• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 5.7°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.2°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.7°C / 7.9°C
  3 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / -1.1°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 2.6°C
  3 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / -1.0°C
  4 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.8°C / 4.6°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 8.1°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  3 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
  1°C 1.1°C / 3.1°C
  5 BF
  100%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  4 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  4 BF
  37%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 2.9°C
  2 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 2.3°C
  3 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 5.9°C
  3 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.7°C / 2.1°C
  1 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 3.3°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  46%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΝΦΙΑ χωρίς νέες αντικειμενικές

 • A-
 • A+
Κεντρικό αίτημα της κυβέρνησης στο σημερινό τετ α τετ με τους δανειστές για τη 10η αξιολόγηση, η αποσύνδεση του φόρου από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Περνά σήμερα από τους θεσμούς το κυβερνητικό σχέδιο αποσύνδεσης του φετινού ΕΝΦΙΑ από τη νέα ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, ενώ άλλα καυτά μέτωπα της 10ης αξιολόγησης που είναι «casus belli» για τους δανειστές είναι τα εργασιακά, το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου.

Ψηλά στη σημερινή διαπραγμάτευση θα βρεθούν τα χρέη που γεννήθηκαν την περίοδο της καραντίνας, με το βασικό σενάριο να προβλέπει νέες έκτακτες ρυθμίσεις, κυρίως για τις οφειλές που δεν καλύπτονται από το νέο πρόγραμμα των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5%, που θα τρέξει από τον Ιανουάριο του 2022.

Η αγορά βέβαια πιέζει για κούρεμα οφειλών, αλλά απορρίπτεται από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση έχει ελάχιστες πιθανότητες να περάσει από το τείχος των δανειστών.

Εκτός από τα πανδημικά χρέη, κομβικής σημασίας ζήτημα για το οικονομικό επιτελείο είναι το θέμα των νέων αντικειμενικών, καθώς αναζητείται τρόπος να μην ισχύσουν από φέτος οι νέες τιμές εξαιτίας των μεγάλων επιβαρύνσεων που θα προκαλέσει η αναπροσαρμογή τους.

Η εξομοίωση των τιμών με τις εμπορικές έχει εισέλθει στην τελική ευθεία με την ειδική ομάδα που έχει αναλάβει το έργο της αναπροσαρμογής να αξιολογεί τις τιμές ζώνης για κάθε δήμο και οικισμό που έχουν εισηγηθεί οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων και να τις συγκρίνει με τα στοιχεία που διαθέτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα μισθωτήρια συμβόλαια και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Αν και οι ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων αποτελούν μία από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των θεσμών, κεντρική επιδίωξη είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές να αποσυνδεθούν από τον φετινό ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να παραμείνει παγωμένος στα περσινά επίπεδα και να αποφευχθεί εν μέσω πανδημίας αύξηση του ποσού του φόρου σε ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές όπου θα υπάρξει μεγάλη άνοδος της φορολογητέας αξίας τους.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο σχεδιασμός αυτός αναμένεται να περάσει από τους θεσμούς, δεδομένων των επιπτώσεων στα εισοδήματα και στην κτηματαγορά από την υγειονομική κρίση. Με βάση το σενάριο, ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες ακόμη και στην περίπτωση που έχουν καθοριστεί οι νέες τιμές ζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% κατά μέσο όρο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αναβάλλεται για το επόμενο έτος και ο δημοσιονομικός χώρος 300-400 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα προκύψει από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων και κυρίως από την επέκταση του συστήματος των τιμών ζώνης στις 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα, θα χρησιμοποιηθεί για να εξουδετερωθούν οι επιβαρύνσεις το 2022 από το άλμα των αντικειμενικών σε πολλές περιοχές της χώρας. Το σχέδιο προβλέπει αλλαγές στα κλιμάκια, με μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Πέραν όμως του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών έχει μπροστά του και άλλα αγκάθια όπως η δραστική συρρίκνωση των ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου, τα οποία παραμένουν σταθερά πάνω από τα 2 δισ. ευρώ και η ελληνική πλευρά πρέπει να παρουσιάσει νέο σχέδιο απομείωσης αυτού του «στοκ». Επισημαίνεται ότι η 10η αξιολόγηση συνδέεται με νέα εκταμίευση κερδών από ANFA’s ύψους 644 εκατ. ευρώ, οπότε αυτό την κάνει ακόμα πιο δύσκολη.

Διασταυρώσεις και έλεγχοι ΑΑΔΕ

Πανδημία διασταυρώσεων, ηλεκτρονικών κατασχέσεων, ελέγχων και τηλεφωνικών οχλήσεων προμηνύεται με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2021 που βάζει στο στόχαστρο και τις ενισχύσεις που δόθηκαν με τα πακέτα στήριξης της οικονομίας.

Σε μια δύσκολη χρονιά η Εφορία ετοιμάζει «ριφιφί» σε περίπου 630 τραπεζικούς λογαριασμούς, εκτιμώντας ότι θα βρει εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί. Παρά το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας ο ελεγκτικός μηχανισμός λειτουργεί με το μισό προσωπικό, ο πήχης των συνολικών εισπράξεων τοποθετείται φέτος από την ΑΑΔΕ στη περιοχή των 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο πρόκειται για έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο καθώς η αγορά βρίσκεται στο ψυγείο και τα εισοδήματα των νοικοκυριών συρρικνώνονται. Παρά ταύτα το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει σε όλη την επικράτεια 17.000 φορολογικούς ελέγχους, 6.000 ελέγχους επιστροφής φόρων και 170 έρευνες για απάτη στον ΦΠΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς ανάσα οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ
Θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τον επόμενο χρόνο: πριν ακόμα προλάβουν να εξοφλήσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να ξαναπεράσουν από το ταμείο.
Χωρίς ανάσα οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται επιβαρύνσεις -φωτιά στα ακίνητα από τον Ιούνιο 2020
Αύξηση στα έξοδα των μεταβιβάσεων αναμένεται να επιφέρει η επερχόμενη αύξηση, κατά μέσο όρο 20%, των τιμών των ακινήτων. Εμμεσες αυξήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος, τεκμήρια και ΕΝΦΙΑ.
Ερχονται επιβαρύνσεις -φωτιά στα ακίνητα από τον Ιούνιο 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι...
Τη φωτιά που θα βάλουν στον ΕΝΦΙΑ του 2020 οι νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές ακινήτων επιχειρεί να σβήσει προκαταβολικά η κυβέρνηση προαναγγέλλοντας νέα μείωση αυτού του λογαριασμού κατά 8%.
Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανατροπές στα εκτός σχεδίου
Επεκτείνεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού σε 7.000 εκτός σχεδίου περιοχές και αναμένονται αυξήσεις στις τιμές ζώνης, με επίπτωση σε ΕΝΦΙΑ και φόρους μεταβίβασης.
Ανατροπές στα εκτός σχεδίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταβιβάσεις στην ηλεκτρική καρέκλα
Η έκρηξη, έως και 250%, στους φόρους μεταβίβασης για τα ακίνητα που εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα «καίει» τους φορολογούμενους που θέλουν να αγοράσουν σε 2.134 περιοχές όπου επέρχεται...
Μεταβιβάσεις στην ηλεκτρική καρέκλα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενας μήνας προθεσμία για φτηνές μεταβιβάσεις
Μέχρι 31 Ιανουαρίου η υπογραφή των συμβολαίων για τα ακίνητα με τις σημερινές τιμές ● Εξτρα έκπτωση φόρου μέχρι 2.200 ευρώ για ηλεκτρονικές αποδείξεις από επαγγελματίες κλάδων με... βαρύ ιστορικό φοροαποφυγής.
Ενας μήνας προθεσμία για φτηνές μεταβιβάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας