• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.2°C / 40.6°C
  2 BF
  25%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.4°C / 38.8°C
  1 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.0°C / 39.8°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 37.5°C
  1 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 35.7°C
  3 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 37.0°C
  2 BF
  13%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 33.4°C
  0 BF
  12%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  37°C 32.6°C / 38.5°C
  2 BF
  14%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 38.3°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 36.9°C
  1 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  35°C 29.9°C / 36.1°C
  2 BF
  24%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.6°C / 33.7°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.5°C / 35.9°C
  0 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 32.5°C / 38.8°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 40.8°C
  2 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.4°C / 40.9°C
  1 BF
  11%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.1°C / 33.3°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.5°C / 38.9°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  13%
EUROKINISSI/ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θυμωμένοι οι μικροί του λιανεμπορίου

 • A-
 • A+
8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση του τζίρου το 2020 και το 56% των επιχειρηματιών θεωρεί πως η πτώση θα ξεπεράσει το 40%, ωστόσο η ένδυση και η υπόδηση καταγράφουν τεράστιες απώλειες της τάξης του 60%.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε φορτισμένη συγκυρία παρουσιάζεται σήμερα διαδικτυακά, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2020, του ερευνητικού ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ. Η φετινή εκδήλωση συμπίπτει χρονικά με το ξέσπασμα της οργής των εμπόρων στις τρεις πόλεις που τα μαγαζιά παραμένουν κλειστά, μια οργή που δεν μπόρεσε να καθησυχάσει το έκτακτο επίδομα που ανακοινώθηκε εκ των υστέρων.

Σύμφωνα με τη Βάλια Αρανίτου, επιστημονική διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μία λέξη-κλειδί που χαρακτηρίζει την κατάσταση του ελληνικού εμπορίου σήμερα είναι ο δυισμός. «Εχουμε έναν έντονο δυϊσμό είτε ανάλογα με τον κλάδο είτε ανάλογα με το μέγεθος. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν εισαγάγει τις νέες τεχνολογίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε μεγάλο βαθμό, υπάρχει ένας αναλφαβητισμός. Εκεί πρέπει να επενδύσουμε» λέει η κ. Αρανίτου στην «Εφ.Συν.» εν όψει της επετειακής παρουσίασης της έκδοσης, που γιορτάζει τα 20 χρόνια από την πρώτη έρευνα για το ελληνικό εμπόριο.

Το «μάρμαρο»

Οι δύο «δομικοί δυϊσμοί» που χαρακτηρίζουν το ελληνικό εμπόριο σήμερα, επισημαίνει η έκθεση, «σχετίζονται ο πρώτος με τη σημαντική ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών του λιανικού εμπορίου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα “μεγάλα καταστήματα τροφίμων” (σουπερμάρκετ) και τα «φαρμακευτικά-καλλυντικά», και ο δεύτερος με την ενίσχυση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων [...] Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, μεγα-τάση της παγκόσμιας οικονομίας, φαίνεται πως ωφελεί τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες και διαθέτουν τη σχετική υποδομή για να τον υποστηρίξουν».

Απεναντίας οι μικρότερες επιχειρήσεις πλήρωσαν δυσανάλογα το βάρος της πανδημίας. Οι λεγόμενες «micro-επιχειρήσεις», που έχουν λιγότερους από δέκα εργαζόμενους, υποχώρησαν σημαντικά, αν και παραμένουν ο μεγαλύτερος εργοδότης συμβάλλοντας στο 54% της απασχόλησης. Ενδεικτικά, το 60% των επιχειρήσεων το 2020 είχε λιγότερο από 20.000 ευρώ τζίρο, ενώ το 82% είχε τζίρο το πολύ έως 50.000 ευρώ. Η κρίση των «εμποράκων» παραμένει σε μεγάλο βαθμό αθέατη από τις στατιστικές, καθώς ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών του λιανικού εμπορίου της ΕΛΣΤΑΤ περιλαμβάνει μόνο επιχειρήσεις με σχετικά μεγάλο ετήσιο τζίρο, άνω των 140.000 ευρώ.

«Ξεροκόμματο»

Εμπρηστικά λειτούργησε για τους εμπόρους της Πάτρας η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών για το έκτακτο βοήθημα στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν λύνονται με το ξεροκόμματο που μας πέταξε ο κρατικός κορβανάς και τους το γυρίζουμε πίσω», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Κ. Ζαφειρόπουλος.

«Εμείς δεν περιμέναμε τη “γενναιοδωρία τους”, περιμέναμε να ανοίξουμε», συνεχίζει μεταφέροντας την οργή των συναδέλφων του που νιώθουν πλέον τη θηλιά των συσσωρευμένων υποχρεώσεων να τους πνίγει. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα πλέον είναι ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις επιταγές που λήγουν. Χάνουμε την πιστοληπτική μας πίστη. Περιμένοντας να ανοίξουμε προχωρήσαμε σε αγορές, είχαμε συμφωνήσει να πληρώσουμε τους προμηθευτές μας και τώρα δεν μπορούμε να το κάνουμε. Είναι αλυσιδωτές οι επιπτώσεις», καταλήγει ο Κ. Ζαφειρόπουλος προϊδεάζοντας για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Εμποροϋπάλληλοι

«Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι θα καλεστούμε να εργαστούμε με ακόμα χειρότερους όρους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας και με μοναδικό μας “όπλο” την ατομική ευθύνη και την αυτοδιάγνωση», επισημαίνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καλώντας τους εργαζομένους να αντισταθούν στη «σφαγή που ετοιμάζει η εργοδοσία με την πλάτη της κυβέρνησης» και στο νέο αντεργατικό νομοθέτημα της κυβέρνησης που «δίνει χαριστική βολή στο οχτάωρο, νομοθετώντας δεκάωρη εργασία».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με λουκέτα και άδεια ταμεία
Στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για βιώσιμη επανεκκίνηση θα ζητήσουν αύριο από τον υπουργό Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι των εστιατόρων • Πακέτο επιδότησης κεφαλαίου για τις 80.000 επιχειρήσεις του κλάδου...
Με λουκέτα και άδεια ταμεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο «πόλεμος» της ομορφιάς
Η αγορά των καλλυντικών εν μέσω καραντίνας, η απαγόρευση πώλησης στα σουπερμάρκετ, η πτώση τζίρου στα εξειδικευμένα καταστήματα, η άνοδος στα φαρμακεία και στα e-shops.
Ο «πόλεμος» της ομορφιάς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυρ ομαδόν κατά κυβέρνησης για τουρισμό - μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Το τμήμα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του απαριθμεί τους παράγοντες που οδήγησαν στο φιάσκο που εκτυλίσσεται στα νησιά, όπως «η απουσία σχεδίου ανοίγματος του τουρισμού, η...
Πυρ ομαδόν κατά κυβέρνησης για τουρισμό - μικρομεσαίες επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγωγές για το υποχρεωτικό κλείσιμο της εστίασης
Tις πρώτες αγωγές αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσαν επαγγελματίες της εστίασης διαμαρτυρόμενοι για την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων τους προηγούμενους μήνες.
Αγωγές για το υποχρεωτικό κλείσιμο της εστίασης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενας μήνας... τραπεζάκια έξω, με κορονο-χρέη και ανησυχίες μέσα
Γκρίζος ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επανεκκίνησης της εστίασης. Ούτε ευρώ δεν έχουν πάρει οι επιχειρήσεις από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καταγγέλλει ο Αλ. Χαρίτσης. Στα χαμηλά επίπεδα του περσινού Ιουνίου η κίνηση...
Ενας μήνας... τραπεζάκια έξω, με κορονο-χρέη και ανησυχίες μέσα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έφτασε στις μικρές επιχειρήσεις
Πλάι στα μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ακούστηκε και η πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έφτασε στις μικρές επιχειρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας