• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 16.0°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  4 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 15.4°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 4.2°C / 12.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αύριο κρίνεται η επέκταση της συλλογικής σύμβασης στον τουριστικό τομέα

 • A-
 • A+
Υποχρεωτικές κρίθηκαν από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας οι συλλογικές συμβάσεις των ηλεκτρολόγων όλης της χώρας.

Ξεκίνησε η τελική φάση για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της συλλογικής σύμβασης εργασίας που καλύπτει περίπου 150.000 εργαζομένους στον τουριστικό τομέα της χώρας και τους εργοδότες τους. Μια σύμβαση ιδιαίτερης σημασίας για την επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου, ώστε να γίνει με όρους που δεν θα επιτρέπουν μισθολογικές αυθαιρεσίες. Ο υπουργός Εργασίας με ανακοίνωση δεσμεύτηκε ότι εντός των επόμενων ημερών θα επικυρώσει και με τη δική του υπογραφή τη γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που αναμένεται να είναι θετική στην αυριανή συνεδρίασή του.

Η υπουργική δέσμευση αφορά κυρίως την υπέρβαση του προβλημάτων που προέκυψαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΑΣΕ την περασμένη Παρασκευή, όταν διαπιστώθηκε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που αποτελεί τον εργοδοτικό φορέα με τον οποίο έχει υπογράψει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών επισιτισμού και υπαλλήλων τουριστικών επαγγελμάτων (ΠΟΕΕΤ) τη σύμβαση του κλάδου, δεν είχε προσκομίσει το μητρώο μελών για να διαπιστωθεί ότι εκπροσωπεί το 50%+1 των εργοδοτών του κλάδου.

Ορος κρίσιμος για την πιστοποίηση της δυνατότητας του εργοδοτικού φορέα να ζητήσει την επέκταση της σύμβασης και για το σύνολο του κλάδου. Ανάλογη υποχρέωση (για το 50%+1) υπάρχει και για τον εργατικό φορέα που στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει εγγεγραμμένα 99.000 μέλη σε σύνολο 150.000 εργαζομένων στον κλάδο και άρα πληροί με το παραπάνω τις προϋποθέσεις.

Το πρόβλημα αναμένεται να ξεπεραστεί με τον υπολογισμό των μελών της ΠΟΞ βάσει των στοιχείων της προηγούμενης σύμβασης 2018-2019, κάνοντας χρήση εγκυκλίου (της πρ. υπουργού Εφης Αχτσιόγλου) που δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ενδιαφέρον, ωστόσο, προκύπτει από το γεγονός ότι επικεφαλής της ΠΟΞ είναι ο επιχειρηματίας Γρηγόριος Τάσσιος, σημαντικό στέλεχος της Ν.Δ. Στην περίπτωση που κηρυχτεί υποχρεωτική η σύμβαση «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας», ως χρόνος έναρξης της ισχύος της ορίζεται η 1η Σεπτεμβρίου 2020 και λήξης η 31.12.22.

Πιο δύσκολη αναμένεται να είναι η πορεία για την επέκταση της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στην εστίαση, όπου υπολογίζεται ότι εργάζονται περίπου 400.000 άνθρωποι είτε με πλήρη είτε με μερική ή εποχική απασχόληση.

Επίσης, την Παρασκευή, θετική ήταν η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΑΣΕ προς τον υπουργό Εργασίας προκειμένου να κηρυχθούν γενικά υποχρεωτικές οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που αφορούν όλους τους ηλεκτρολόγους σε ηλεκτρολογικά καταστήματα της χώρας καθώς και τους ηλεκτρολόγους που απασχολούνται στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων όλης της χώρας. Για μεν τους πρώτους η σύμβαση έχει αναδρομική ισχύ από 13.3.21, για δε τους δεύτερους η σύμβαση θα έχει ισχύ από τις 2.2.21.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Υγειονομικές βόμβες» σε ανεξέλεγκτα καταλύματα
Για ένταξη «από το παράθυρο» της βραχυχρόνιας μίσθωσης «στα προγράμματα επιδότησης μαζί με τις νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις» έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
«Υγειονομικές βόμβες» σε ανεξέλεγκτα καταλύματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύμβαση... σε πνεύμα Χατζηδάκη
Bαθύ ρήγμα σε ένα από τα μαζικότερα πανελλαδικά σωματεία της χώρας, το CTS (πρώην ΠΕΤ-ΟΤΕ) για μείωση των αποδοχών και ελαστικό ωράριο, που προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση, που αποδέχθηκαν συνδικαλιστές...
Σύμβαση... σε πνεύμα Χατζηδάκη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια πολύ ζωντανή απεργία μετά... ταξικής μουσικής
Τα σωματεία του επισιτισμού είχαν χθες μια πρώτη νίκη, κατακτώντας τα ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα με τους μισθωτούς και δικαίωμα σε επίδομα ασθένειας.
Μια πολύ ζωντανή απεργία μετά... ταξικής μουσικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προνόμιο για λίγους οι διακοπές
Περισσότεροι από 1,38 εκατ. συμπολίτες μας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε για μία εβδομάδα διακοπών, αδυνατώντας να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους με λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς...
Προνόμιο για λίγους οι διακοπές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό
Αύξηση έως 2% αναμένεται να εισηγηθεί ο Κ. Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο της 26ης Ιουλίου ● Αυξήσεις έως και 4% προτείνουν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τσουνάμι» αντιδράσεων στα λουκέτα
Δήμοι, επιμελητήρια, τοπικοί βουλευτές αλλά και οι εργαζόμενοι των τραπεζών εξεγείρονται κατά των τραπεζών που κλείνουν αθρόα τα καταστήματά τους σε νησιά, ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, καταδικάζοντας...
«Τσουνάμι» αντιδράσεων στα λουκέτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας