• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.8°C / 20.8°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 20.5°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.0°C / 17.7°C
  1 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 14.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 19.0°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 15.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.7°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 19.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.1°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.5°C / 21.7°C
  0 BF
  51%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 18.9°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  60%
DREAMSTIME
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκκίνηση αξιολόγησης με πτωχευτικό και πλειστηριασμούς

 • A-
 • A+
Ψηλά στην ατζέντα των τεχνικών κλιμακίων οι καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου σε δάνεια που είχαν δοθεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και σε επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων

H πανδημία «φρέναρε» τη διαδικασία εκκαθάρισης των καταπτώσεων εγγυήσεων που είχε παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο σε δάνεια που είχαν δοθεί στο παρελθόν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (Ρομά, σεισμόπληκτοι κ.α.) αλλά και σε επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων (π.χ. μέσω ΕΤΕΑΝ), αλλά πλέον οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου είναι έτοιμες να επιταχύνουν ώστε να καλυφθεί το κενό.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποστηρίξουν οι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου στις συναντήσεις με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Ειδικότερα θα ζητήσουν στοιχεία για την πορεία καταβολής των εγγυήσεων που έχουν καταπέσει στις τράπεζες -σύμφωνα με πληροφορίες είναι ελάχιστες- μετά την καθιέρωση του ηλεκτρονικού φακέλου δανειολήπτη, καθώς ένα βασικό πρόβλημα ήταν η απίστευτη «χαρτούρα» που πήγαινε και ερχόταν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις τράπεζες και πίσω. Οι θεσμοί έχουν τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα από την εποχή των μνημονίων, καθώς λόγω πανδημίας έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος κρατικών εγγυήσεων για δάνεια προς πληττόμενες επιχειρήσεις και πρέπει να σταλεί προς όλες τις πλευρές σαφές μήνυμα ότι η κρατική εγγύηση δεν ισοδυναμεί με μη πληρωμή του δανείου.

Με βάση τις εκτιμήσεις -πριν από την καθιέρωση του ηλεκτρονικού φακέλου- από τα 600.000 εν λόγω δάνεια που είχαν χορηγηθεί από τις τράπεζες μόνο το 8% είχαν αποπληρωθεί και οι τραπεζικοί ισολογισμοί ήταν επιβαρυμένοι με 3,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι κάποια από τα αυτά τα δάνεια έχουν περί τα 1,8 δισ. ευρώ εξασφαλίσεις, ωστόσο για κοινωνικούς λόγους κυρίως δεν έγιναν πλειστηριασμοί επί των ενεχύρων.

Από την άλλη πλευρά οι υπηρεσίες του ΓΛΚ δεν αναγνώριζαν το σύνολο των καταπτώσεων, καθώς η χορήγηση των συγκεκριμένων δανείων σε πολλές περιπτώσεις ήταν «προβληματική» ενώ οι τράπεζες, όπως υποστήριζε το Δημόσιο, δεν ασκούσαν την απαιτούμενη πίεση προς τους δανειολήπτες για την αποπληρωμή των δανείων. Ωστόσο αποτελεί κοινό μυστικό ότι τις εποχές των «παχιών αγελάδων» και της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης τα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου αποτέλεσε και «εργαλείο» μικροπολιτικής.

Το θέμα των πλειστηριασμών -και των επιμέρους θεμάτων- και του πτωχευτικού νόμου που μπαίνει σε εφαρμογή για τα φυσικά πρόσωπα την 1η Ιουνίου παραμένουν και σε αυτή την αξιολόγηση ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων. Κυρίως σε ό,τι αφορά τον πτωχευτικό η δευτερογενής νομοθεσία προχωράει κανονικά, ωστόσο το μεγαλύτερο αγκάθι είναι αυτό της ίδρυσης και λειτουργίας του φορέα που θα αποκτά και θα επαναμισθώνει τα ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών καθώς μετατίθεται για τέλος του φθινοπώρου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγμάτευση για μεταβατική προστασία ευάλωτων
Σε ανώτερο, πολιτικό επίπεδο θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιρρήσεις των θεσμών για την ανάγκη να υπάρξει ένα καθεστώς προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες που οι οφειλές τους έχουν...
Διαπραγμάτευση για μεταβατική προστασία ευάλωτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς δίχτυ προστασίας
Πρεμιέρα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο, Ταμεία, ΟΤΑ, τράπεζες και τρίτους ● Η αίτηση πτώχευσης και η δεύτερη ευκαιρία ● Τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Χωρίς δίχτυ προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρονικός φάκελος δανειολήπτη
Καταργείται η «χαρτούρα» για τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και μπαίνει σε λειτουργία ο «ηλεκτρονικός φάκελος δανειολήπτη», ώστε να είναι εύκολες η παρακολούθηση των συγκεκριμένων δανείων και...
Ηλεκτρονικός φάκελος δανειολήπτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνο το 8% των εγγυημένων δανείων έχει αποπληρωθεί
Με αφορμή τις νέες χορηγήσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, Δημόσιο και τράπεζες φαίνεται να βρήκαν πεδίο συνεννόησης σε ό,τι αφορά το...
Μόνο το 8% των εγγυημένων δανείων έχει αποπληρωθεί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμες οι τράπεζες με τα πακέτα δανείων για τον «Ηρακλή»
Το προσχέδιο του νομοσχεδίου με το οποίο θεσμοθετείται το APS, το σχέδιο «Ηρακλής» που αφορά την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου, βρίσκεται ήδη στις τράπεζες.
Ετοιμες οι τράπεζες με τα πακέτα δανείων για τον «Ηρακλή»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας