Στο παρά πέντε πριν από την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, δεν έχει ακόμα κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική, αφού εκκρεμεί η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.
Οσο η κλαδική ΣΣΕ παραμένει στα συρτάρια του υπουργού Εργασίας τόσο αποθρασύνονται οι εργοδότες και επιβάλλουν εξευτελιστικές αμοιβές και όρους δουλειάς, σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού, ενημερώνοντας ότι «έχουμε στην κατοχή μας στοιχεία επιχειρήσεων που ζητούν από το προσωπικό να εργαστεί φέτος με 650 ευρώ μικτά». Αναφέρει μάλιστα ότι «αίσθηση προκαλεί αγγελία στο ίντερνετ, επιχείρησης του κλάδου μας που προσφέρει μισθό 600 ευρώ, πιο κάτω δηλαδή και από τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας».
Η ΠΟΕΕΤ παραθέτει σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η οποία είχε χαιρετίσει την προηγούμενη κήρυξη της ΣΣΕ ως υποχρεωτικής, με το σκεπτικό ότι «διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του τουρισμού στην οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση της απασχόλησης». Η ΠΟΕΕΤ ζητά να κηρυχθεί άμεσα γενικώς υποχρεωτική η νέα ΣΣΕ για το 2021, ώστε να μην ενταθούν τα διαλυτικά φαινόμενα που ήδη παρατηρούνται, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα γνωμοδοτήσει θετικά.
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, Γιώργο Στεφανάκη, οι εργοδότες έχουν ήδη προχωρήσει ατύπως σε μειώσεις μισθών, ακόμα και πάνω από 20% σε σύγκριση με το 2019. «Πατάνε στον νόμο Βρούτση, σύμφωνα με τον οποίο δεν θεωρείται υποχρεωτική η εφαρμογή της σύμβασης αν ο εργοδότης δεν είναι μέλος της ΠΟΞ. Οι επιχειρήσεις-μη μέλη της ΠΟΞ συνάπτουν ατομικές συμβάσεις με όρους πολύ δυσμενέστερους της κλαδικής σύμβασης, με βάση τον κατώτατο μισθό, με εφταήμερη, δεκάωρη απασχόληση», λέει ο Γ. Στεφανάκης. «Δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο, γινόταν και προ πανδημίας. Ομως τώρα έχει ενταθεί, ειδικά μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη για το νέο νομοσχέδιο με τη δήθεν «διευθέτηση», την κατάργηση δηλαδή του οκταώρου», καταλήγει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού, απαιτώντας να κηρυχθεί υποχρεωτική η κλαδική συλλογική σύμβαση και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.