• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.4°C / 24.4°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.6°C / 24.4°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  2 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 19.0°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  1 BF
  37%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 26.3°C
  2 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  1 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 27.0°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 22.1°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.3°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξοφλεί οφειλές 1 δισ. το Δημόσιο

 • A-
 • A+
Τι συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές ● Το σχέδιο ολικής εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων χρεών προς ιδιώτες προμηθευτές υπουργείων, ΟΤΑ, Ταμείων και νοσοκομείων μέχρι το τέλος του έτους ● Δέσμευση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατ’ έτος να μην ξεπερνούν πλέον το 0,2% του ΑΕΠ.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παρουσιάζεται την επόμενη εβδομάδα το κυβερνητικό σχέδιο ολικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Το σχέδιο προβλέπει εξπρές εκκαθαρίσεις μέσω κρατικής χρηματοδότησης όλων των χρεών που οφείλουν υπουργεία, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία και νομικά πρόσωπα σε ιδιώτες προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζονται. Σε φορείς που θα αγνοήσουν το σχέδιο ή θα δημιουργήσουν νέα χρέη στο άμεσο μέλλον θα κόβεται... μαχαίρι η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και κυρίως ο ESM αποδίδουν μεγάλη σημασία στη μείωση αυτών των χρεών τονίζοντας στις ελληνικές αρχές ότι πρόκειται για σημαντικό κομμάτι ρευστότητας που δεν φτάνει στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα τώρα με τον κορονοϊό. Επί της ουσίας πρόκειται για ακόμη ένα μέτρο στήριξης χιλιάδων επιχειρήσεων και επαγγελματιών που βρίσκονται χωρίς καύσιμα την ώρα της επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων τους.

Ετσι, απαίτησαν από την ελληνική πλευρά να επιταχύνει τις διαδικασίες εξόφλησης ώστε στο τέλος του έτους τα κρατικά φέσια να μην ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ. Οπως συμφώνησαν θεσμοί και ελληνικές αρχές, οι «καθαρές» ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και πρέπει έως τον Δεκέμβριο του 2021 να έχουν μειωθεί κατά 650 εκατ.

Για την υλοποίηση της δέσμευσης, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους ΟΤΑ, τα νοσοκομεία και άλλους φορείς ώστε να επιταχύνουν τις διαδικασίες αποπληρωμής των χρεών προς τους ιδιώτες. Σύμφωνα με τους στόχους που τέθηκαν, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατ’ έτος δεν πρέπει να ξεπερνούν το 0,2% του ΑΕΠ, ενώ θα υπάρχουν αυστηρές ρήτρες σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι υποχρεωμένο να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκκαθάριση των οφειλών καθώς πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται πάντα σε υψηλή προτεραιότητα των θεσμών και του Eurogroup, με τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά να μην έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρέη Γενικής Κυβέρνησης τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν στο 1,624 δισ. ευρώ από 1,353 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και από 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, στοιχείο που αποδεικνύει ότι λόγω και της πανδημίας «πάγωσαν» για ακόμη μια φορά οι αποπληρωμές των οφειλών του Δημοσίου.

Γραφειοκρατία

Οι οφειλές παραμένουν στο ύψος τους εξαιτίας και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Η πληρωμή προϋποθέτει τη συνεργασία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τα λογιστήρια των επιμέρους φορέων του Δημοσίου αλλά και το «ξεμπλοκάρισμα» υποθέσεων πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες κολλάνε στα δικαστήρια.

Τα χρέη δημόσιων φορέων και εφορίας αυξήθηκαν σε έναν μήνα κατά 365 εκατ. ευρώ και υπήρχε ο φόβος αυτή η αυξητική πορεία να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται ως εξής:

■ 29 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία, από 25 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Ιανουαρίου.

■ 156 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από 137 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου.

■ 518 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 177 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ. Σημειώνεται ότι τα χρέη των ΟΚΑ αυξήθηκαν σε έναν μήνα κατά 134 εκατ. ευρώ.

■ 722 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου τα χρέη των νοσοκομείων ανέρχονταν στα 608 εκατ. ευρώ.

■ 200 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα, από 198 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Ιανουαρίου.

■ Στον «λογαριασμό» προστίθενται και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες από τα 577 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο αυξήθηκαν στα 671 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι από το ανωτέρω ποσό τα 323 εκατ. δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω εξωγενών παραγόντων (μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών).

Ληξιπρόθεσμες είναι επίσης οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός Γενικής Κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία για τα οποία έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από τον Δεκέμβριο 2015 και εφεξής, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση στα «φέσια» προς τους ιδιώτες
Σημαντική μείωση κατά 573 εκατ. ευρώ σημείωσαν τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τα «φέσια» του ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Εξαιρουμένων των επιστροφών φόρου, διαμορφώθηκαν στα 2,567...
Μείωση στα «φέσια» προς τους ιδιώτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
5 δισ. € το φέσι του Δημοσίου προς τους ιδιώτες
​Πάνω από τα 5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο τέλος Φεβρουαρίου του 2017 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες, καθώς η μη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει καθυστερήσει και τη δόση των 2...
5 δισ. € το φέσι του Δημοσίου προς τους ιδιώτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα από 30 ευρώ τον μήνα
Πληρώνοντας μόλις από 30 ευρώ τον μήνα, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν από σήμερα τη δυνατότητα να κλείσουν τους ανοικτούς λογαριασμούς που έχουν στην Εφορία.
Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα από 30 ευρώ τον μήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμψηφισμοί παντού από το 2023
Σχέδιο επέκτασης του αστερισμού των αυτόματων συμψηφισμών επιστροφών φόρου εισοδήματος με βεβαιωμένες οφειλές των φορολογουμένων προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στις καθυστερήσεις πληρωμών...
Συμψηφισμοί παντού από το 2023
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρύθμιση οφειλών... χωρίς σύνορα
Ανοιχτή σε παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές -υπό την απειλή της υστέρησης των εσόδων- θα είναι η πάγια ρύθμιση των 24 έως και 48 δόσεων που θα ισχύσει το νέο έτος.
Ρύθμιση οφειλών... χωρίς σύνορα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας