• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.8°C / 25.8°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 23.4°C
  3 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 15.0°C / 21.6°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 18.6°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.1°C
  3 BF
  35%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 22.4°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 17.5°C / 24.4°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 23.8°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.3°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  62%

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η δεύτερη ευκαιρία της «Πτολεμαΐδας 5»

 • A-
 • A+
Το ενδεχόμενο λειτουργίας της πανάκριβης μονάδας με φυσικό αέριο, αλλά και με λιγνίτη για μερικά χρόνια μέχρι το 2028, εξετάζει η διοίκηση της ΔΕΗ ● Αγνωστο το πρόσθετο κόστος μετατροπής της μονάδας, που έχει στοιχίσει σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ.

Νέες περιπέτειες εν όψει για τη μονάδα λιγνιτικής παραγωγής που ξεκίνησε να φτιάχνει η ΔΕΗ εν μέσω Μνημονίου, κοντεύει να στοιχίσει 1,5 δισ. και πριν ακόμη ολοκληρωθεί μελετάται η μετατροπή της για να λειτουργεί με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης στο Power and Gas Supply Forum του ιστότοπου energypress. Οπως ανέφερε, «είμαστε σε μια διαδικασία να καταλήξουμε πώς θα μετασχηματιστεί η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» και κατά πάσα πιθανότητα θα οδεύσουμε σε λύση με φυσικό αέριο», ενώ πρόσθεσε ότι οι σχετικές μελέτες θα ολοκληρωθούν σε δύο μήνες. Οταν του ζητήθηκαν διευκρινίσεις, είπε ότι όταν παραδοθεί θα ξεκινήσει να λειτουργεί με λιγνίτη, αλλά η μετατροπή θα γίνει σύντομα και μάλιστα, πριν από το έτος 2028 που περιγράφεται ως έτος ολοκληρωτικής διακοπής χρήσης του λιγνίτη.

Η συγκεκριμένη μονάδα της ΔΕΗ συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του παράδοξου που διέπει τον ενεργειακό σχεδιασμό της σημερινής κυβέρνησης αλλά και της κυβέρνησης Σαμαρά που υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή της το 2013. Τότε και ενώ ήταν γνωστό ότι διεθνώς υπήρχε τάση για κατάργηση της χρήσης του λιγνίτη, συμφωνήθηκε η κατασκευή νέας μονάδας και μάλιστα με τη λήψη δανείου 739 εκατομμυρίων από τη γερμανική τράπεζα KFW. Μάλιστα, το δάνειο είχε ασφαλιστεί για την περίπτωση ματαίωσης της κατασκευής στον δημόσιο γερμανικό οίκο Eyler Hermes και αυτό σήμαινε ότι εκείνος θα αναλάμβανε να αποπληρώσει το κόστος στον κατασκευαστή του εξοπλισμού (Hitachi).

Οι κάτοικοι

Στην περίοδο που η επιβίωση της ελληνικής οικονομίας κρεμόταν από τις διαθέσεις της Γερμανίας, αυτός ο όρος της ασφάλισης ήταν προφανώς απόλυτα δεσμευτικός και το έργο προχώρησε. Ταυτόχρονα, ήταν ένα έργο που έδινε προοπτική και στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας που ανησυχούσαν για την απομάκρυνση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Οταν όμως ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε επίσπευση της κατάργησης της λιγνιτοπαραγωγής από το 2023 για όλες τις υπόλοιπες μονάδες, η υπό κατασκευή μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» μετετράπη σε ένα πανάκριβο ερωτηματικό.

Γνώστες της αγοράς επισημαίνουν σε πολλές περιπτώσεις ότι η συγκεκριμένη μονάδα ως η πλέον σύγχρονη είναι από εκείνες που μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για αρκετά χρόνια καθώς έχουν υψηλό δείκτη απόδοσης και σχετικά μειωμένες εκπομπές ρύπων (επιβαρύνουν αυξανόμενα το κόστος λόγω των προστίμων που ακολουθούν ανοδική πορεία διεθνώς).

Βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι η πρώτη ύλη καυσίμου είναι πολύ φτηνή και παραγόμενη εντός Ελλάδας, ενώ το φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο και επιβαρύνεται με πρόστιμα ρύπων - έστω και μικρότερα.

Πρόσθετο κόστος

Παρά ταύτα, ο κ. Στάσσης ήταν χθες σαφής λέγοντας ότι το κόστος του άνθρακα δεν αφήνει περιθώρια και είναι πολύ πιθανό η χρήση του λιγνίτη να καταργηθεί πριν από το 2028 (ημερομηνία που είχε προσδιοριστεί κατ’ εξαίρεση για την «Πτολεμαΐδα 5»).

Επισημαίνεται ότι οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτικών παρόχων (ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ) είναι εκείνες που καλύπτουν συχνά τα κενά στην παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αποκομίζουν σημαντικά κέρδη καθώς εισπράττουν υψηλά τέλη εξισορρόπησης. Πάντως, ο κ. Στάσσης δεν αναφέρθηκε στο πρόσθετο κόστος που θα αναλάβει η ΔΕΗ για τη μετατροπή της μονάδας, η οποία κινδυνεύει έτσι να σπάσει όλα τα ρεκόρ σε διεθνές επίπεδο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φουφού... του λιγνίτη
Σήμερα, η χώρα μας δεν είναι πρωταθλήτρια μόνο στην ακρίβεια, αλλά καταφέρνει να ξοδέψει 2 δισ. ευρώ από το 2007, για να κατασκευάσει τη μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» που θα λειτουργήσει μόνον δύο χρόνια...
Η φουφού... του λιγνίτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. έφερε στη ΔΕΗ η ληστρική ρήτρα!
Ακολουθώντας το κυβερνητικό αφήγημα που θέλει τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να μην έχουν υπερκέρδη ώστε να μη φορολογηθούν πρόσθετα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2021, μέσα...
Επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. έφερε στη ΔΕΗ η ληστρική ρήτρα!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανασφάλεια για την ενεργειακή ασφάλεια
Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την επάρκεια σε φυσικό αέριο κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν. Η συνάρτηση του υγροποιημένου αερίου, της κατάχρησης των υδροηλεκτρικών και των "πράσινων ρητρών" της ΔΕΗ που οδηγούν...
Ανασφάλεια για την ενεργειακή ασφάλεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα νοσταλγήσουν τον... λιγνίτη
Ανοίγει ο δρόμος για πλήθος επενδυτικών πρότζεκτ, με παρεκκλίσεις από περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Η επιλογή και η αξιολόγηση θα γίνονται από επιτροπές που θα ορίζονται με υπουργική απόφαση, χωρίς συμμετοχή...
Θα νοσταλγήσουν τον... λιγνίτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ενεργειακό έλλειμμα οδηγεί η βίαιη απολιγνιτοποίηση
Αοπλη στον ανταγωνισμό από τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος αφήνει τη ΔΕΗ η κυβέρνηση αναγγέλλοντας μονομερώς το πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
Σε ενεργειακό έλλειμμα οδηγεί η βίαιη απολιγνιτοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας