• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 19.7°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.6°C / 15.5°C
  0 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 19.0°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 15.9°C
  2 BF
  55%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.9°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  7°C 5.6°C / 7.4°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.0°C / 18.6°C
  4 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  6 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.2°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.6°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.5°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.4°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 14.5°C
  3 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  80%
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυξάνεται κατά 3 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των μέτρων

 • A-
 • A+
Το νομοσχέδιο ενσωματώνει και άλλες διατάξεις, όπως η απαλλαγή αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος και η έκτακτη ενίσχυση έως 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές τον μήνα Απρίλιο (εξαιρείται ο κλάδος της εστίασης)

Νέες ανατροπές στον σχεδιασμό της κυβέρνησης φέρνει η έξαρση της πανδημίας, καθώς ανεβάζει τον λογαριασμό για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ταυτόχρονα οδηγεί σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το τρέχον έτος.

Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού χθες στη Βουλή αυξάνοντας τις πιστώσεις για την αναχαίτιση των παρενεργειών από την υγειονομική κρίση κατά 3 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν άλλες ενέσεις ρευστότητας για τον σκοπό αυτό. Το συνολικό κόστος των μέτρων για το Δημόσιο φτάνει ήδη στα 13 δισ. ευρώ έναντι 7,5 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Η νέα υπέρβαση επηρεάζει δυσμενώς το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο σε ετήσια βάση αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από τα 11 δισ. ευρώ, έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 6,7 δισ. ευρώ και 11,7 δισ. ευρώ που έκλεισε το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόσθετη επιβάρυνση ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα είναι 2,3-2,5 ποσοστιαίες μονάδες με αποτέλεσμα το πρωτογενές έλλειμμα να ανεβαίνει για το 2021 στο 6,3%-6,5%, όταν το 2020 ήταν 7,2% ενώ το 2019 καταγράφηκε πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ.

Η υπέρβαση δεν παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες λόγω της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά τα περιθώρια ευελιξίας δεν είναι απεριόριστα και σε κάθε περίπτωση το έλλειμμα θα πρέπει να συγκρατηθεί σε διαχειρίσιμα για την επάνοδο στην εξυγίανση επίπεδα μετά το τέλος της πανδημίας. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών η χαλάρωση δεν σημαίνει ασυδοσία, θυμίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Αλλωστε σήμα κινδύνου για τις μελλοντικές επιπτώσεις του δημοσιονομικού εκτροχιασμού έχει εκπέμψει πολλάκις ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι «κάθε ευρώ που ξοδεύουμε τώρα είναι φόροι που κάποια στιγμή θα μπούνε. Φόροι οι οποίοι δεν θέλουμε να προέρχονται από αύξηση φορολογικών συντελεστών, αλλά από ένα μέρισμα ανάπτυξης. Αυτά τα χρήματα σε μάκρος χρόνου θα τα πληρώσουμε πίσω. Πρέπει να τα ξοδεύουμε με τη συνειδητοποίηση ότι το κράτος δεν βρήκε κάποια πετρελαιοπηγή. Δανείζεται από το εξωτερικό».

Το νομοσχέδιο με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ενσωματώνει και άλλες διατάξεις, όπως η απαλλαγή αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος και η έκτακτη ενίσχυση έως 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές τον μήνα Απρίλιο. Του μέτρου εξαιρείται ο κλάδος της εστίασης.

Ειδικότερα:

1. Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2020 (ίσχυε για το φορολογικό έτος 2019) οι αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς επίσης και οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων.

2. Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση έως 4.000 ευρώ σε περίπου 100.000 επιτηδευματίες εκ των οποίων οι 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ με το ύψος της αποζημίωσης να διαμορφώνεται σε 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για 6 έως 20 εργαζόμενους και 4.000 ευρώ για 21 έως 50 εργαζόμενους. Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση περιορίζεται στο 50%. Η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Επίσης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

3. Συστήνεται Ταμείο Κρατικής Αρωγής με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (εφεξής «Ταμείο»). Το Ταμείο εποπτεύεται από τον υπουργό Οικονομικών, υποστηρίζεται διοικητικά και οικονομικά από το υπουργείο Οικονομικών και εδρεύει στην Αθήνα. Σκοπός του Ταμείου είναι η χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες, συμπληρωματικά προς τις ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από:

■ Εισφορές ιδιωτών στον Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής, ο οποίος συστήνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

■ Ποσά που έχουν αναζητηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και αφορούν κάθε είδους ενίσχυση που έχει δοθεί σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα μετά από θεομηνίες, τα οποία και αποδίδονται στο Ταμείο μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

■ Επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ύψος της οποίας προσδιορίζεται κατ’ έτος με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή
Συνωστίζονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ - MyBusinessSupport, προκειμένου να εξασφαλίσουν άμεσα κρίσιμη ρευστότητα με σχετικά ευνοϊκούς όρους, εν μέσω της ασφυκτικής οικονομικής...
Ρεκόρ συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνο σε 176.000 αγρότες η επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο
Ανθρακες ο θησαυρός των εξαγγελιών της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος το οποίο στροβιλίζεται στη δίνη της ενεργειακής ακρίβειας που έχει ανεβάσει στα ύψη το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή...
Μόνο σε 176.000 αγρότες η επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίσημη, αλλά θολή η επιδότηση του φυσικού αερίου
Περιελήφθη στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών μαζί με τις διατάξεις για την επιδότηση του ρεύματος, την αύξηση του αφορολογήτου στις γονικές παροχές και την επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος ● Τα...
Επίσημη, αλλά θολή η επιδότηση του φυσικού αερίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση έως 16 Ιουλίου για την υποβολή δικαιολογητικών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
Επτά κοινές υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες προβλέπεται παράταση της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών από τους δικαιούχους όλων των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έως τις 16/7/2021 δημοσιεύθηκαν...
Παράταση έως 16 Ιουλίου για την υποβολή δικαιολογητικών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η καταβολή αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από την πανδημία
Το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από την πανδημία, με βάση τον σχεδιασμό που έχει ήδη γίνει, ανακοίνωσαν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.
Ξεκινά η καταβολή αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από την πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας