολές
Η Koμισιόν διαπίστωσε ότι η τροποποίηση ενός υφιστάμενου ελληνικού συστήματος επιστρεπτέων προκαταβολών για να υποστηρίξει τις εταιρείες που έχουν πληγεί από το ξέσπασμα του κορονοϊού είναι σύμφωνη με το...
Πράσινο φως από Κομισιόν για τις επιστρεπτέες προκαταβολές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρατικές ενισχύσεις για στήριξη ρευστότητας επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 100 εκατ. ευρώ, βάσει του οποίου οι ενισχύσεις θα λάβουν τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. 
Κρατικές ενισχύσεις για στήριξη ρευστότητας επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Να μην κάνουμε το ίδιο λάθος βιαστικής επιστροφής στη λιτότητα»
Στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ότι «δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος» που κάναμε στην προηγούμενη οικονομική κρίση με την βιαστική...
«Να μην κάνουμε το ίδιο λάθος βιαστικής επιστροφής στη λιτότητα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα για επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω Covid
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό καθεστώς για τη στήριξη των ακάλυπτων πάγιων δαπανών των εταιρειών που επλήγησαν από την επιδημία του κορονοϊού. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 500...
Η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα για επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω Covid
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κομισιόν: Ενίσχυση 100 εκατ. στο «Ελ. Βενιζέλος» για τις ζημιές λόγω κορονοϊού
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ενίσχυση ύψους 110 εκατ. ευρώ για την αντιστάθμιση της...
Κομισιόν: Ενίσχυση 100 εκατ. στο «Ελ. Βενιζέλος» για τις ζημιές λόγω κορονοϊού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
800 εκατ. ευρώ από την Ευρ. Επιτροπή για ανάκαμψη από την πανδημία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε σήμερα επιχορηγήσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του NextGenerationEU, του προσωρινού μέσου για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της Ευρώπης και την προώθηση μιας πιο...
800 εκατ. ευρώ από την Ευρ. Επιτροπή για ανάκαμψη από την πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας