• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.6°C / 20.0°C
  1 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 16.7°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 15.0°C
  1 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 16.7°C
  0 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 15.0°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 18.9°C
  1 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 15.6°C
  1 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 17.8°C
  0 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 12.8°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 16.1°C
  0 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.7°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  82%
Υπ’ ατμόν για νέα «έξοδο»

Ο ποσοτικός στόχος του δανεισμού για το 2021 έχει ήδη ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό για εκδόσεις συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ και κινείται προς τα 16 δισ. ευρώ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπ’ ατμόν για νέα «έξοδο»

 • A-
 • A+
Το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται σε τίτλους ωρίμανσης 5 έως 7 ετών ● Στρατηγική επιδίωξη είναι να μη διαταραχθεί ο δεσμός με τις αγορές και να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, με βασικό όπλο την προώθηση ισχυρών μεταρρυθμίσεων, την ταχεία αξιοποίηση των προκαταβολών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και την επαναφορά των δημόσιων οικονομικών σε τροχιά εξυγίανσης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Mε αναμμένες τις μηχανές για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις άκρως ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές των ομολόγων πριν ξεκινήσει η άνοδος των επιτοκίων για να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα και να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για μέτρα στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα αργήσει για την επόμενη κίνηση πατώντας το κουμπί της τρίτης κατά σειρά έκδοσης για το 2021 λίγο πριν από το Πάσχα. Το ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση επικεντρώνεται στην έκδοση ενός τίτλου με μικρή διάρκεια ωρίμανσης που δεν θα ξεπερνά την 5ετία ή την 7ετία και με στόχο την άντληση ενός ποσού κοντά στα 2,5 δισ. με 3 δισ. ευρώ.

Με βάση το ιστορικό από τις προηγούμενες εκδόσεις και την αυξημένη όρεξη των επενδυτών για κρατικά ομόλογα και με αποδόσεις άνω του μηδενός, η κάλυψη αυτού του ποσού θα είναι μία εύκολη υπόθεση για το ελληνικό δημόσιο. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν και να επιλεγεί το re-opening του υφιστάμενου δεκαετούς ομολόγου, για το οποίο είχε εκδηλωθεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Λόγω του θολού σκηνικού με την πορεία της πανδημικής κρίσης και των αυξημένων αναγκών για μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας ο ποσοτικός στόχος του δανεισμού για το 2021 έχει ήδη ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό για εκδόσεις συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ και κινείται προς τα 16 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής ο ΟΔΔΗΧ έχει πραγματοποιήσει δύο κινήσεις.

Η πρώτη ήταν στα τέλη Ιανουαρίου με το 10ετές ομόλογο, όπου είχαν αντληθεί 3,5 δισ. ευρώ και είναι ο τίτλος που θεωρείται υποψήφιος για να ανοίξει και πάλι προς το επενδυτικό κοινό «γεμίζοντας» έτσι με νέα ρευστότητα. Ακολούθησε τον Μάρτιο η έκδοση του 30ετούς, ενός ομολόγου που έλειπε από το κομμάτι της καμπύλης των ελληνικών τίτλων που θέλει να φτιάξει η ελληνική δημοκρατία ώστε να φαίνεται πτωτική. Η 7ετία είναι επίσης ένα άλλο κομμάτι που λείπει από αυτό το παζλ.

Και η νέα έξοδος, που επιχειρείται να γίνει με αθόρυβο τρόπο για να μείνουν εκτός τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) ώστε και η σύνθεση των επενδυτών να είναι εξαιρετικά «ποιοτική», έγκειται στη σχέση εμπιστοσύνης που επιχειρείται να εδραιωθεί με την αγορά. Στρατηγική επιδίωξη είναι να μη διαταραχθεί ο δεσμός με τις αγορές και να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου με βασικό όπλο την προώθηση ισχυρών μεταρρυθμίσεων, την ταχεία αξιοποίηση των προκαταβολών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και την επαναφορά των δημοσίων οικονομικών σε τροχιά εξυγίανσης.

Αξιολογήσεις

Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τις αξιολογήσεις των οίκων το επόμενο διάστημα έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επενδυτική βαθμίδα. Ο στόχος για επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία δεν μπορεί να επιτευχθεί σε καμία περίπτωση μέσα στο 2021, αφού οι περισσότερες αξιολογήσεις απέχουν τρεις βαθμίδες από το investment grade οπότε υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. Σημαντικό σταθμό σε αυτή την πορεία θα αποτελέσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard and Poor’s στις 23 Απριλίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομόλογα
Με το βλέμμα καρφωμένο στις αγορές και τα μηνύματα που στέλνουν για τις επικείμενες «παροχές» βρίσκεται η κυβέρνηση, λόγω των ισχυρών πιέσεων που εξακολουθούν να υφίστανται τα ελληνικά ομόλογα, καθιστώντας...
Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δοκιμή με ομόλογο 30 ετών
Στόχος της κοινοπρακτικής έκδοσης είναι η άντληση ενός ποσού ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα καθοριστεί με βάση τις προσφορές και το τελικό επιτόκιο που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,67% με 1,7%,...
Δοκιμή με ομόλογο 30 ετών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8+1 νάρκες στις ελπίδες ανάκαμψης για το 2021
Το μεγάλο στοίχημα είναι η πορεία των εισπράξεων τους επόμενους μήνες και κυρίως από τον τουρισμό, για να αντιστραφεί ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού και να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για...
8+1 νάρκες στις ελπίδες ανάκαμψης για το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα οι προσφορές για το νέο 15ετές του Δημοσίου
2 δισ. με επιτόκιο κάτω του 2% σκοπεύει να δανειστεί ο ΟΔΔΗΧ ● Στο 1,14% οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ● Στο Παρίσι για συναντήσεις και με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ο υπουργός Οικονομικών Χρ....
Σήμερα οι προσφορές για το νέο 15ετές του Δημοσίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμεσα η νέα «έξοδος» στις αγορές με 15ετές ομόλογο
Μετά τη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς για τη νέα ομολογιακή έκδοση. Στόχος είναι ο δανεισμός 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 2%.
Αμεσα η νέα «έξοδος» στις αγορές με 15ετές ομόλογο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας