• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 19.6°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.8°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 15.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.3°C
  0 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 19.6°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.7°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.7°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 17.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 17.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 23.1°C
  0 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 18.8°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.3°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φορτώνει ζημιές στον Πρίνο η Energean

 • A-
 • A+
Παράδοξη «τεκμηρίωση» της κρατικής στήριξης, αν και οι συνολικές επιδόσεις του Ομίλου εκτοξεύτηκαν το 2020 ● Για λογιστικές αλχημείες μιλούν οι εργαζόμενοι.

Παρότι η κυβέρνηση έχει λάβει από τον Μάρτιο την έγκριση της Κομισιόν για κρατικές εγγυήσεις σε δανεισμό 100 εκατ. ευρώ στην Energean, ο Ομιλος που διαχειρίζεται το κοίτασμα του Πρίνου ανακοίνωσε μόλις χθες στοιχεία για τις ζημιές του 2020, που υποτίθεται ότι τεκμηριώνουν την ανάγκη κρατικής στήριξης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατέγραψε πέρσι λειτουργικές ζημιές 83,4 εκατ. ευρώ στις δραστηριότητές της στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας και της κρίσης στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Για να απορροφήσει τις ζημιές η μητρική εταιρεία αναφέρει ότι εισέφερε στην ελληνική θυγατρική 62,4 εκατ. ευρώ.

Η παραγωγή του Πρίνου διαμορφώθηκε στα 1.800 βαρέλια πετρελαίου τη μέρα, με το κόστος παραγωγής να διαμορφώνεται «στα 60 δολάρια ανά βαρέλι μετά αποσβέσεων». Για το 2021 προβλέπει ότι η παραγωγή θα κυμανθεί στα 1.500 βαρέλια τη μέρα. Η εταιρεία αναφέρεται και στο δάνειο των 100 εκατ. ευρώ με κρατική εγγύηση, το οποίο θα χορηγηθεί μέχρι τέλος του έτους, αφού εγκριθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή, θα έχει μέγιστη διάρκεια 8 ετών και θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της Energean σε επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Η Energean συνδέει το δάνειο με πρόγραμμα «εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης του Πρίνου» και με την πορεία προς τον «πράσινο» Πρίνο, μέρος του οποίου, όπως αναφέρει, είναι και η μείωση του προσωπικού μέσω εθελουσίας εξόδου, που ως γνωστόν έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των 250 εργαζομένων της. Ο «πράσινος» Πρίνος, λέει η Energean, περιλαμβάνει την κατάργηση ενεργοβόρων δραστηριοτήτων και «την υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων για την αποθήκευση CO2 και την παραγωγή μπλε υδρογόνου», οι οποίες ως γνωστόν έχουν ενταχθεί και στο κυβερνητικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αν και όχι με «ονομαστική» αναφορά. Οι επενδύσεις αυτές, ισχυρίζεται η Energean με προφανή στόχο να πειστούν οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία, «θα διασφαλίσουν τη λειτουργία των εγκαταστάσεων για τις επόμενες δεκαετίες, με προφανή τα οφέλη για την απασχόληση και την κοινωνία της Καβάλας και της Θάσου».

Το παράδοξο αυτής της ανακοίνωσης, με το οποίο η Energean προσπαθεί να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα της κρατικής στήριξης, είναι ότι καταλήγει με μια διθυραμβική αναφορά στις συνολικές επιδόσεις του Ομίλου, που χάρη στα κοιτάσματα στο Ισραήλ και αλλού «αύξησε το 2020 τα βεβαιωμένα αποθέματά του κατά 187%, στα 982 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου και εκτόξευσε την ημερήσια διεθνή παραγωγή από τις 3,3 χιλιάδες βαρέλια στις 48,3 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως».

Το ερώτημα που προκύπτει αυθορμήτως είναι: Αν το 2020 της πανδημίας και της κρίσης στην πετρελαϊκή αγορά ήταν τόσο προσοδοφόρο για τον Ομιλο διεθνώς, ποιος ο λόγος κρατικής στήριξης στον Πρίνο, που αποτελεί πια μικρό υποσύνολό της;

Μια απάντηση στο -μάλλον ρητορικό- ερώτημα δίνουν οι εργαζόμενοι στον Πρίνο, που συνεχίζουν την καμπάνια τους ενάντια στις πιέσεις της εταιρείας για εθελούσια έξοδο. «Η Energean κρατά τα κέρδη για τη μητρική εταιρεία και φορτώνει τις ζημιές στη θυγατρική», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Πρίνο, Μανώλης Κελαϊδάκης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Από πού προέκυψαν λειτουργικές ζημιές 83 εκατ. όταν το λειτουργικό της κόστος είναι 20-28 εκατ. τον χρόνο; Μήπως γιατί η εταιρεία φόρτωσε στη θυγατρική υπόλοιπα δανείων για άλλες δραστηριότητες; Και από πού και έως πού μιλά για κόστος παραγωγής 60 δολάρια το βαρέλι, όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν κάτω από τα 25 δολάρια; Ποια λογιστική επιτρέπει να ενσωματώνει τις ζημιές στο κόστος παραγωγής;» επισημαίνει ο κ. Κελαϊδάκης, αμφισβητώντας την ειλικρίνεια των ανακοινώσεων της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι

Σημειώνεται ότι το σωματείο των εργαζομένων στην Kavala Oil-Energean συνεχίζει την ενημέρωση κομμάτων, βουλευτών και φορέων κατά της εθελούσιας εξόδου και της προσπάθειας «εργολαβοποίησης» της παραγωγής στον Πρίνο. Την Κυριακή είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αύριο με του ΜέΡΑ25, ενώ χθες ενημέρωσε τη δημοτική αρχή της Καβάλας.

Το ίδιο έχει συμβεί με τους τοπικούς βουλευτές της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, αλλά και με τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο προ δεκαημέρου, ο οποίος μάλιστα είχε δηλώσει ότι «το κράτος στέκεται αρωγός στην επιχείρηση για να αναπτύξει και όχι να μειώσει τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζομένους στα πετρέλαια». Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης είχε δηλώσει αναρμόδιος να απαντήσει στη σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτίνας ΣΥΡΙΖΑ, Τάνιας Ελευθεριάδου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκοτωθούμε»
Εξηγήσεις και στοιχεία για τους όρους ασφαλείας στην εργασία έχει ζητήσει η Επιθεώρηση Εργασίας από τα Πετρέλαια Καβάλας, για τη λειτουργία της πλατφόρμας του Πρίνου.
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκοτωθούμε»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αναμέτρηση ασφαλείας» στην Καβάλα
Εξώδικο των εργαζομένων στην Energean, που επιμένει στην αντικατάσταση 11 εργαζομένων, οι οποίοι φεύγουν με εθελουσία, με 4 ανειδίκευτους και ανεκπαίδευτους εργαζόμενους ● Για κίνδυνο ατυχήματος προειδοποιεί...
«Αναμέτρηση ασφαλείας» στην Καβάλα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ρισκάρει η Energean ένα ατύχημα στον Πρίνο;»
Κρίσιμα ερωτήματα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας για την προσπάθεια της εταιρείας να υποκαταστήσει το έμπειρο μόνιμο προσωπικό με εργολαβικούς εργαζόμενους.
«Ρισκάρει η Energean ένα ατύχημα στον Πρίνο;»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς έγινε... άνθρακες ο «χρυσός» του Πρίνου;
Σε δεινή θέση βρίσκεται η εταιρεία Energean Kavala που εξαρτάται από δάνειο 100 εκατ. ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου, ενώ παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με την χρηματοδότησή της.
Πώς έγινε... άνθρακες ο «χρυσός» του Πρίνου;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξαφνική στροφή στα διαθέσιμα του «μαξιλαριού»
Σαφής είναι πλέον η στροφή του υπουργού Οικονομικών σε ευρύτερη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των 34,5 δισ. για τη χρηματοδότηση νέου γύρου μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων.
Ξαφνική στροφή στα διαθέσιμα του «μαξιλαριού»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρουσφέτι επί... ρουσφετιού για την Energean
Εβρεξε τροπολογίες και... ρουσφέτια στο νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενσωμάτωση των Οδηγιών της Ε.Ε. για την ενεργειακή απόδοση που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής....
Ρουσφέτι επί... ρουσφετιού για την Energean

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας