• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.1°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 20.0°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 16.7°C
  1 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.9°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 16.7°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.6°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.0°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 16.7°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 17.2°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.9°C
  0 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  58%
Σε 8 δόσεις και φέτος ο φόρος

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αποκάλυψε κρίσιμες λεπτομέρειες για τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε 8 δόσεις και φέτος ο φόρος

 • A-
 • A+
Στο 3% η έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση. Χωρίς τεκμήρια τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων που επλήγησαν από την πανδημία. Υπό συζήτηση με τους θεσμούς το ποσοστό μείωσης του ορίου 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για τέσσερις κατηγορίες πολιτών δεν θα ισχύσουν φέτος τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε οκτώ δόσεις ή εφάπαξ με έκπτωση 3% στο ποσό της οφειλής. Ταυτόχρονα ετοιμάζεται ευνοϊκή ρύθμιση για τους φορολογούμενους που λόγω της πανδημίας μείωσαν τις ηλεκτρονικές τους αγορές το 2020 με αποτέλεσμα να μην έχουν συγκεντρώσει το απαιτούμενο όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων και κινδύνευαν με έξτρα φόρο.

Μετά το πράσινο φως από την τεχνική αντιπροσωπεία των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο OPEN, ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξει μετά το Πάσχα και θα εφαρμοστεί το περσινό μοντέλο των 8 δόσεων αποπληρωμής του φόρου, από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Οσα φυσικά πρόσωπα υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι το τέλος Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ τον επιπλέον φόρο θα έχουν έκπτωση 3% αντί 2% που ίσχυε πέρυσι. Επίσης, όσοι υποβάλουν στο τέλος Αυγούστου τις δηλώσεις τους θα πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις φόρου εισοδήματος μαζί για να μη χάσουν το πρόγραμμα των 8 δόσεων.

Σχετικά με το θέμα των τεκμηρίων διαβίωσης, κυρίως για κατοικίες και αυτοκίνητα, που απειλούν τους φορολογούμενους οι οποίοι είχαν μείωση εισοδημάτων λόγω της υγειονομικής κρίσης το 2020 και κινδύνευαν φέτος να φορολογηθούν τεκμαρτά, ο υπουργός εξήγγειλε πάγωμα αντικειμενικών δαπανών για τέσσερις κατηγορίες πολιτών:

■ Ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι που «κατέβασαν ρολά» με κρατική εντολή

■ Εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης εργασίας

■ Εργαζόμενοι που μπήκαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

■ Ιδιοκτήτες ακινήτων με κουρεμένα μισθώματα από ενοίκια.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα τεκμήρια θα παραμείνουν ενεργά για όσους από τις προηγούμενες κατηγορίες είχαν φορολογηθεί τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη (2020, 2019) με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου των μηδενικών ενοικίων για τον μήνα Μάιο, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει η οικονομία μέσα στον Απρίλιο. Συμπλήρωσε πάντως ότι αυτή την εβδομάδα θα πληρωθούν από το κράτος τα τελευταία υπόλοιπα που έχουν μείνει για την περίοδο Νοεμβρίου 2020-Ιανουαρίου 2021 και θα ακολουθήσει η πληρωμή για τα μισθώματα Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2021.

Η 10η αξιολόγηση

Σε πολιτικό επίπεδο η 10η αξιολόγηση ξεκινά αύριο Τρίτη με ένα πυκνό πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων που θα διαρκέσει ως την Τετάρτη το βράδυ, όπου η ελληνική πλευρά θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των τεσσάρων εκπροσώπων των δανειστών και για τα υπόλοιπα μέτρα που προωθεί και αφορούν:

■ Τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που για μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 ήταν κλειστές με κρατική εντολή.

■ Τα νέα κουρέματα που εξετάζονται στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Οι παρεμβάσεις, εάν περάσουν, θα είναι στοχευμένες και μόνο για τις επιχειρήσεις που είχαν μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. Εχει αποσυρθεί το σενάριο μιας γενικευμένης μηδενικής προκαταβολής, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Διορθωτικές κινήσεις ετοιμάζονται και στο θέμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο τα νοικοκυριά που δεν έπιασαν το οριζόντιο όριο του 30%. Αν και στο τραπέζι υπάρχει εισήγηση για κατάργηση του φορο-πέναλτι 22% που επιβάλλεται επί του ποσού των e-αποδείξεων που λείπει, ωστόσο για δημοσιονομικούς λόγους προκρίνεται το κούρεμα του γενικού ορίου. Αρμόδια στελέχη τονίζουν ότι η κλίμακα της μείωσης παίζει μεταξύ 10% και 20%, τονίζοντας ωστόσο ότι η ρύθμιση δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων, όπως εργαζόμενους σε αναστολή και επαγγελματίες σε πληττόμενους ΚΑΔ.

Πάντως σύμφωνα με τον υπουργό, το 80% των πολιτών έχει καλύψει το ελάχιστο όριο ενώ για το υπόλοιπο 20% που βρίσκεται με έλλειμμα είπε ότι θα υπάρξει ρύθμιση που θα συζητηθεί με τους θεσμούς.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δώρα γονέων... απαλλάσσουν τέκνα
Διάταξη-δώρο ελαφρύνει τα νέα ζευγάρια, αφού τους δίνει τη δυνατότητα μέσα στην πανδημική κρίση να αγοράσουν με χρήματα των γονέων τους ιδιόκτητη κατοικία χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο στην Εφορία.
Δώρα γονέων... απαλλάσσουν τέκνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση 10 ημερών για την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων και ρυθμίσεων με την Εφορία
Διευκρινίσεις στο και πέντε της πληρωμής τους από τους υπόχρεους έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τις εκπτώσεις φόρου και τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, που περιλαμβάνονται στο πακέτο με τις φορολογικές...
Παράταση 10 ημερών για την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων και ρυθμίσεων με την Εφορία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμψηφισμοί παντού από το 2023
Σχέδιο επέκτασης του αστερισμού των αυτόματων συμψηφισμών επιστροφών φόρου εισοδήματος με βεβαιωμένες οφειλές των φορολογουμένων προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στις καθυστερήσεις πληρωμών...
Συμψηφισμοί παντού από το 2023
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογικές ανάσες για όλους
Δέκα μεγάλες αλλαγές σε κλίμακες, συντελεστές, αφορολόγητα όρια, ΦΠΑ κατοικιών, ηλεκτρονικές δαπάνες, χρηματικά μπόνους, εταιρικές κάρτες έρχονται το επόμενο έτος.
Φορολογικές ανάσες για όλους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο για πλούσιο «μέρισμα»
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν τέσσερις επιλογές για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το υπερπλεόνασμα και ο οποίος σε απόλυτα νούμερα προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.
Παράθυρο για πλούσιο «μέρισμα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας