Kάθε βήμα που κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση μακριά από τη συμφωνία, φέρνει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στα ρωσικά συμφέροντα, όπως δείχνει η κυβέρνηση με τη στάση της. Καθόλου συμπτωματικά χθες, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλούσε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέθετε στη Βουλή τροπολογία για την ίδρυση ιδιωτικής εταιρείας επενδύσεων, που θα αποτελέσει το όχημα για την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό φυσικού αερίου ρωσικών συμφερόντων Turkish Stream και θα αναλάβει την κατασκευή του ελληνικού τμήματος Greek Stream.
Την ίδια στιγμή, σήκωνε το γάντι που πέταξε προχθές από την Κύπρο ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αμος Χόχσταϊν, όταν, εν μέσω αναζωπύρωσης της κρίσης με επίκεντρο την Ουκρανία, χαρακτήρισε την Ελλάδα «μέρος του προβλήματος της ευρω-ρωσικής διένεξης για τον αγωγό», ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, προορίζεται να αντικαταστήσει από το 2019 την όδευση του ρωσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης μέσω του ουκρανικού εδάφους.
Ηδη από το βράδυ της Τετάρτης ο Ελληνας υπουργός χαρακτήριζε «ανεπίτρεπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας» τις αναφορές του Αμερικανού αξιωματούχου, ενώ χθες πήρε θέση με επίσημη ανακοίνωσή του στην οποία κάνει λόγο για «προκλητικές και σχεδόν απειλητικές δηλώσεις εκ μέρους του Χόχσταϊν».
Ο αρμόδιος υπουργός σε σκληρό ύφος ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο και δεν εκβιάζεται, ούτε θεωρεί ότι με τις ενεργειακές επιλογές της γίνεται μέρος κανενός προβλήματος αλλά αντίθετα η επιλογή να στηρίξουμε στο ελληνικό έδαφος έναν αγωγό με ρωσικό φυσικό αέριο είναι εθνικά και οικονομικά ωφέλιμη, ενώ δίνει θετικές λύσεις για τη συνεργασία, την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της περιοχής μας και της Ευρώπης».
Σύμφωνα με τα όσα είχε υποστηρίξει κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Μόσχα ο Παν. Λαφαζάνης, η συμφωνία συμμετοχής της Ελλάδας στον νέο αγωγό αναμένεται ότι θα υπογραφεί από τον Αλέξη Τσίπρα στις 18-20 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ ως «βάση πολιτικής στήριξης» του αγωγού θα χρησιμοποιηθεί, αφού πρώτα τροποποιηθεί, η συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας του 2008.
Από την πλευρά της η Ρωσία φαίνεται να παίζει σε πολλά ταμπλό για να διασφαλίσει στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την κατασκευή του αγωγού και συζητά ακόμη και εναλλακτικά σχέδια παράκαμψης της Ελλάδας, όπως λ.χ. με τη Σλοβακία.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ ανέφερε ότι το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών χωρών για τον συγκεκριμένο αγωγό είναι πολύ ισχυρό, αλλά η κατασκευή του θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και των χωρών οι οποίες επιθυμούν να κατασκευαστεί στο έδαφός τους ο αγωγός και να λαμβάνουν ρωσικό φυσικό αέριο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας