• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 17.3°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 15.8°C
  0 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.9°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 12.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 15.1°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 18.6°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 18.1°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.8°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  0 BF
  90%

Ανδρέας Βερύκιος | Χρήστος Σταϊκούρας | Γιάννης Στουρνάρας | Γιώργος Χατζηνικολάου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμήχανες απαντήσεις για την Πειραιώς

 • A-
 • A+
Εξαιρετικά αδύναμη η υπεράσπιση της δρομολογημένης αύξησης κεφαλαίου από κυβέρνηση, ΤτΕ, ΤΧΣ και τράπεζα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ● Το ΤΧΣ πρέπει να ψηφίσει στη γενική συνέλευση, διότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ενισχύει την Τράπεζα Πειραιώς, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι πρωταρχικός ρόλος του Ταμείου είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Σπάνια και ιδιαίτερα πολύτιμη χαρακτήρισε τη συγκυρία για ΑΜΚ ο πρόεδρος της Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου, «όχι μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς αλλά για τη χώρα».

Με τη διευκρίνιση ότι οριστικές αποφάσεις για τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν έχουν ληφθεί, διαφαίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης και της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να ρίξουν τους τόνους ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά και χωρίς παρατράγουδα στη γενική συνέλευση της ερχόμενης Τετάρτης 7 Απριλίου.

Σύμφωνα με το… καλό σενάριο, το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί προς έγκριση στη Γ.Σ. θα έχει πρόνοιες ώστε να περιοριστούν οι απώλειες των υφιστάμενων μετόχων –η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών που εκπροσωπεί τους μικρομετόχους αναμένεται να δώσει… δυναμικό «παρών»– και φυσικά του Δημοσίου, που μέσω του Ταμείου κατέχει σήμερα το 61,34% της τράπεζας. Ποσοστό που βάσει της απόφασης για κατάργηση δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων και των προκαταρκτικών σχεδιασμών θα μειωθεί στα επίπεδα που ήταν πριν από τη μετατροπή των Cocos σε μετοχές, δηλαδή πέριξ του 26%.

Αποεπένδυση

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ Ανδρέας Βερύκιος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, έκανε λόγο για επιδίωξη να μειωθεί το ποσοστό του Ταμείου λίγο κάτω από το 33% (καταστατική μειοψηφία). «Ενα από τα σκέλη που βλέπουμε ότι –εν πάση περιπτώσει– αξίζει να υποστηρίξουμε, εκτός από την από-επένδυση προς τον ιδιωτικό τομέα, είναι για ένα διάστημα ακόμα να μπορέσει το Ταμείο να επωφεληθεί επαρκώς από την αναμενόμενη ανάκαμψη της μετοχής της Πειραιώς, διότι εκεί στοχεύει το όλο εγχείρημα (…) Ακόμα δεν έχουμε πάρει τις τελικές αποφάσεις και γι’ αυτό και δεν μπορώ να σας δώσω ακριβές ποσοστό, αλλά σας λέω ότι η προτίμηση –προς το παρόν– κατευθύνεται σε ένα ποσοστό το οποίο να πλησιάζει το 33%», είπε ο Αν. Βερύκιος. Και η δήλωση αυτή μπορεί να επιδέχεται πολλές ερμηνείες, όπως ότι δεν έχουν πειστεί όλα τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου.

Χωρίς εκπλήξεις

Η χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων δεν είχε εκπλήξεις. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και φυσικά ο πρόεδρος της Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου υπογράμμισαν την ανάγκη για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ώστε να μπορέσει η τράπεζα να εξυγιάνει το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, χωρίς να ρίξει τους δείκτες φερεγγυότητας κάτω από τα ελάχιστα εποπτικά όρια.

Στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση και όχι μόνο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά όχι την ανάγκη για ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας αλλά τους όρους και τον χρόνο της ΑΜΚ ο Χρήστος Σταϊκούρας –συνεπικουρούμενος από τους συμπολιτευόμενους βουλευτές– «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα» επαναλαμβάνοντας το έωλο και λειψό αφήγημα της ανακεφαλαιοποίησης του 2015 και των ευθυνών που βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τη διακυβέρνηση για όλα τα δεινά της χώρας.

«Δεν μπορεί ο κ. Σταϊκούρας να εγκαλεί για θρασύτητα την αντιπολίτευση, όταν ήταν μέλος του οικονομικού επιτελείου μιας κυβέρνησης η οποία άφησε το 2014 εντελώς άδεια ταμεία στη χώρα, 28 δισ. πληρωμές χρέους, ένα πρόγραμμα ανεπίστρεπτα εκτός πορείας, με απαιτήσεις για μέτρα λιτότητας 8 δισ. μέσα σε ένα εξάμηνο. Και, αντιθέτως, παρέλαβε μια χώρα με το δημόσιο χρέος ρυθμισμένο, αποθεματικό 37 δισ. και ολοκληρωμένο πρόγραμμα», τόνισε η τομέαρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική ρητορική για την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, στον υπουργό Οικονομικών απάντησε και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Οι Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης θύμισαν ότι στις 30 Μαρτίου 2016 η Ν.Δ. –με πρώτο υπογράφοντα τον νυν πρωθυπουργό– είχε καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και θέτοντας ορισμένα ερωτήματα, τα οποία, όμως, είναι ερωτήματα και προς την ίδια, γιατί με τον ίδιο τρόπο κάνει σήμερα την ανακεφαλαιοποίηση.

«Ελεγε η Νέα Δημοκρατία: Η αύξηση προϋποθέτει νέο κόστος στο Δημόσιο και αυξάνει το δημόσιο χρέος; Η αύξηση απαξιώνει τις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, το κόστος για τους παλαιούς επενδυτές, μικρούς και μεγάλους, θα είναι τεράστιο;», ανέφερε ο Κ. Σκανδαλίδης.

Εφη Αχτσιόγλου: «Τετραπλάσια κέρδη ιδιωτών σε μία νύχτα!»

«Φιλότιμη» αλλά καθόλου πειστική και η προσπάθεια να ωραιοποιηθούν οι δρομολογούμενες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς. Η Εφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για κατά συρροή ζημιά του Δημοσίου, σε δυο φάσεις: την πρώτη με την πληρωμή του τοκομεριδίου των Cocos και τη δεύτερη που αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και ειδικότερα τη μεθοδολογία –αν ακολουθηθεί αυτή– που θα οδηγήσει σε μια δραματική ζημία για το Δημόσιο και, ταυτόχρονα, σε ένα υπερκέρδος για τους μετόχους.

Σύμφωνα με ανάλυση της J.P. Morgan, όπως είπε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, οι νέοι μέτοχοι θα μπουν με 1 ευρώ και θα καταλήξουν η αξία της μετοχής να ανέρχεται στα 4,25 ευρώ. Ετσι, τουλάχιστον, φαίνεται ότι θα προκύψει από αυτή την ανάλυση. Τι σημαίνει αυτό: ότι, μέσα σε μια νύχτα, οι ιδιώτες νέοι μέτοχοι που θα έρθουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα έχουν τετραπλασιάσει τα κέρδη τους.

«Ποια είναι η θέση του ΤΧΣ και η θέση της κυβέρνησης γι’ αυτό; Θα συναινέσουν σε αυτό το σχέδιο, θυμίζω ότι νομικά το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο, όταν πρόκειται να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ζημιώνει το Δημόσιο. Θα το κάνει; Θα ασκήσει βέτο αν πρόκειται να συμβεί αυτό;», ήταν τα ερωτήματα της Εφης Αχτσιόγλου. Ανάλογα ερωτήματα τέθηκαν και από την ελάσσονα αντιπολίτευση, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της διακύμανσης της μετοχής καθώς η διαδικασία λειτουργεί σε βάρος των μικρών μετόχων, διαταράσσοντας την αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου, όπως είπε ο Μ. Κατρίνης καλώντας το ΤΧΣ, ως βασικό μέτοχο, στη γενική συνέλευση να αξιολογήσει τις επιλογές της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, όπως θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα: «Επιλογές που οδήγησαν σε πτώση της τιμής της μετοχής 62% από τον Ιανουάριο και μαζικό ξεπούλημα το διάστημα 15-19/3 λόγω ελλιπούς πληροφόρησης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Εθνική, τα δεκαχίλιαρα του 2012 και το μέιλ του 2014
Ο Γκίκας Χαρδούβελης ομοφώνως στον προεδρικό θώκο της ΕΤΕ, έπειτα από μια περιπετειώδη διαδρομή μεταξύ ακαδημαϊκής καριέρας και κορυφαίων θέσεων στις κυβερνήσεις Σημίτη, Παπαδήμου και Σαμαρά.
Η Εθνική, τα δεκαχίλιαρα του 2012 και το μέιλ του 2014
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πετυχημένη αύξηση με βαρύ τίμημα
Θωρακισμένη αλλά και αντιμέτωπη με νέες, δύσκολες προκλήσεις –«κόκκινα» δάνεια, χρηματοδότηση οικονομίας κ.ά.– είναι μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,38 δισ. ευρώ και τιμή διάθεση στο...
Πετυχημένη αύξηση με βαρύ τίμημα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απάντηση για Πειραιώς, χωρίς... απαντήσεις
Τι απαντά το ΤΧΣ στο υπόμνημα Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση κεφαλαίου ● «Κατανόηση» για τις ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και... χαραμάδα ελπίδας για τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Απάντηση για Πειραιώς, χωρίς... απαντήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παράδοξη εκδοχή καπιταλισμού» η μεθόδευση στην Πειραιώς
Αύριο η συνέλευση της τράπεζας για την αύξηση κεφαλαίου που «κλειδώνει» τη ζημιά του Δημοσίου. Τι είπαν ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του ΤΧΣ.
«Παράδοξη εκδοχή καπιταλισμού» η μεθόδευση στην Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηχηρό «κατηγορητήριο» από τους μικρομετόχους
Ενώ το θέμα της αμφιλεγόμενης αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς συζητείται αύριο στη Βουλή, η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών με ανοικτή επιστολή της κατηγορεί το ΤΧΣ για κατάχρηση των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και...
Ηχηρό «κατηγορητήριο» από τους μικρομετόχους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας