• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 3.4°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.4°C / -0.9°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 5.1°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -4.7°C / -2.1°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -5.8°C / -1.6°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -9°C -8.6°C / -7.7°C
  4 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 2.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  6 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.3°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  7 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  4 BF
  40%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 4.3°C
  3 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.6°C
  6 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -5.1°C / -0.6°C
  1 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -5.0°C / -0.8°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.2°C / -8.2°C
  2 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξάμηνη παράταση για τους δασικούς χάρτες

 • A-
 • A+
Μετά το αλαλούμ που προκάλεσαν οι εσπευσμένες αναρτήσεις και τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε όλη την Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει επιπλέον χρόνο για υποβολή αντιρρήσεων, μειώνοντας και τα παράβολα κατά 50%.

Βλέποντας τα κύματα των αντιδράσεων που ξεσπούν σε κάθε άκρη της Ελλάδας από την αλλοπρόσαλλη πολιτική με τους δασικούς χάρτες, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να ανοίξει «βαλβίδες ασφαλείας» δίνοντας οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων.

Οπως έγραφε από στις 27/2/2021 η «Εφ.Συν.», οι δασικοί χάρτες που είχαν τότε ξεκινήσει να αναρτώνται έδειχναν τεράστιες εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως «δάση». Στην Κρήτη υπήρξαν περιοχές, όπως στο Ρέθυμνο, που εμφανίζονται δασικές κατά ποσοστό πάνω από 60% με συνέπεια να οργανώνονται μαζικές αντιδράσεις για τα απειλούμενα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, ενώ στο νησί της Ανδρου έφτασαν αιρετοί να απειλούν με εμπρησμούς και οι απειλές αυτές να συνδέονται ευθέως με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές στο νησί. Πάντως, όπως συμβαίνει και με τη διαχείριση της πανδημίας, οι «βαλβίδες ασφαλείας» δεν σημαίνει ότι επιτυγχάνουν πάντοτε το επιδιωκόμενο για την κυβέρνηση αποτέλεσμα, καθώς:

■ Το θεμελιώδες πρόβλημα για τον κάθε ιδιοκτήτη μιας οικοπεδικής ή αγροτικής έκτασης είναι η έλλειψη κυρωμένου δασικού χάρτη που θα του επέτρεπε να γνωρίζει με ασφάλεια ότι μπορεί να τη χρησιμοποιεί για δόμηση ή εκμετάλλευση χωρίς να εξαρτάται από την ερμηνεία μιας δασικής υπηρεσίας.

■ Οι δασικοί χάρτες ξεκίνησαν να καταρτίζονται μαζικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η κύρωσή τους είχε φτάσει σε ποσοστό 55%, μέχρι που υπουργικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιπτώσεων κατέπεσαν στο ΣτΕ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατηγορείται διότι πάγωσε τη διαδικασία της ανάρτησης, δεν προχώρησε στις 550 προσλήψεις ενίσχυσης των αποψιλωμένων Δασικών Υπηρεσιών και επανεκκίνησε το περασμένο φθινόπωρο υποσχόμενη ότι θα ισχύουν περισσότερα κριτήρια για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

■ Το αποτέλεσμα ήταν να αναρτώνται δασικοί χάρτες που δεν είχαν περιλάβει τα κριτήρια αυτά καθώς δεν υπήρχε προσωπικό να εξετάσει την ορθότητά τους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πίεσε να προχωρήσουν οι αναρτήσεις και αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιήθηκε η προθεσμία των 105 ημερών για την υποβολή αντιρρήσεων. Κλήθηκαν δηλαδή χιλιάδες ιδιοκτήτες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, να συγκεντρώσουν δικαιολογητικά, να πληρώσουν δασολόγους-γεωπόνους και να υποβάλουν αντιρρήσεις καταβάλλοντας και τα σχετικά παράβολα (π.χ. 90 ευρώ για 1 στρέμμα, 1.400 ευρώ για 100 στρέμματα).

■ Η πίεση να αναρτηθούν άρον άρον οι δασικοί χάρτες δεν αφορούσε κάποιον μεταρρυθμιστικό οίστρο αλλά το γεγονός ότι εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απειλεί να τινάξει στον αέρα το αναμορφωμένο νομοθετικό πλαίσιο. Στο ΣτΕ προσέφυγαν περιβαλλοντικές οργανώσεις και η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων κατά των αποφάσεων Χατζηδάκη που επέτρεπαν τη χρήση περισσότερων πιστοποιητικών για να αποχαρακτηριστούν δασικές εκτάσεις.

■ Με τα έως τώρα ισχύοντα, οι προθεσμίες αυτές λήγουν μέσα στον Μάιο ή έως το τέλος Ιουνίου. Χθες, μετά από σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος υπό τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, εξαγγέλθηκε ότι δίνεται οριζόντια παράταση 6 μηνών και τα παράβολα αντιρρήσεων θα μειωθούν κατά 50%.

■ Από μόνη της η εξάμηνη παράταση, όμως, δεν λύνει το πρόβλημα. Εάν το ΣτΕ δικαιώσει τις προσφυγές, θα χρειαστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα οδηγήσει σε νέες διαδικασίες αντιρρήσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η αρχική προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων με κύρωση δασικών χαρτών πριν βγει η απόφαση του ΣτΕ έπεσε στο κενό λόγω έλλειψης προσωπικού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαγγέλλει εδώ και μήνες πρόσληψη 700 δασοπόνων, δασολόγων και διοικητικών μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ. Ομως, όταν έρθουν αυτοί οι προσωρινοί εργαζόμενοι δεν θα έχουν το δικαίωμα υπογραφής για να επιταχύνουν ουσιαστικά τις διαδικασίες.

Το αποτέλεσμα είναι να διαιωνίζεται η εκκρεμότητα, χιλιάδες ιδιοκτήτες να περιμένουν τις νέες κυβερνητικές υποσχέσεις και οι δασικοί χάρτες να φορτώνονται ακόμη έναν χρόνο στην πλάτη τους καθώς οι αντιρρήσεις θα υποβάλλονται πλέον μέχρι τον Δεκέμβριο και η κύρωσή τους παραπέμπεται για το 2022, εάν δεν προκύψουν νέα, πολύ σοβαρότερα ζητήματα με την απόφαση του ΣτΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπλεξε... τις ρήτρες της η κυβέρνηση
Καθώς η χονδρική τιμή ρεύματος κρατά τη χώρα στην κορυφή της Ευρώπης, ακόμη αναμένεται η υπουργική απόφαση για την επιδότηση, ενώ ο αρμόδιος υπουργός υπολογίζει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στις τιμές ρεύματος σε...
Εμπλεξε... τις ρήτρες της η κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς μοιράζεται η πίτα των ρύπων
Μπορεί η υπουργική απόφαση για το πώς θα εφαρμοστεί η επιδότηση στους «φλεγόμενους» λογαριασμούς ρεύματος να καθυστερεί υπέρμετρα, εκδόθηκε όμως ήδη άλλη με το πώς θα μοιραστεί το 1 δισ. ευρώ των ρύπων που...
Πώς μοιράζεται η πίτα των ρύπων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολυώροφες μεζονέτες στις Κυκλάδες!
Eικόνες νεοπλουτισμού προαστίων, όπου πολυώροφες μεζονέτες κατακλύζουν κάθε κατηφορικό οικόπεδο, απειλεί να μεταφέρει η κυβέρνηση στο νησί της Αμοργού και σε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς των Κυκλάδων.
Πολυώροφες μεζονέτες στις Κυκλάδες!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εγκλωβισμένες στους δασικούς χάρτες οι μεταβιβάσεις
Συνθήκες πυρκαγιάς μέσα σε λαβύρινθο βιώνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ανά την Ελλάδα που προσπαθούν να μεταβιβάσουν ακίνητα, να εκδώσουν άδειες οικοδομής ή να προχωρήσουν σε εργασίες συντήρησης των...
Εγκλωβισμένες στους δασικούς χάρτες οι μεταβιβάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας