• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.2°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 16.3°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.0°C
  3 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 12.2°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 13.0°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.5°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 9.5°C
  1 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.2°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 18.2°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.7°C / 14.2°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συρρικνώνουν την Αναπτυξιακή Τράπεζα

 • A-
 • A+
Η πρόκριση του ΤΑΙΠΕΔ, που ιδρύθηκε για διαφορετικό σκοπό και δεν διαθέτει καμία σχετική εμπειρία, αντί της ΕΑΤ, ως φορέα ωρίμανσης αναπτυξιακών έργων, προκαλεί πολλά ερωτήματα -και ερώτηση 61 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε «μικρομάγαζο» μετατρέπεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της ερώτησης που κατέθεσαν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Γιάννη Δραγασάκη και των αρμόδιων τομεαρχών Εφης Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση. Οπως επισημαίνεται, σκοπός της ΕΑΤ, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεταξύ άλλων να αποτελέσει πυλώνα ολιστικής και βιώσιμης ανάπτυξης, εφαρμόζοντας βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, φαίνεται ωστόσο ότι... παραμένει μακριά από τον σκοπό ίδρυσής της.

Εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, η ΕΑΤ μένει εκτός της διαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς από τα συνολικά 12,7 δισ. ευρώ των δανείων, μόλις τα 500 εκατ. ευρώ έχει προβλεφθεί να διαχειριστεί η ΕΑΤ.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, αντί η ΕΑΤ να αναπτύσσει νέα εργαλεία, ιδρύονται προχείρως και με ελλιπή σχεδιασμό άλλα σχήματα για να υλοποιήσουν εργαλεία που θα έπρεπε να ανατεθούν στην ΕΑΤ καθώς εμπίπτουν στον πυρήνα του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της. Τέτοιο παράδειγμα είναι η σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Συμμετοχές 5G Α.Ε.», θυγατρική του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ Α.Ε.), με αποκλειστικό σκοπό τη διαχείριση του νέου «Ταμείου Φαιστός» (Νόμος 4727/2020), το οποίο είναι στην ουσία ένα Αμοιβαίο Κεφαλαίο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) με αποκλειστικό σκοπό τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο 5G.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση δηλώνει την πρόθεση να ιδρύσει στο ΤΑΙΠΕΔ μια ειδική μονάδα προετοιμασίας έργων του Ταμείου Ανάκαμψης (Project Preparation Facility). Η προφανής ανάγκη ωρίμανσης των μεγάλων έργων δεν παραγνωρίζεται, ούτε όμως και τι συμβαίνει στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Ετσι, η επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ, που ιδρύθηκε για διαφορετικό σκοπό και δεν διαθέτει καμία σχετική εμπειρία, αντί της ΕΑΤ, ως φορέα ωρίμανσης αναπτυξιακών έργων, προκαλεί πολλά ερωτήματα. Επιπρόσθετα, οι 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν αν η ΕΑΤ προχωρήσει σε ανοιχτή προκήρυξη όλων των θέσεων του Δ.Σ., συμπεριλαμβανομένης της θέσης διευθύνοντος συμβούλου, την οποία κατέχει… προσωρινά η κ. Αθηνά Χατζηπέτρου και η οποία από τις αρχές του 2021 είναι και ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στην εταιρεία «Ελλάκτωρ».

Και εν μέσω καταγγελιών για «εξαιρετικά κακές συνθήκες εργασίας» που οδηγούν πολλούς εργαζόμενους της ΕΑΤ σε αποχώρηση μέσω μετατάξεων, πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας πλήθος προκηρύξεων που αφορούν σε προσλήψεις προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα –μερικές αφορούν διευθυντικά στελέχη– και είναι προβληματικές καθώς δεν ακολουθούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο ν. 4608/2019 (διαδικασίες επιλογής, προσόντα, αμοιβές).

«Αποκορύφωμα αποτελεί η απευθείας ανάθεση του έργου αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων σε εταιρεία η οποία είχε αναλάβει στο παρελθόν τη δημιουργία του μητρώου πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γαλέρα» στην Αναπτυξιακή Τράπεζα
Σε σοβαρές καταγγελίες σε βάρος της προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (μοναδικός μέτοχος είναι το Δημόσιο) Αθηνάς Χατζηπέτρου προβαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, ο οποίος φαίνεται να έχει μπει στο...
«Γαλέρα» στην Αναπτυξιακή Τράπεζα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους
Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα οριστικοποιηθεί η συνάντηση που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο Αλέξης Τσίπρας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς.
Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετωπική και για την «Πειραιώς»
Νέο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη δρομολογούμενη κρατικοποίηση των μετατρέψιμων ομολόγων CoCos ύψους 2,040 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής...
Μετωπική και για την «Πειραιώς»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγελίες πίσω από τις έρευνες στις τράπεζες
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.
Καταγγελίες πίσω από τις έρευνες στις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπάσιμο της διαπλοκής τραπεζών–ΜΜΕ–πολιτικών
Στις αρχές του 2016 εκτιμά το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα γίνει άρση των κεφαλαιακών ελέγχων καθώς έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις για τη σταδιακή αποκατάσταση των επιπέδων ρευστότητας ενώ είναι θέμα...
Σπάσιμο της διαπλοκής τραπεζών–ΜΜΕ–πολιτικών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία για την αύξηση κεφαλαίου στην Attica Bank
Η συμφωνία μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του σχήματος Εllington - TΜΕΔΕ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 490 εκατ. ευρώ εντός του 2022 στην Attica Bank, ώστε να μπει σε τροχιά εξυγίανσης...
Συμφωνία για την αύξηση κεφαλαίου στην Attica Bank

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας