• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.7°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.0°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 26.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.6°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  1 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.4°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 21.8°C
  1 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 25.7°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 26.0°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 25.7°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 22.3°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.9°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 23.8°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.1°C / 26.1°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  45%

Ελενα Τζαμουράνου - Ιωάννα Γεωργιάδου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το... ΚΑΛΟ του διαδικτύου

 • A-
 • A+
Εβδομάδα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, 29 Μαρτίου έως 3 Απριλίου : Εντεκα κέντρα στήριξης των εγχειρημάτων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας διοργανώνουν θεματικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν επικοινωνία, εργαστήρια, παρουσιάσεις φορέων κ.ά.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Περίσσεψαν στους πανηγυρικούς των πολιτικών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 οι επικλήσεις στην ενότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή, τη συλλογική επινοητικότητα των Ελλήνων, τόσο απαραίτητα στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας. Μόνο που τα πραγματικά εγχειρήματα κοινωνικής αλληλεγγύης στον χώρο της οικονομίας, όπως είναι οι εκατοντάδες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, μοιάζει να απουσιάζουν από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, μολονότι θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, που δεν είναι μόνο υγειονομική.

Αυτόν ακριβώς τον κόσμο και τους ανθρώπους των εγχειρημάτων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και να συνομιλήσουμε μαζί τους μέσω διαδικτύου, στη θεματική εβδομάδα που διοργανώνουν 11 κέντρα στήριξης ΚΑΛΟ, 29 Μαρτίου έως 3 Απριλίου.

Το πρόγραμμα, που διαρθρώνεται σε τρεις ζώνες, περιλαμβάνει την ανοιχτή επικοινωνία με το προσωπικό των κέντρων στήριξης ΚΑΛΟ κάθε πρωί, εργαστήρια εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης το μεσημέρι και παρουσιάσεις φορέων ΚΑΛΟ το απόγευμα ανά τομέα δραστηριότητας - καλύπτοντας ευρύτατο φάσμα, από τη μεταποίηση και τις κατασκευές έως την τεχνολογία, τις εκδόσεις, τον πολιτισμό, την αγροτική παραγωγή και το ηθικό εμπόριο.

Το Σάββατο το απόγευμα διοργανώνεται συζήτηση για τις δημόσιες πολιτικές στον χώρο της ΚΑΛΟ. Ενας απολογισμός που έχει αργήσει πάρα πολύ, δέκα χρόνια μετά την αναγνώριση της ΚΑΛΟ με τον νόμο 4019/2011 και τέσσερα χρόνια μετά την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου με τον νόμο 4430/2016.

H Ελενα Τζαμουράνου και η Ιωάννα Γεωργιάδου, από τα κέντρα στήριξης ΚΑΛΟ Αθήνας και Μαγνησίας αντίστοιχα, συνεταιρίστριες οι ίδιες, η πρώτη στον συνεργατικό χώρο Dock και η δεύτερη στην ΚοινΣΕπ «Πορεία υγείας», μιλάνε στην «Εφ.Συν.» για τον όμορφο όσο και ανηφορικό δρόμο που εξακολουθούν να τραβάνε τα συνεργατικά εγχειρήματα.

«Παρότι η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα πιεστική, είναι σημαντικό για μας να δώσουμε το “παρών”, και να προσπαθήσουμε να εμπνεύσουμε μέσα από το παράδειγμα φορέων ΚΑΛΟ που παραμένουν βιώσιμοι ή αποτελούν καλή πρακτική από πλευράς συνεργατικών όρων και καινοτομίας», λέει η Ιωάννα.

Τα κέντρα στήριξης ΚΑΛΟ δεν είναι θεσμικοί φορείς, αλλά υλοποιούνται στο πλαίσιο προγράμματος ΕΣΠΑ το οποίο λήγει τον Οκτώβριο. Παράλληλα, είναι και τα ίδια φορείς ΚΑΛΟ - ένας δισυπόστατος ρόλος, που θέτει όρια και απαιτεί υπερβάσεις. Βροχή έπεφταν, και συνεχίζουν να πέφτουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα ερωτήματα από φορείς ΚΑΛΟ για το αν μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση. «Τα συνεργατικά εγχειρήματα στον πολιτισμό και στην εστίαση επηρεάστηκαν περισσότερο αρνητικά.

Ασυνεννοησία

Ειδικά στον χώρο του πολιτισμού οι άνθρωποι ήταν παγωμένοι, δεν ξέρουν ποιο θα είναι το μέλλον τους», παραδέχεται η Ελενα από το Dock. «Υπήρξαν πολλά προβλήματα και φάνηκαν οι αδυναμίες του συστήματος, γιατί οι θεσμοί δεν γνωρίζουν ακόμα τους φορείς ΚΑΛΟ. Χρειάστηκαν πολλές πιέσεις, και από εμάς αλλά και από τη Διεύθυνση ΚΑΛΟ προς διαφορετικά υπουργεία, για να μάθουν ότι υπάρχουμε και εμείς», προσθέτει.

Αυτό από μόνο του δείχνει το μέγεθος της ασυνεννοησίας, καθώς η Διεύθυνση ΚΑΛΟ στο υπουργείο Εργασίας είναι ό,τι έχει απομείνει από τη Γραμματεία ΚΑΛΟ, που καταργήθηκε από την κυβέρνηση Ν.Δ. Αρχικά στα χρηματοδοτικά προγράμματα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνονταν οι ΚοινΣΕπ. Στους συνεταιρισμούς εργαζομένων μόλις πριν από λίγες μέρες πάρθηκε η απόφαση να παίρνουν την ειδική αποζημίωση οι εργαζόμενοι. Στις ΚοινΣΕπ δεν υπάρχει πρόβλεψη», μας λέει η Ελενα.

Παρά την απαξίωση που επιφυλάσσει το κράτος, το ενδιαφέρον του κόσμου για την ΚΑΛΟ συνεχίζεται αμείωτο την περίοδο της πανδημίας, μας λένε οι συνομιλήτριές μας. Τα ανακλαστικά των αλληλέγγυων εγχειρημάτων φάνηκαν από το πρώτο λοκντάουν, όταν συνεργάστηκαν με υγειονομικούς και ερευνητές σε δημόσια πανεπιστήμια, για να επιδιορθώσουν κρατικές αβλεψίες.

«Δεκάδες makerspaces (εργαστήρια κατασκευής και ανοιχτού σχεδιασμού), όπως το Commonslab στο Ηράκλειο, συνεργάστηκαν με ανεξάρτητους φορείς κατασκευάζοντας δωρεάν προσωπίδες για τους νοσηλευτές. Ο συνεταιρισμός Bioscoop στη Θεσσαλονίκη δώρισε τάμπλετ σε νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ για να επικοινωνούν με του δικούς τους», αναφέρουν ενδεικτικά η Ιωάννα και η Ελενα.

Χωρίς να μεμψιμοιρούν, παραδέχονται ότι εδώ και τρία χρόνια «δεν υπάρχει στρατηγική κατεύθυνση, ούτε χρηματοδοτικά εργαλεία. Τα κονδύλια που προβλέπονται δεν έχουν διατεθεί. Δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για εκπαίδευση και κατάρτιση, τόσο των ανθρώπων που ασχολούνται όσο και του διοικητικού προσωπικού». Επιμένουν ότι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία έχει προοπτικές, δίνει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που θέτει η συγκυρία - όπως για παράδειγμα πώς η συνεργατική δημόσια κτήση της γνώσης μπορεί υπερβεί την εταιρική κερδοσκοπία όταν τεθεί σε όφελος του κοινού καλού, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε στην περίπτωση των εμβολίων, παρά τις εκκλήσεις για κατάργηση της πατέντας.

Πάνω απ’ όλα καλούν τον κόσμο να συμμετέχει στην εβδομάδα ΚΑΛΟ, «όχι για μια θεωρητική συζήτηση, αλλά γιατί είμαστε άνθρωποι μέσα από το πεδίο, αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα τις πραγματικές δυσκολίες και νιώθουμε επιτακτική την ανάγκη να παρέμβουμε δημόσια».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έφτασε στις μικρές επιχειρήσεις
Πλάι στα μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ακούστηκε και η πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έφτασε στις μικρές επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
To e-commerce ήρθε για να μείνει
Ενας στους δυο καταναλωτές που το προτίμησαν την περίοδο της πανδημίας, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει συστηματικά τις διαδικτυακές αγορές και μετά το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων.
To e-commerce ήρθε για να μείνει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανταγωνισμός για τα σουπερμάρκετ του μέλλοντος
Ενώ ο κλάδος αναδεικνύεται σε κατεξοχήν κερδισμένο της πανδημίας, με τζίρο άνω των 13 δισ. φέτος, ταυτόχρονα εξελίσσεται σε καταλύτη αλλαγών στην οργάνωση της εργασίας, της παραγωγής και της κατανάλωσης....
Ανταγωνισμός για τα σουπερμάρκετ του μέλλοντος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι κεφάτη, ψωνίζει από το πληκτρολόγιο
Μόλις το 1% της συνολικής κατανάλωσης τροφίμων γίνεται από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ενώ το ΙΕΛΚΑ προβαίνει σε καθησυχαστικές διευκρινίσεις για τους κινδύνους μετάδοσης στα καταστήματα.
Είναι κεφάτη, ψωνίζει από το πληκτρολόγιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι βρόμικες e-μπίζνες της πανδημίας
Τυπολογία της ηλεκτρονικής απάτης στις αγορές μέσω διαδικτύου ● Πάνω από 1.200 καταγγελίες στον Συνήγορο του Καταναλωτή το τελευταίο εξάμηνο, 1,7 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα που έχει επιβάλει η αρμόδια διεύθυνση ●...
Οι βρόμικες e-μπίζνες της πανδημίας
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Τα συνεταιριστικά MME είναι τα MME του αύριο
Χωρίς εξωραϊσμούς και υπεραπλουστεύσεις, το ενημερωτικό δελτίο της της Διεθνούς Ενωσης Συνεταιρισμών Βιομηχανίας, Βιοτεχνίας και Υπηρεσιών «Work Toghether», παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα στη βιομηχανία των...
Τα συνεταιριστικά MME είναι τα MME του αύριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας