• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.7°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 8.8°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 12.6°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.1°C / 5.9°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.7°C / 8.2°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 11.8°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.2°C
  6 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.9°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 10.6°C
  5 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.5°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 9.5°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 14.9°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.9°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.3°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.4°C / 8.9°C
  1 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  71%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πετυχημένη αύξηση με βαρύ τίμημα

 • A-
 • A+
Πάνω από 2,6 δισ. η συνολική κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας Πειραιώς από την ΑΜΚ και άλλες ενέργειες, στα 3 δισ. η ζημιά του Δημοσίου, που η συμμετοχή του συρρικνώθηκε στο 27% ● Ο Τζον Πόλσον μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος ● Πανηγυρισμοί κυβέρνησης - ΤΧΣ.

Θωρακισμένη αλλά και αντιμέτωπη με νέες, δύσκολες προκλήσεις –«κόκκινα» δάνεια, χρηματοδότηση οικονομίας κ.ά.– είναι μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,38 δισ. ευρώ και τιμή διάθεση στο 1,15 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς.

Σε συνδυασμό με άλλες κεφαλαιακές ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν απομειώνουν την αξία των μετόχων, η σωρευτική κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας θα ξεπεράσει τα 2,6 δισ. ευρώ.

Δικαιολογημένα λοιπόν τα χαμόγελα από τη διοίκηση της τράπεζας και κυρίως την ομάδα των βασικών επενδυτών (cornerstone investors Paulson&Co, Ηelikon, Μυστακίδης) που με επικεφαλής των Τζον Πόλσον αποκτούν έναντι 380 εκατ. ευρώ το 26,74% της τράπεζας (Paulson 18,62%, Helikon 5,22% και Μυστακίδης 2,9%) με το ποσοστό του ΤΧΣ να μειώνεται με μεγάλη ζημία από 61,35% στο 27% και να είναι και ευχαριστημένο το ταμείο, προς το παρόν τουλάχιστον, καθώς μένει να δούμε και τις προωθούμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση οι όροι της αύξησης –με κατάργηση δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων και dilution 95,2%– προδιέγραψαν την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ σε βάρος του Δημοσίου (με ζημιά 3 δισ. ευρώ) και υπέρ του Πόλσον που έναντι 276 εκατ. ευρώ γίνεται ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι η υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών εν μέσω πανδημίας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και στο ίδιο μήκος κύματος το ΤΧΣ θεωρεί ότι η ΑΜΚ αποτελεί ορόσημο τόσο για την ίδια την τράπεζα όσο και για τη διατήρηση της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Εκτός από τους Paulson&Co, Ηelikon και Μυστακίδης και το ΤΧΣ, άλλοι έξι μεγάλοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι Norgres Bank, Fidelity, Blackrock, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, απορρόφησαν πάνω από το 85% του βιβλίου προσφορών που διέθεσε η Πειραιώς Financial Holding.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια κάλυψη, το 15% του συνόλου της αύξησης, η ζήτηση ήταν πολύ ισχυρή και γι’ αυτό αρχικώς θα ικανοποιηθούν οι παλαιοί μέτοχοι και μετά οι νέοι επενδυτές από την Ελλάδα.

Οι νέες μετοχές θα αποδοθούν στους δικαιούχους στις 6 Μαΐου και την επομένη μέρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο.

Χρ. Μεγάλου:

EUROKINISSI ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Πλήρης εξυγίανση σε 12 μήνες»

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσφοράς νέων μετοχών, η ποιότητα και ο πλουραλισμός των επενδυτών που συμμετείχαν, συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στον Ομιλο Πειραιώς και τη στρατηγική του, καθώς και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες και να εκπληρώσει την κεντρική επιδίωξη να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα, έτοιμη για την επόμενη μέρα, με δυνατή κεφαλαιακή βάση ώστε να στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς ανακάμπτει από την πανδημία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απάντηση για Πειραιώς, χωρίς... απαντήσεις
Τι απαντά το ΤΧΣ στο υπόμνημα Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση κεφαλαίου ● «Κατανόηση» για τις ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και... χαραμάδα ελπίδας για τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Απάντηση για Πειραιώς, χωρίς... απαντήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παράδοξη εκδοχή καπιταλισμού» η μεθόδευση στην Πειραιώς
Αύριο η συνέλευση της τράπεζας για την αύξηση κεφαλαίου που «κλειδώνει» τη ζημιά του Δημοσίου. Τι είπαν ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του ΤΧΣ.
«Παράδοξη εκδοχή καπιταλισμού» η μεθόδευση στην Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμήχανες απαντήσεις για την Πειραιώς
Με τη διευκρίνιση ότι οριστικές αποφάσεις για τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν έχουν ληφθεί, διαφαίνεται η προσπάθεια κυβέρνησης και διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να ρίξουν τους τόνους.
Αμήχανες απαντήσεις για την Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηχηρό «κατηγορητήριο» από τους μικρομετόχους
Ενώ το θέμα της αμφιλεγόμενης αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς συζητείται αύριο στη Βουλή, η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών με ανοικτή επιστολή της κατηγορεί το ΤΧΣ για κατάχρηση των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και...
Ηχηρό «κατηγορητήριο» από τους μικρομετόχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους
Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα οριστικοποιηθεί η συνάντηση που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο Αλέξης Τσίπρας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς.
Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας