• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 19.4°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.6°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.9°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.0°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.8°C
  2 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 16.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 18.1°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  1 BF
  100%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.1°C / 19.8°C
  1 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 15.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 11.8°C / 19.3°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.8°C / 19.6°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 18.1°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 16.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηχηρό «κατηγορητήριο» από τους μικρομετόχους

 • A-
 • A+
Ενώ το θέμα της αμφιλεγόμενης αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς συζητείται αύριο στη Βουλή, η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών με ανοικτή επιστολή της κατηγορεί το ΤΧΣ για κατάχρηση των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και προβάλλει πέντε λόγους που επιβάλλουν την απόρριψη της ΑΜΚ.

Πέντε λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να προχωρήσει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Πειραιώς επικαλείται η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών με ανοιχτή επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. και καλεί τους εκπροσώπους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να την απορρίψουν. Η Ενωση, ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 7ης Απριλίου, έχει δεχτεί, όπως αναφέρει, εκατοντάδες εξουσιοδοτήσεις από μικρομετόχους.

Η επιστολή, μαζί με αίτημα ακρόασης, κοινοποιήθηκε σε ΤΧΣ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πολιτικά κόμματα. Ολα αυτά ενόψει και της αυριανής συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου αναμένεται να ανεβούν οι τόνοι της αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, αν και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τοποθέτηση του προέδρου του ΤΧΣ, Ανδρέα Βερύκιου.

Χθες κύκλοι της Ταμείου σημείωναν ότι πρωταρχική του αποστολή είναι η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο πλαίσιο του δημόσιου συμφέροντος και «η αποστολή αυτή εξυπηρετείται πλήρως με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην ΑΜΚ της Πειραιώς. Και στην περίπτωση αυτή, θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να πληρούνται τα κριτήρια ορθής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και στήριξης της αξίας του χαρτοφυλακίου του Ταμείου».

Από την άλλη πλευρά, η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών στοιχειοθετεί το αίτημα απόρριψης της ΑΜΚ, επικαλούμενη τόσο τις ανακοινώσεις της ίδιας της τράπεζας όσο και το γενικότερο οικονομικό κλίμα.

Επιγραμματικά, κατά την Ενωση, οι πέντε λόγοι ανάκλησης της απόφασης για ΑΜΚ είναι:

 1. Μη ύπαρξη επείγοντος λόγου ή απαίτησης από τις εποπτικές αρχές, καθώς ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων είναι 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης 11,25% (απάντηση σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 27/10/2020). Η Ενωση παραπέμπει επίσης στον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, και στην απόφαση να επιτραπεί στις τράπεζες της ευρωζώνης να καθυστερήσουν την εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να έχουν χρόνο να αντιμετωπίσουν τα νέα «κόκκινα» δάνεια. «Τι συνέβη και ξαφνικά αποφασίσατε την αλλαγή του πλάνου και την πρόβλεψη ΑΜΚ ύψους 1 δισ. που “εξαϋλώνει” σχεδόν πλήρως τους υφισταμένους μετόχους;» διερωτάται η Ενωση.
 2. Κατάφωρη καταπάτηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης λόγω της στάσης του μεγαλομετόχου ΤΧΣ. Η Ενωση σημειώνει ότι ο μικρομέτοχοι κατέχουν σήμερα ποσοστό 22% (μετά το 61,3 % του ΤΧΣ και το 16% που έχουν 20 επενδυτικοί οίκοι), όμως πριν από την αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ (λόγω μετατροπής των Cocos) οι ίδιοι μικρομέτοχοι κατείχαν ποσοστό 41%.
 3. Επιτάχυνση της εξυγίανσης σε βάρος των υφιστάμενων μετόχων με παράλληλη επιβράβευση των νέων μετόχων.
 4. Πιθανή χειραγώγηση της τιμής της μετοχής και πιθανή προσπάθεια παραπλάνησης των μετόχων.
  Η Ενωση επισημαίνει το έλλειμμα ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού εκ μέρους της τράπεζας, παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις της μετοχής. «Είχαμε και την πρωτοφανή κίνηση της ΕΧΑΕ Α.Ε., στην οποία πρόεδρος είναι ο Πρόεδρος της Πειραιώς με προφανή την σύγκρουση συμφερόντων, να προβαίνει μέσα στην καρδιά των γεγονότων στις 18/3/21 στην πώληση των 668.265 μετοχών της, και μάλιστα πριν αρχίσει το κατρακύλισμα της τιμής».
 5. Αρνηση της διοίκησης να διεκδικήσει με αγωγές τις ζημιές που επέφεραν πράξεις των στελεχών της. Η Ενωση, με επιστολή στις 24/12/2019, είχε ζητήσει από τη διοίκηση να προβεί στις νόμιμες ενέργειες για να μη διακοπεί η πρόοδος των ποινικών διώξεων που ασκήθηκαν τον Αύγουστο 2019 σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ. Μεταξύ άλλων διαπιστωνόταν ότι το 2016 η τράπεζα υποχρεώθηκε να λάβει πρόσθετες προβλέψεις 310 εκατ. ευρώ λόγω διαφοράς της τιμής πώλησης πακέτου «κόκκινων» δανείων.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κομπίνα από δύο στελέχη της Πειραιώς
Τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας Πειραιώς αποκάλυψαν… εκκολαπτόμενο colpo grosso που επιχείρησαν να στήσουν δύο διευθυντικά στελέχη της «κοκκινίζοντας» δάνεια σε βάρος της τράπεζας και υπέρ της...
Κομπίνα από δύο στελέχη της Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πετυχημένη αύξηση με βαρύ τίμημα
Θωρακισμένη αλλά και αντιμέτωπη με νέες, δύσκολες προκλήσεις –«κόκκινα» δάνεια, χρηματοδότηση οικονομίας κ.ά.– είναι μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,38 δισ. ευρώ και τιμή διάθεση στο...
Πετυχημένη αύξηση με βαρύ τίμημα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απάντηση για Πειραιώς, χωρίς... απαντήσεις
Τι απαντά το ΤΧΣ στο υπόμνημα Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση κεφαλαίου ● «Κατανόηση» για τις ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και... χαραμάδα ελπίδας για τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Απάντηση για Πειραιώς, χωρίς... απαντήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παράδοξη εκδοχή καπιταλισμού» η μεθόδευση στην Πειραιώς
Αύριο η συνέλευση της τράπεζας για την αύξηση κεφαλαίου που «κλειδώνει» τη ζημιά του Δημοσίου. Τι είπαν ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του ΤΧΣ.
«Παράδοξη εκδοχή καπιταλισμού» η μεθόδευση στην Πειραιώς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας