• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 20.1°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 15.8°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.7°C
  5 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.4°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.8°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 9.0°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.4°C
  4 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.4°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 20.8°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  6 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 24.8°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.0°C / 20.3°C
  1 BF
  97%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.1°C
  3 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 14.5°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  94%

Εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες αποτιμούν το πρώτο τριήμερο επαναλειτουργίας της εστίασης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαρμολύπη... δύο ταχυτήτων

 • A-
 • A+
Μία στις 4 επιχειρήσεις δεν άνοιξαν λόγω έλλειψης εξωτερικού χώρου ● Αγνωστο τι θα γίνει με τους εργαζόμενους ● Συνεχίζεται το μπάχαλο με το κόστος των σελφ-τεστ.

Kάθε θαύμα, τρεις μέρες. Ομως η χαρά για το άνοιγμα της εστίασης κράτησε ακόμα λιγότερο για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δεν επέστρεψαν στη δουλειά ή δεν ξέρουν ακόμα με τι όρους θα δουλέψουν. Μια εικόνα αρκετά διαφορετική από τις χαρμόσυνες υπουργικές δηλώσεις για «χαμογελαστούς ανθρώπους παντού» παρουσιάζουν στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες, αποτιμώντας το πρώτο τριήμερο επαναλειτουργίας της εστίασης.

«Επειδή πολύ πανηγύρι έχει πέσει, πρέπει να πούμε την αλήθεια: μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν άνοιξε γιατί δεν διαθέτει εξωτερικό χώρο. Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι σε όλα αυτά τα καταστήματα; Θα μπουν σε αναστολή ή όχι;», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), Παναγιώτης Χότζογλου. Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι «συνεχίζεται το μπάχαλο με τα σελφ-τεστ, όπως ήταν αναμενόμενο να συμβεί, αφού πολλοί συνάδελφοί μας δεν είναι δηλωμένοι.

Ο επισιτισμός είναι ο κλάδος-πρωταθλητής στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία». Ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ μας λέει ότι πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν το τεστ από την τσέπη τους, αφού δεν τους αναγνώριζε η πλατφόρμα, ενώ σύγχυση επικρατεί για το πώς θα καλύπτεται το δεύτερο τεστ της εβδομάδας. «Ακόμα δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα πόσοι επέστρεψαν στη δουλειά από τους 400.000 απασχολούμενους του κλάδου. Φοβόμαστε όμως ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων μας παραμένουν εκτός εργασίας και γι’ αυτούς ακόμα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Ακόμα και οι επιχειρήσεις που άνοιξαν δεν επαναπροσέλαβαν το σύνολο του προσωπικού, λόγω περιοριστικών μέτρων στο ωράριο και στα τραπεζοκαθίσματα.

Το ίδιο ισχύει με τους εποχικούς, σε επιχειρήσεις εστίασης σε τουριστικές περιοχές που παραμένουν κλειστές». Αβεβαιότητα επικρατεί και για τους όρους εργασίας, καθώς αυτό το διάστημα η ΠΟΕΕΤ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική ένωση ΠΟΕΣΕ για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης στον επισιτισμό. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να κηρυχθεί η νέα κλαδική σύμβαση υποχρεωτική για το σύνολο του κλάδου, για να περιοριστούν φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και εξευτελιστικά χαμηλών μισθών.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Παράπονα όμως υπάρχουν και από τους επιχειρηματίες, που βλέπουν να διαμορφώνεται αγορά δύο ταχυτήτων: «Δυστυχώς ο τρόπος που είναι γραμμένα τα ΦΕΚ χωράνε τόσο πολύ νερό που δημιουργούν προϋποθέσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα να απαγορεύει τη λειτουργία των στοών και στην πραγματικότητα να βγάζει 300 άτομα σε ένα μαγαζί στον δρόμο όρθιους», μας λέει η Μαρία Μποτονάκη, από τον «Κύκλο Επαγγελματιών Εστίασης». Εργαζόμενοι και εργοδότες συμφωνούν ότι το ωράριο οφείλει να απελευθερωθεί άμεσα, αλλιώς θα ξαναζήσουμε φαινόμενα συνωστισμού στις πλατείες, ενώ εξίσου επιτακτική θεωρούν την άρση της απαγόρευσης της μουσικής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εστίαση: συνεχίζεται ο... πόλεμος των ΚΑΔ
Δεν έχουν τελειωμό οι διαμαρτυρίες για την εστίαση και τη σύγχυση με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, καθώς μέχρι και χθες δεν είχε ξεκαθαριστεί ποιοι μπορούν να ανοίξουν και ποιοι όχι
Εστίαση: συνεχίζεται ο... πόλεμος των ΚΑΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
+29,4% ο τζίρος του β΄ τριμήνου 2021
Η εστίαση και τα καταλύματα ήταν οι τομείς που ωφελήθηκαν περισσότερο από την επανεκκίνηση της οικονομίας με αύξηση τζίρου 118,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
+29,4% ο τζίρος του β΄ τριμήνου 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης
Αν συνυπολογίσουμε και υπηρεσίες που σχετίζονται με τις κατασκευές, όπως οι μελετητικές και αρχιτεκτονικές δραστηριότητες, προστίθενται άλλες 85.000 επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους μικρές και πολύ μικρές.
Με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διετής σύμβαση στην εστίαση
Καλύπτει προς το παρόν τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις-μέλη των εργοδοτικών φορέων, ενώ εκκρεμεί η κήρυξή της ως υποχρεωτικής για το σύνολο του κλάδου.
Διετής σύμβαση στην εστίαση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγωγές για το υποχρεωτικό κλείσιμο της εστίασης
Tις πρώτες αγωγές αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσαν επαγγελματίες της εστίασης διαμαρτυρόμενοι για την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων τους προηγούμενους μήνες.
Αγωγές για το υποχρεωτικό κλείσιμο της εστίασης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενας μήνας... τραπεζάκια έξω, με κορονο-χρέη και ανησυχίες μέσα
Γκρίζος ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επανεκκίνησης της εστίασης. Ούτε ευρώ δεν έχουν πάρει οι επιχειρήσεις από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καταγγέλλει ο Αλ. Χαρίτσης. Στα χαμηλά επίπεδα του περσινού Ιουνίου η κίνηση...
Ενας μήνας... τραπεζάκια έξω, με κορονο-χρέη και ανησυχίες μέσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας