• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 17.9°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 16.2°C
  0 BF
  84%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 16.2°C
  1 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.4°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.5°C
  0 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 15.7°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.1°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.1°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.6°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 19.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.1°C
  1 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 14.9°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.3°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος επιβουλεύεται την αυτονομία του ΕΔΟΕΑΠ;

 • A-
 • A+
Το Δημόσιο επιχειρεί να βάλει πόδι σε ένα ταμείο που δεν ανήκει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και άρα δεν υπόκειται στη δικαιοδοσία του ΓΛΚ, δημιουργώντας ένα προηγούμενο που μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον του.

Οταν αρκετά χρόνια μετά την καταγγελία συνδικαλιστών του τ. Ταμείου Τεχνικών Τύπου (για ανείσπρακτο ή μη αποδοθέν αγγελιόσημο την περίοδο 2005-2014) ο τ. υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, πείθει τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη, να στείλει δημόσιους ελεγκτές στον αυτοδιοικούμενο ΕΔΟΕΑΠ και την ίδια ώρα είναι στα χαρτιά το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, τότε η ανησυχία των ασφαλισμένων στα ΜΜΕ πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από εύλογη.

Κυρίως γιατί ο ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί μία μοναδική, στο είδος της, συλλογική κατάκτηση όλου του κόσμου της ενημέρωσης, αφού ασφαλίζει όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Ενας μοναδικός συνεκτικός κρίκος σε έναν πολυδιασπασμένο και κακοπληρωμένο -στην πλειονότητά του- επαγγελματικό πληθυσμό που τουλάχιστον μπορεί να έχει τη βεβαιότητα της περίθαλψης και της επικουρικής στήριξης.

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ υπενθύμισε και στους δύο συναρμόδιους υπουργούς, Σκυλακάκη και Χατζηδάκη (φωτογραφίες), ότι ο φορέας είναι ΝΠΙΔ και άρα δεν εμπίπτει στο δημόσιο λογιστικό. Αλλά ο ένας παραπέμπει στον άλλον. Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν έχει λόγους να φοβάται τον έλεγχο που ξεκινά τη Δευτέρα. Ομως οι επικοινωνιακές εντυπώσεις που ξέρει τόσο καλά να διαχειρίζεται η κυβέρνηση, ιδιαίτερα όταν έχει μπροστά της το δύσκολο νέο νομοθετικό κεφάλαιο επικουρικής ασφάλισης, δεν μπορούν να υποτιμηθούν.

Δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι το Δημόσιο βάζει πόδι σε ένα ταμείο που δεν ανήκει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και άρα δεν υπόκειται στη δικαιοδοσία του ΓΛΚ, δημιουργεί ένα προηγούμενο που μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον του. Ιδιαίτερα όταν σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.» υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για το ποιοι φορείς θα μετέχουν στο νέο επικουρικό σύστημα για τους νέους ασφαλισμένους. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γ. Βρούτσης κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει ΝΠΙΔ. Το ίδιο είχε κάνει και το 2013.

Οσοι και για όποιους λόγους ορέγονται τη διαχείριση του ΕΔΟΕΑΠ, όσοι επιθυμούν να εξαγάγουν ακόμη και συνδικαλιστικά οφέλη για τις επόμενες εκλογές στο Ταμείο αξιοποιώντας τις εντυπώσεις του ελέγχου, έχουν τα «δίκια» τους. Ολοι θέλουν ένα ταμείο πρότυπο. Και είναι πρότυπο όχι μόνο γιατί απέδειξε ότι εν μέσω πανδημίας μπορεί να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους ασφαλισμένους του. Ούτε γιατί προχώρησε εγκαίρως σε αναγκαίες μετατροπές υποδομών ώστε να εξυπηρετούνται άψογα και τα περιστατικά λοιμώξεων.

Ο ΕΔΟΕΑΠ πρώτος από τους φορείς που εφάρμοσε προληπτικά τεστ κορονοϊού σε εργαζόμενους των ΜΜΕ μετά το καλοκαίρι, ενώ προγραμματίζει επιπλέον 15.000 τεστ για να στηρίξει την ενημέρωση. Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι ότι ως ΝΠΙΔ και χωρίς να παίρνει ούτε ευρώ χρηματοδότηση από τα δημόσια ταμεία, διαθέτει μια αξιοζήλευτη διαχείριση για τεχνικούς, δημοσιογράφους, διοικητικούς από τα Χανιά μέχρι την Κομοτηνή.

Από το 2018 ακολουθεί τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, ενώ οι οικονομικές του καταστάσεις ελέγχονται από την Grant Thorton (όταν ο ΕΦΚΑ δεν έχει καταθέσει ποτέ Ισολογισμό!) και την ίδια στιγμή συνεργάζεται με τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία αναλογιστών, την Prudential, η οποία του εξασφαλίζει, κάθε χρόνο, αναλογιστική μελέτη με την εγκυρότητα των στοιχείων που της παρέχονται να εξετάζονται από ελεγκτική εταιρεία. Ταμείο με επενδυτική επιτροπή και υπηρεσία Εσωτερικού ελέγχου και με εφαρμογή των διατάξεων περί GDPR (προσωπικά δεδομένα).

Ταυτοχρόνως έχει αναπτύξει αυτόνομο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής Αναλυτικής Κατάστασης Εσόδων (ΑΚΕ), αναλυτική κατάσταση αποδοχών (ΑΚΑ) και αναλυτική κατάσταση ειδικής εισφοράς διαδικτύου (ΑΚΕΕΔ).

Από τον προϋπολογισμό των 70 εκατ. ευρώ τα 25 εκατ. κατευθύνονται για την υγεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Και φυσικά βελτιώνει συνέχεια τις υπηρεσίες του. Καθιέρωσε την ηλεκτρονική υποβολή των αιτημάτων των ασφαλισμένων, για την ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την οδοντιατρική κάλυψη και εφάρμοσε πρώτος στην Ελλάδα την άυλη συνταγογράφηση, ενώ καθιέρωσε την τηλεφωνική συνταγογράφηση για τα χρόνια προβλήματα καθώς και την ταχυδρομική αποστολή τους στην οικία του ασφαλισμένου. Να σημειωθεί ότι ο ΕΔΟΕΑΠ διαθέτει πολυϊατρείο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με περισσότερους από 100 γιατρούς και νοσηλευτές, συμβάσεις για παροχή πρωτοβάθμιας υγείας και διαγνωστικών εξετάσεων, με τα δίκτυα της Βιοϊατρικής, της Affidea και της Iatrica, ένα ευρύ δίκτυο συμβεβλημένων γιατρών, που επεκτείνεται διαρκώς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στις μεγάλες πόλεις στην περιφέρεια, διαθέτοντας και συμβάσεις πρωτοβάθμιας ή και δευτεροβάθμιας περίθαλψης με αξιόπιστες κλινικές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδρομικά... μηδέν για συνταξιούχους του Δημοσίου
Ενας συνταξιούχος καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης ανέμενε 21 μήνες για να λάβει τη σύνταξή του. Επρόκειτο να λάβει αναδρομικά 9.624 ευρώ, αλλά στον λογαριασμό του πιστώθηκαν μόλις 0,30 ευρώ.
Αναδρομικά... μηδέν για συνταξιούχους του Δημοσίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμβληματική δικαίωση για συμβασιούχους του Δημοσίου
Ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου συνιστούν οι διαδοχικές ορισμένου χρόνου αποφαίνεται το Εφετείο Αθηνών, που διατάσσει επαναπρόσληψη εργαζομένου στην ΕΡΤ.
Εμβληματική δικαίωση για συμβασιούχους του Δημοσίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντισυνταγματική η παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο
Αναδρομικά ύψους 4 δισ. ευρώ καλείται να επιστρέψει η κυβέρνηση σε 500.000 συνταξιούχους ύστερα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς...
Αντισυνταγματική η παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαχειριστικός έλεγχος στα ταμεία ΜΜΕ
Tη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στα δημοσιογραφικά ταμεία, ΕΤΑΠ ΜΜΕ και στον ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε η διεύθυνση δημοσιονομικού ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Διαχειριστικός έλεγχος στα ταμεία ΜΜΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι μισθωτοί σκλάβοι των 200 ευρώ εκτοξεύτηκαν εν μέσω πανδημίας
Ετήσια έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ: Επείγουσα προτεραιότητα η μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα με αύξηση του κατώτατου μισθού ● Πού οδηγεί η... λατρεία για υπερωρίες αντί προσλήψεων.
Οι μισθωτοί σκλάβοι των 200 ευρώ εκτοξεύτηκαν εν μέσω πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας