• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.2°C / 18.4°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.2°C / 15.5°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.3°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.3°C / 14.7°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.9°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.9°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.9°C / 10.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 18.3°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 16.8°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.5°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.8°C / 16.8°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.4°C / 18.6°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 13.8°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 15.5°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  90%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φτηνότερες και περισσότερες υπερωρίες!

 • A-
 • A+
Την Πέμπτη σε διαβούλευση το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη ● Πέρα από την κατάλυση του 8ώρου μέσω ατομικών συμβάσεων, το δώρο της κυβέρνησης προς τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι η δραστική μείωση του κόστους των υπερωριών, που αποτελούσε αίτημα του ΣΕΒ αλλά και της έκθεσης Πισσαρίδη ● Παράθυρο και για άρση της κυριακάτικης αργίας.

Οι διατάξεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου για αύξηση των υπερωριών, οι οποίες παραμένουν στην Ελλάδα σκανδαλωδώς φτηνές για τον εργοδότη λόγω χαμηλού ωρομισθίου, και σε μικρότερο βαθμό η ατομική σύμβαση εργασίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι το μεγάλο δώρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ένα τμήμα του ΣΕΒ αλλά και αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ενα δώρο προς συγκεκριμένες επιχειρήσεις που επί χρόνια πιέζουν ώστε να αρθεί το πλαφόν του ανώτατου αριθμού υπερωριών (96 ώρες στη βιομηχανία και 120 ώρες στις υπηρεσίες), το οποίο είθισται να παραβιάζουν καταβάλλοντας αντί του 20% και 40% επί του ωρομισθίου αμοιβή στο 80%.

Με τη νέα ρύθμιση το μέσο κόστος για τις υπερβάλλουσες υπερωρίες, που τώρα θα ενταχθούν εντός των προβλεπόμενων νόμιμων ορίων, θα μειωθεί κατά 50%! Γι’ αυτόν τον λόγο η δυνατότητα που δίνει το σχέδιο νόμου για αύξηση των νόμιμων υπερωριών στις 150 ώρες (ή ακόμα και στις 180, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας) είναι η πρώτη και σημαντικότερη εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη. Σηματοδοτεί, όπως αναφέρει η έκθεση, τον «εξορθολογισμό της χρήσης και του κόστους των υπερωριών», σε μια χώρα που έχει ήδη τα πρωτεία στη χρήση των περισσότερων ωρών εργασίας στο σύνολο της Ε.Ε. Κι όπως αναφέρει η έκθεση, «η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα» .

Aκριβώς επειδή αυτή είναι σημαντικότερη -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- προσφορά της κυβέρνησης στην αγορά, εθίγη όσο το δυνατόν λιγότερο από τον λαλίστατο κατά τα άλλα υπουργό Εργασίας, ο οποίος σχεδόν εμμονικά προέταξε τη σημασία της ατομικής σύμβασης, με αστεία επιχειρήματα (για μάζεμα ελιάς, ανάγκες σποράς και οργώματος!) σαν να έριχνε αλάτι στην πληγή, σαν να προκαλούσε ο ίδιος την μήνιν των συνδικάτων.

Στην πραγματικότητα, η επιμονή του κ. Χατζηδάκη να προβάλει τη θέσπιση διευθέτησης χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία (και όχι με συλλογικές συμφωνίες όπως εδώ και χρόνια ισχύει), όσο κι αν σηματοδοτεί μια καίρια βολή κατά των συλλογικών συμβάσεων, ίσως αποδειχτεί ότι ήταν ένας τακτικός αντιπερισπασμός για να μη φανεί το μείζον, που είναι η μείωση του κόστους εργασίας μέσω της αύξησης των υπερωριών σε επιχειρήσεις που αδιαφορούν για τις ατομικές συμβάσεις.

Επίσης, η ατομική σύμβαση, στον βαθμό που αξιοποιηθεί από την εργοδοσία, θα συμβάλει φυσικά σε μια ακόμη πιο ευέλικτη χρήση των νέων φτηνότερων υπερωριών και θα εξυπηρετήσει κυρίως τα μεγάλα call centers που ανοίγουν πολυεθνικές εταιρείες στη χώρα, διατηρώντας το μεγαλύτερο ποσοστό του προσωπικού τους σε τηλεργασία, απομονωμένους, ήδη, από κάθε είδους συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Φυσικά το 8ωρο παραμένει, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Χατζηδάκης. Αλλά πώς; Ως μέσος όρος μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου και όχι ως μια απαραίτητη σταθερή συνιστώσα, στην οποία η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας αφιέρωσε τη Νο1 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας (για τις ώρες εργασίας) το 1919.

Κυριακές και Συλλογικές Συμβάσεις

Μια δεύτερη σημαντική ρύθμιση του νέου εργασιακού -πάντα στην κατεύθυνση μείωσης του εργασιακού κόστους- είναι η δυνατότητα άρσης της κυριακάτικης αργίας, και άρα της απασχόλησης με αυξημένο κόστος, για μια σειρά επιχειρηματικές δραστηριότητες (logistics, κέντρα εξυπηρέτησης πελατών που ζουν σε άλλες χώρες).

Ακόμη πιο σημαντική, ως προς την επίπτωση που θα έχει στη δυνατότητα επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είναι η ρύθμιση για το ηλεκτρονικό μητρώο εργοδοτικών και εργατικών φορέων. Το μέτρο θα μπορούσε να είναι εξυγιαντικό για την καταπολέμηση του φαινομένου «πλασματικών» μελών, εάν δεν γινόταν όπλο αμφισβήτησης της αντιπροσωπευτικής ισχύος των οργανώσεων να υπογράφουν συμβάσεις με υποχρεωτική επέκταση στον κλάδο. Εφόσον ισχύσει, αναμένεται να ενισχύσει τις φυγόκεντρες τάσεις ξενοδοχειακών ενώσεων της περιφέρειας και να αποδυναμώσει όχι μόνο τις εργατικές, αλλά και μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις.

Την Πέμπτη ξεκαθαρίζουν οι διατάξεις

Από την προσεχή Πέμπτη, με την ανάρτηση του νέου εργασιακού στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή μέχρι τα τέλη Μαΐου, η πολιτική αντιπαράθεση που έχει προκληθεί εδώ και μήνες από τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και η αναστάτωση στα συνδικάτα θα μπουν στη δεύτερη και κρισιμότερη φάση τους, καθώς θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο των αλλαγών που προτάσσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις εργασιακές σχέσεις.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και -με εξαίρεση ορισμένες προοδευτικές και εκσυγχρονιστικές διατάξεις που θα αφορούν το δικαίωμα «αποσύνδεσης», τη ρητή απαγόρευση απολύσεων για λόγους που συνδέονται με τη θρησκεία, το φύλο, τη μητρότητα (ακόμη και 6 μήνες μετά τη γέννηση), τον σεξουαλικό προσανατολισμό καθώς επίσης την άδεια πατρότητας 14 μηνών, την επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ άδεια για τους δύο γονείς και μια σειρά άλλων βελτιώσεων που είναι αναγκασμένη η κυβέρνηση να επιφέρει στο πλαίσιο των κοινοτικών κατευθύνσεων για «συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή»- η νέα νομοθετική παρέμβαση θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τίτλο «Ρυθμίσεις για χαμηλότερο εργασιακό κόστος με τη συμβολή και του ελαστικότερου ωραρίου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για ένταση της εργασιακής ζούγκλας μιλά η ΓΣΕΕ
Στη διαβούλευση με τον Κ. Χατζηδάκη τα περισσότερα μέλη του προεδρείου διαφώνησαν με όλες τις επίμαχες διατάξεις του σχεδίου νόμου ● Η ΓΣΕΕ προανήγγειλε συνεδρίαση των οργάνων της «για να λάβουν αποφάσεις για...
Για ένταση της εργασιακής ζούγκλας μιλά η ΓΣΕΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς... αποχώρηση προσεχώς οι υπερωρίες
Στις 48 ώρες καθορίστηκε και για το α’ εξάμηνο 2021 το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες.
Προς... αποχώρηση προσεχώς οι υπερωρίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό
Αύξηση έως 2% αναμένεται να εισηγηθεί ο Κ. Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο της 26ης Ιουλίου ● Αυξήσεις έως και 4% προτείνουν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Ψίχουλα» στον κατώτατο μισθό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαριστική βολή στην απεργία
Χωρίς αλλαγές στις επίμαχες διατάξεις κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά. Ο Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει αποφασισμένος να προσθέσει και δύο νέες διατάξεις, προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο...
Χαριστική βολή στην απεργία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΟΤΟΕ εκθέτει τα ψέματα του υπουργού Εργασίας
Μέχρι και την τελευταία στιγμή ο υπουργός Εργασίας συνεχίζει να υπεραμύνεται της διάταξής του για υπέρβαση του 8ωρου και διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση και όχι με συλλογική, όπως ήδη ισχύει.
Η ΟΤΟΕ εκθέτει τα ψέματα του υπουργού Εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απαιτούν δηλώσεις μετανοίας
Καταγγελία στις Σέρρες: Οι εργοδότες δεν περιμένουν καν την ψήφιση του νέου εργασιακού • Πρωτοφανής πίεση για υπερωρίες την ώρα που είναι σε διαβούλευση οι διατάξεις για την αύξηση των υπερωριών και τo 10ωρο...
Απαιτούν δηλώσεις μετανοίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας