Σταθερά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στο δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας, μετά την ψυχρολουσία του πρώτου εξαμήνου του 2020. Το νέο εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, σε συνεργασία με την εταιρεία Marc, διαπιστώνει την παγίωση της ύφεσης, έστω με μικρή υποχώρηση της επιδείνωσης σε επιμέρους δείκτες, ενώ δίνει δυσοίωνες προβλέψεις για το 2021.
Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει καθηλωμένος στις 20,1 μονάδες, σε μεγάλη απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που διαμορφώνεται στις 59,8 μονάδες, ελαφρά βελτιωμένος από το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Σε χειρότερη οικονομική κατάσταση βρήκε το 2021 οχτώ στις δέκα επιχειρήσεις, ποσοστό που ανεβαίνει στο 91,6% ανάμεσα στις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή. Το βαρύτερο τίμημα το πλήρωσαν οι επιχειρήσεις με μικρότερο τζίρο και προσωπικό και όσες δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών.
Καλύτερες συγκριτικά επιδόσεις είχαν οι επιχειρήσεις με τζίρο από 300.000 ευρώ και πάνω, με το 30% να διατηρεί σταθερή την οικονομική του κατάσταση και ένα αξιοσημείωτο 9% να παρουσιάζει βελτίωση. Σε επίπεδο περιφέρειας, στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η Κεντρική Ελλάδα (85% χειροτέρευση) και ακολουθούν σε μικρή απόσταση Βόρεια Ελλάδα, Αιγαίο-Κρήτη και Αττική.
Μικρή βελτίωση σημείωσε το β’ εξάμηνο ο δείκτης κύκλου εργασιών, ωστόσο η πτώση του τζίρου συνεχίστηκε, έστω με μικρότερους ρυθμούς (32,4% μεσοσταθμική μείωση τζίρου, έναντι 40,1% το πρώτο εξάμηνο το 2020). Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι επιχειρήσεις εστίασης (-44,2%) και οι επιχειρήσεις σε αναστολή (-39,3%). Παράλληλα αυξήθηκαν στο 44,6% οι επιχειρήσεις με τζίρο κάτω από 50.000 ευρώ και διπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που καταγράφουν ζημιές, αγγίζοντας πλέον το 47,8%, έναντι 27,6% το 2019.
Από τα πλέον ανησυχητικά ευρήματα είναι η έλλειψη ρευστότητας, καθώς η μία στις δύο μικρές επιχειρήσεις είτε έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα είτε της αρκούν για μόλις έναν μήνα. Δύο δείκτες που επιδεινώθηκαν σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020 είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον πρώην ΟΑΕΕ και στις τράπεζες.
Ενδεικτικά το 45,2% των επιχειρήσεων σε αναστολή που έχει τραπεζικό δάνειο αδυνατεί να το πληρώσει. Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στις οφειλές στο ΙΚΑ και στα ενοίκια, γεγονός που αποδίδεται στην κάλυψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέσω των αναστολών και στις μειώσεις ενοικίου. Οσον αφορά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, αν και το συντριπτικό ποσοστό των επιχειρήσεων (σχεδόν 84%) αξιοποίησε τουλάχιστον ένα από αυτά, με δημοφιλέστερη την επιστρεπτέα προκαταβολή, ένα σημαντικό κομμάτι που αγγίζει το 64% κρίνει ότι η ενίσχυση δεν ήταν αρκετή για να καλύψει επαρκές μέρος των αναγκών του.
Με απαισιοδοξία ατενίζουν το μέλλον οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις, με τον φόβο του λουκέτου να έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Περίπου τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους το επόμενο διάστημα, ποσοστό που ανεβαίνει στο 53,9% στις επιχειρήσεις σε αναστολή.
Αντίστοιχα, η θηλιά των χρεών σφίγγει όλο και περισσότερο τους μικρούς και πολύ μικρούς, με μία στις τρεις επιχειρήσεις να δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί σε ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Ακόμα πιο δύσκολα τα βγάζουν πέρα οι επιχειρήσεις με τραπεζικά δάνεια, καθώς σχεδόν η μία στις δύο θεωρεί ότι δεν θα μπορεί να τα αποπληρώνει.
«Ασύμμετρο πλήγμα»
«Η ελλιπής στήριξη και η ανασφάλεια που εντείνεται από τις κυβερνητικές παλινωδίες, πλήττουν ασύμμετρα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις», σχολίασε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης με αφορμή τη νέα έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι ήδη πολύ χειρότερη τους πρώτους μήνες του 2021. «Η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι δεν αντιστρέφεται με τα κυβερνητικά ημίμετρα ούτε βεβαίως με ευχολόγια», σημείωσε, προσυπογράφοντας τα αιτήματα της Συνομοσπονδίας για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, με απευθείας ρευστότητα, κάλυψη του μισθολογικού κόστους και μέρους των οφειλών της πανδημίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας