Ανάσα ρευστότητας για την επανεκκίνηση ζητάει επειγόντως το λιανικό εμπόριο, πριν το εκρηκτικό κοκτέιλ των μεταχρονολογημένων επιταγών, που λήγουν τον Μάιο, προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας.
Αυτό το μήνυμα μετέφεραν χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας και οι πρόεδροι των μεγαλύτερων εμπορικών συλλόγων της χώρας, Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καφούνης, Θεόδωρος Καπράλος και Παντελής Φιλιππίδης.
«Από τότε που άνοιξε το λιανεμπόριο σταδιακά λαμβάνουμε καθημερινά μηνύματα απελπισίας από συναδέλφους μας από όλη την Ελλάδα», είπε στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, επισείοντας τον κίνδυνο για μαζικά λουκέτα το επόμενο διάστημα, καθώς η εμπορική κίνηση παραμένει αναιμική και τα καταστήματα πνίγονται από τη διπλή θηλιά του αδιάθετου εμπορεύματος και των συσσωρευμένων υποχρεώσεων. Το εμπόριο, σε αντίθεση με την εστίαση και τον τουρισμό, δεν συμπεριλήφθηκε στα στοχευμένα προγράμματα επανεκκίνησης, μολονότι έχει μεγαλύτερες απώλειες τζίρου από τους δύο κλάδους αθροιστικά, τόνισαν οι ομιλητές.
Ο πρόεδρος του ΕΣΑ Σ. Καφούνης θύμισε ότι το 2020 το εμπόριο απώλεσε 10 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 δισ. από τη λιανική, όταν ο κλάδος των καταλυμάτων-εστίασης απώλεσε περίπου 7 δισ.
Οι προτάσεις για ένεση ρευστότητας που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνουν τρία στοχευμένα κριτήρια: την εποχικότητα, τη μείωση τζίρου άνω του 30% και επίσης να «μπει ένας κόφτης, γιατί δεν υπάρχει το λεφτόδεντρο», αντίστοιχος με το όριο επιδότησης επανεκκίνησης της εστίασης που ορίστηκε στα 100.000 ευρώ.
Για «επιχειρήσεις-φαντάσματα, με ανοιχτές πόρτες και ανοιχτά φώτα, αλλά με άδεια ταμεία και άδεια ράφια, έτοιμες να πεθάνουν», έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θ. Καπράλος. Τόνισε τη σύνδεση του λιανεμπορίου με το χονδρεμπόριο, το οποίο υποφέρει εξίσου, καθώς οι προμηθευτές έχουν στα συρτάρια τους επιταγές που δεν μπορούν να εισπράξουν, με τον κίνδυνο να σκάσουν κανόνια στην αγορά. Υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ρευστότητας φέρνοντας το παράδειγμα του προγράμματος e-λιανικό, από το οποίο «θα πέσουν στην αγορά μόνο τα 55 εκατομμύρια από τα 80, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν καν το μικρό ποσό να διαθέσουν για κατασκευή e-shop ώστε να το πάρουν πίσω από το ΕΣΠΑ ή προτίμησαν να ρίξουν ό,τι έχουν στην επανεκκίνηση».
«Αν δεν γίνει τώρα το αποφασιστικό βήμα επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, όλα τα προγράμματα στήριξης που έχουν γίνει θα πέσουν στο καλάθι των αχρήστων, με απώλειες για την οικονομία. Καμία επιχείρηση δεν θα επιστρέψει “επιστρεπτέα” αν κλείσει. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», κατέληξε.
Την πλέον δραματική εικόνα περιέγραψε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Π. Φιλιππίδης, καθώς όπως είπε έχουν ήδη εμφανιστεί τα πρώτα λουκέτα, με 17 επιχειρήσεις στον εμπορικότερο δρόμο της συμπρωτεύουσας, την Τσιμισκή, να κλείνουν οριστικά. «Αν βουλιάξουν οι μικρές επιχειρήσεις επειδή θεωρούνται μη βιώσιμες, θα παρασύρουν και τις βιώσιμες», είπε ζητώντας να αρθεί η πολιτική των διαχωρισμών και να ληφθούν στοχευμένα μέτρα, «εφόσον η κυβέρνηση θέλει τις μικρές επιχειρήσεις, κάτι που φοβάμαι ότι δεν θέλει με την πολιτική που ακολουθείται».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας