• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 30.7°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 27.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 29.8°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 26.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.7°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 28.3°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.8°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.0°C / 30.4°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  60%

Μεταξύ άλλων τη δεύτερη μέρα στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών έγιναν και συζητήσεις για το μέλλον της εργασίας, το ελληνικό «Me Too», για έναν «πιο ανθρώπινο καπιταλισμό», μια πιο «εκπαιδευμένη και ευαισθητοποιημένη αστυνομία», για μια «ηθική τεχνολογία»

EUROKINISSI / ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ενεργειακή μετάβαση στο... κέντρο των Δελφών

 • A-
 • A+
Η ανάγκη για επενδύσεις στη συντομότερη απεξάρτηση από τον άνθρακα τονίστηκε από τους βασικούς ομιλητές, ενώ στελέχη μεγάλων τουριστικών και ξενοδοχειακών οργανισμών ανέλυσαν τον στόχο να γίνει η Ελλάδα πιο βιώσιμος τουριστικός προορισμός.

Ενα πανόραμα των επενδυτικών ευκαιριών που γεννάνε η κρίση της πανδημίας και η απειλή της κλιματικής αλλαγής ήταν το χθεσινό Φόρουμ των Δελφών, με έμφαση στην πράσινη μετάβαση στην ενέργεια. Παράλληλα, όπως κάθε μέρα έτσι και χθες, εκτός από την οικονομία, υπήρχαν θεματικές για όλο το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων για το μέλλον της εργασίας, το ελληνικό «Me Too», για έναν «πιο ανθρώπινο καπιταλισμό», μια πιο «εκπαιδευμένη και ευαισθητοποιημένη αστυνομία», για μια «ηθική τεχνολογία».

«Τώρα είναι η στιγμή να δράσουμε!» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer, χαιρετίζοντας την κεντρική συζήτηση για ενεργειακή μετάβαση, επιμένοντας ότι πρέπει να βιαστούμε για να ξεπεράσουμε τις καθυστερήσεις της πανδημίας, ανατρέποντας το μοντέλο «business as usual». Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ψηφιοποίηση, η ρομποτική και η τεχνολογική επανάσταση μπορούν να επιταχύνουν την απεξάρτηση από τον άνθρακα, αν συνδυαστούν με σωστές επενδύσεις, και είπε ότι, παρά τις προόδους της τελευταίας πενταετίας, ακόμα ένα 40% του ηλεκτρισμού παράγεται από άνθρακα.

«Να ενθαρρύνουμε μεγαλύτερα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα» ήταν το μήνυμα του διευθυντή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Christopher Hurst, o oποίος παραδέχτηκε ότι κατανοεί τις δυσκολίες υλοποίησής τους. Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι, αν δεν δράσουμε γρήγορα, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μετατρέψει τα καλοκαίρια μας σε κόλαση με τους 40 βαθμούς Κελσίου να είναι ο κανόνας και τις βροχοπτώσεις να απειλούν να πνίξουν ολόκληρες περιοχές, αυξάνοντας τη στάθμη της θάλασσας έως και ένα μέτρο.

Την ενεργειακή μετάβαση ως βασικό μοχλό επενδύσεων παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, εκτιμώντας ότι στην κατεύθυνση αυτή θα δαπανηθούν περισσότερα από 9 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία. Γνωστοποίησε ότι σχεδιάζεται νέα «Εταιρεία Γνώσης» με καταρτισμένα στελέχη και ότι θα προσληφθούν νέοι εργολάβοι με διεθνείς διαγωνισμούς. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι διευθυντές ΑΠΕ των ομίλων Mυτιληναίου, Κοπελούζου και η εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου.

Σε ξεχωριστή ομιλία της η Ευρωπαία επίτροπος για την Ενέργεια Kadri Simson προανήγγειλε σημαντικές νομοθετικές αλλαγές εντός του 2021 και υπογράμμισε τη σημασία της δέσμευσης για μείωση κατά 3-5% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Με αφορμή τον αγωγό EastMed, τόνισε ότι το φυσικό αέριο αναγνωρίζεται ως μεταβατικό καύσιμο, με στόχο να αντικατασταθεί σταδιακά από το καθαρό υδρογόνο και άλλες καθαρές μορφές ενέργειας.

Πράσινος τουρισμός

Το πλάνο ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας ανέλυσαν σε ξεχωριστή συζήτηση οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης, του ΔΕΔΗΕ Τάσσος Μάνος και του ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. Γιάννης Γιαρέντης. Παρουσιάστηκαν τα επενδυτικά πλάνα του ΑΔΜΗΕ ύψους 5 δισ. ευρώ και έργα 3 δισ. ευρώ από τον ΔΕΔΗΕ, μεταξύ άλλων για διασύνδεση της Κρήτης (που ολοκληρώνεται αυτό τον μήνα), υπογειοποίηση καλωδίων, για υπεράκτια αιολικά πάρκα, αποκατάσταση και εκσυχρονισμό του κέντρου βλαβών.

Τον στόχο η Ελλάδα να γίνει πιο βιώσιμος τουριστικός προορισμός ανέλυσαν τα στελέχη μεγάλων τουριστικών και ξενοδοχειακών οργανισμών. Η αρνητική διαφήμιση καραδοκεί για όσες εταιρείες δεν επενδύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, είπε ο Graham Miller του Center for Responsible Travel, φέρνοντας το παράδειγμα της εξοικονόμησης νερού και ενέργειας με αισθητήρες σε ξενοδοχεία, που μπορούν να μειώσουν το κόστος έως και 15%. Η διευθύντρια του τμήματος Βιωσιμότητας του ξενοδοχειακού ομίλου «Sani-Ikos», Ελένη Ανδρεάδη, μίλησε για το στοίχημα των ξενοδοχείων χωρίς πλαστικό και με μηδενικά απορρίμματα και είπε ότι το δίλημμα δεν είναι «κέρδος ή πράσινες πρακτικές» αλλά πώς συνδυάζονται και τα δύο.

Τα κακά του «υπερ-τουρισμού» ανέδειξε ο Gregory Miller της Travel Foundation, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει στροφή της βιομηχανίας του τουρισμού «από την ποσότητα στην ποιότητα». Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε ότι αυτό που προέχει πλέον είναι η υγεία, ανθρώπων και φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς να γίνεται κατάχρηση των φυσικών πόρων ενός μέρους. Ο καλός τουρίστας δεν είναι κατ’ ανάγκη αυτός που ξοδεύει περισσότερα, αλλά αυτός που προσέχει τι οικολογικό αποτύπωμα αφήνει με ένα ταξίδι του.

Doing Business... και σημειολογία

Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε η Ελλάδα να καταστεί «ελκυστικός προορισμός για τους επενδυτές» ήταν το θέμα της χθεσινής διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος, με τη συμμετοχή στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Διεύθυνσης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιχειρηματιών, συμβούλων, οικονομικών και εμπορικών επιμελητηρίων.

Ο υπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα «Doing Business», που έχει στόχο τη βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον, μέσα από τη μελέτη 11 συνολικά δεικτών. Η βαθμολογία της Ελλάδας ως «χώρα φιλική στις επενδύσεις» στον αντίστοιχο πίνακα της Παγκόσμιας Τράπεζας ανεβαίνει όσο βελτιώνονται δείκτες όπως η απλούστευση στην ίδρυση επιχείρησης, η σύνδεση ηλεκτροδότησης, η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, η εταιρική διακυβέρνηση κ.ά.

Τη «σημειολογική σημασία» της αγοράς των μηχανημάτων της πρώην Pitsos τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και διευθύνων σύμβουλος της «Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε.» Ν. Μπακατσέλος, λέγοντας ότι «υπερβαίνει την αξία της επένδυσης» και ότι πολλαπλασιάζει «την αξία του Made in Greece», βάζοντας μπροστά την κατασκευή ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων
Εκτός από την πράσινη μετάβαση, την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επιλέξιμα θα είναι ανεξαρτήτως αντικειμένου επενδυτικά σχέδια που έχουν...
Κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η διατροφική επάρκεια στο επίκεντρο
Tα τρία «Π», πόλεμος, πληθωρισμός και πανδημία, απασχόλησαν όπως ήταν φυσικό τις συζητήσεις στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δεν κατάφεραν ωστόσο να επισκιάσουν το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που...
Η διατροφική επάρκεια στο επίκεντρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας