• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 15.1°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.2°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 13.3°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.6°C / 8.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.3°C / 10.4°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.4°C / 8.5°C
  4 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.9°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 18.7°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.9°C / 14.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.8°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 10.6°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.9°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 11.7°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.8°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 15.9°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 9.3°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.1°C / 11.1°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  62%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απάντηση για Πειραιώς, χωρίς... απαντήσεις

 • A-
 • A+
Τι απαντά το ΤΧΣ στο υπόμνημα Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση κεφαλαίου ● «Κατανόηση» για τις ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και... χαραμάδα ελπίδας για τα συμφέροντα του Δημοσίου, με την πίστη ότι «η τελική δομή της ΑΜΚ θα επιτρέψει και στους υπάρχοντες μετόχους να συμμετάσχουν στα δυνητικά οφέλη της συναλλαγής».

Εκφράζοντας την πλήρη κατανόηση στις ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δίκαιη αντιμετώπιση των υφιστάμενων μετόχων και διαβεβαιώνοντας ότι το Ταμείο «στόχο έχει να προασπίσει αυτή τη θεμελιώδη αρχή», το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, μέσω υπομνήματος.

Βασική προτεραιότητα του Ταμείου και των εκπροσώπων του, όπως αναφέρει στην απάντησή του το ΤΧΣ, είναι η εξασφάλιση της ορθής διαχείρισης των συμφερόντων του Δημοσίου στην Τράπεζα Πειραιώς.

Το Ταμείο σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ αφήνει μια… χαραμάδα ελπίδας για τα συμφέροντα του Δημοσίου –κυρίως να μην πέσει πολύ κάτω από το 33%– καθώς εκφράζει την πίστη ότι «η τελική δομή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα προσελκύσει τόσο το ενδιαφέρον επενδυτών με μακροπρόθεσμη προοπτική, αλλά θα επιτρέψει και στους υπάρχοντες μετόχους να συμμετάσχουν στα δυνητικά οφέλη που αναμένονται από αυτή τη συναλλαγή».

Ετσι, το Ταμείο στο πνεύμα «εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων» απαντά περιγράφοντας το γενικό όριο και πάντα εντός των δυνατοτήτων που δίνει το πλαίσιο περί εμπιστευτικότητας και απορρήτου, όπως ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο.

Παραθέτει τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η επικείμενη ΑΜΚ, δηλαδή την ταχεία μείωση «κόκκινων» δανείων που προϋποθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση, λόγοι που δεν έχουν αμφισβητηθεί, ωστόσο αποφεύγει να απαντήσει επισήμως ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό του ΤΧΣ μετά την αύξηση. Σε ό,τι αφορά τους επίμαχους όρους της ΑΜΚ το Ταμείο ξεκαθαρίζει πως:

«Είναι κατανοητό το γεγονός ότι παρότι η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας ενέκρινε επί της αρχής τη δυνατότητα του διοικητικού συμβουλίου να προβεί σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ο χρόνος και οι όροι της όποιας τέτοιας συναλλαγής αποτελούν ιδιαίτερα εμπιστευτική πληροφόρηση και για αυτόν τον λόγο δεν θα ήταν ούτε ορθό αλλά ούτε και συμβατό με το κανονιστικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς να σχολιάσει το Ταμείο στη βάση οποιασδήποτε τέτοιας εμπιστευτικής πληροφορίας τυχόν έχει στην κατοχή του».

Σχετικά με την… αρχή της ιστορίας, δηλαδή τη μη πληρωμή του τοκομεριδίου των CoCos (μετοχές ή μετρητά) και τον ρόλο του σε αυτή την απόφαση, το ΤΧΣ ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση εναπόκειτο στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια του Δ.Σ. της τράπεζας – σε συνεργασία με τον επόπτη βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε τα CoCos να χαρακτηρίζονται κεφάλαιο κοινών μετοχών κατηγορίας CET1 και να ενισχύσουν τον εποπτικό δείκτη της τράπεζας, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015. Κατά συνέπεια το Ταμείο, αναφέρεται στην απάντηση προς τον Αλ. Τσίπρα, δεν είχε καμία νομική βάση σύμφωνα με τα συμβατικά κείμενα για να απαιτήσει την πληρωμή, ούτε άλλως ήταν σε θέση να επιβάλει ή να εξασφαλίσει τη διενέργεια της σχετικής πληρωμής του τοκομεριδίου.

«Παραβίαση της ως άνω αρχής θα συνεπαγόταν τον αποχαρακτηρισμό του κεφαλαίου των CoCos ως εποπτικού κεφαλαίου, με αντίκτυπο στην κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας (τον Δεκέμβριο 2020 η τράπεζα είχε EUR 5.938.000.000 σε CET1)», γεγονός που αποτελούσε ανεπιθύμητη εξέλιξη λόγω και των stress tests της ΕΚΤ που διεξάγονται εν μέσω πανδημίας, όπως υποστηρίζει το Ταμείο. Και διαβεβαιώνει ότι κράτησε πλήρως ενημερωμένους την τράπεζα και τις σχετικές εποπτικές αρχές της ΕΚΤ/SSM, τον ΕSM και την DG Comp «για τη θέση μας σε αυτό το ζήτημα κατά τη σχετική χρονική περίοδο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ζητήματα δημοσίου συμφέροντος που θέτετε στην επιστολή σας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους
Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα οριστικοποιηθεί η συνάντηση που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο Αλέξης Τσίπρας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς.
Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πετυχημένη αύξηση με βαρύ τίμημα
Θωρακισμένη αλλά και αντιμέτωπη με νέες, δύσκολες προκλήσεις –«κόκκινα» δάνεια, χρηματοδότηση οικονομίας κ.ά.– είναι μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,38 δισ. ευρώ και τιμή διάθεση στο...
Πετυχημένη αύξηση με βαρύ τίμημα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παράδοξη εκδοχή καπιταλισμού» η μεθόδευση στην Πειραιώς
Αύριο η συνέλευση της τράπεζας για την αύξηση κεφαλαίου που «κλειδώνει» τη ζημιά του Δημοσίου. Τι είπαν ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του ΤΧΣ.
«Παράδοξη εκδοχή καπιταλισμού» η μεθόδευση στην Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμήχανες απαντήσεις για την Πειραιώς
Με τη διευκρίνιση ότι οριστικές αποφάσεις για τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν έχουν ληφθεί, διαφαίνεται η προσπάθεια κυβέρνησης και διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να ρίξουν τους τόνους.
Αμήχανες απαντήσεις για την Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηχηρό «κατηγορητήριο» από τους μικρομετόχους
Ενώ το θέμα της αμφιλεγόμενης αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς συζητείται αύριο στη Βουλή, η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών με ανοικτή επιστολή της κατηγορεί το ΤΧΣ για κατάχρηση των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και...
Ηχηρό «κατηγορητήριο» από τους μικρομετόχους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας