• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.8°C / 6.3°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.1°C / 3.8°C
  0 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 9.0°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.0°C / 2.3°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -3.2°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 4.6°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.0°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.2°C / 6.4°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.5°C / -1.8°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C -2.5°C / 6.7°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C -0.2°C / 6.0°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.0°C / 6.5°C
  1 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.3°C / 3.9°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  54%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες νέου τύπου για τις συντάξεις

 • A-
 • A+
Εντονες αντιδράσεις για την εκχώρηση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε ιδιώτες ● Με φόντο τον σκόπελο της συνταγματικότητας προετοιμάζεται η νομοθετική ρύθμιση.

Τίποτε δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα απ’ ό,τι η γνωστή παροιμία αυτό που επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στον eΕΦΚΑ. Ο λόγος για τις εκκρεμείς συντάξεις και τη νομοθετική ρύθμιση που του ετοιμάζει η νομικός Πατρίνα Παπαρηγοπούλου προκειμένου να μπουν δικηγόροι και λογιστές στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων.

«Στου κασίδη το κεφάλι μπαρμπεριό ανοίγει», λέει η λαϊκή παροιμία και στην περίπτωση μας ο μεν «κασίδης» δεν είναι άλλος από το προσωπικό του ΕΦΚΑ, που θα κληθεί και πάλι να κάνει την περισσότερη δουλειά για να προετοιμαστούν οι φάκελοι που θα πάρουν υπό μάλης οι εξωτερικοί συνεργάτες. Εκτός κι αν κατέβουν οι δικηγόροι και οι λογιστές στα υπόγεια των ταμείων για να ανακαλύψουν μέσα στις ντάνες των χάρτινων ντοσιέ τα ένσημα από τον ασφαλιστικό χρόνο πριν από το 2002. Διότι εκεί που πάσχει η έκδοση συντάξεων είναι στην καταμέτρηση του ασφαλιστικού χρόνου που δεν έχει ηλεκτρονικά αποθηκευτεί.

Το δε «μπαρμπεριό» δεν είναι άλλο από τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που, αντιγράφοντας το επικερδές μοντέλο μετάλλαξής τους σε «εισπρακτικές εταιρείες» με προσλήψεις νέων δικηγόρων για ένα «κομμάτι ψωμί» ή με μισθό 400-500 ευρώ, θα επεκτείνουν τώρα τις δραστηριότητές τους σε έναν τομέα με σίγουρα χρήματα από τα ίδια τα Ταμεία.

Οι εργαζόμενοι στα Ταμεία αλλά και όποιοι σοβαροί νομικοί εμπλέκονται στις συνταξιοδοτικές διαδικασίες δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι άπαξ και αντικατασταθεί η δουλειά από ιδιώτες η κατάσταση στον ΕΦΚΑ θα γίνει ακόμη πιο χαοτική, αφού τη βαριά προετοιμασία θα κληθούν να την κάνουν και πάλι οι υπάλληλοι των Ταμείων.

Αλλωστε ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, πρόεδρος της Ενωσης Εμμίσθων Δικηγόρων, με άρθρο του σε φορολογικό site δεν αφήνει καμία αμφιβολία:

«Απαιτείται ενημέρωση, πρόσβαση και εκπαίδευση στα συστήματα του e-ΕΦΚΑ και παροχή τεχνογνωσίας επί συνταξιοδοτικών θεμάτων με μέριμνα του e-ΕΦΚΑ... Με μέριμνα της γενικής διεύθυνσης συντάξεων του ΕΦΚΑ, δημιουργείται ομάδα διοίκησης έργου, στην οποία μετέχει εκπρόσωπος της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων με στόχο την επίβλεψη και αξιολόγηση του έργου, τη δημιουργία helpdesk για επίλυση προβλημάτων από εξειδικευμένους υπαλλήλους, τον δειγματοληπτικό έλεγχο υποθέσεων και την εν γένει παρέμβαση στα όποια προβλήματα. Πάντως, ανεξάρτητα από το τι προτείνουν οι ιδιώτες, ανεξάρτητα από το ποιο περιεχόμενο θα έχει η νομοθετική ρύθμιση και πόσο θα κοστίσει στα Ταμεία η εκχώρηση των συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων στους ιδιώτες, ο κ. Χατζηδάκης κατόρθωσε μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του να δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στα Ταμεία και στους φορείς των εργαζομένων και να μετατρέψει τις ρηχές ανακοινώσεις σε κείμενα με ουσιώδη ερωτήματα και σοβαρή κριτική για τις αποσπασματικές εξαγγελίες που στερούνται νομικού ερείσματος».

Εχει σκεφτεί (ο υπουργός) τις συνέπειες που θα υπάρξουν, στην περίπτωση που καταπέσουν ως αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις του νόμου που θα φέρει, και τι θα γίνει με όλες εκείνες τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που θα έχουν εκδοθεί παρανόμως» ρωτά, ευλόγως, η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. «Εχει σκεφθεί τον νομικό τραγέλαφο που θα δημιουργηθεί από τα τυχόν λάθη που θα προκύψουν κατά τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών αποφάσεων από μη δημόσιους υπαλλήλους; Ποιος θα φέρει τότε τη νομική και ποινική ευθύνη; O υπουργός, που έχει “ασυλία” ή μήπως ο λογιστής ή δικηγόρος που θα έχουν υπογράψει τη λάθος συνταξιοδοτική απόφαση;» σημειώνει εμφατικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία των συλλόγων του τ. ΙΚΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιάσκο η επιτάχυνση απονομής συντάξεων
Η σκόνη που σηκώνεται από τον υπουργό Εργασίας κάθε φορά που εκτοξεύει απειλές για πειθαρχικά και μεταθέσεις των υπαλλήλων που «καθυστερούν» τις συντάξεις, επιχειρεί να κρύψει την αποτυχία του να διευθετήσει...
Φιάσκο η επιτάχυνση απονομής συντάξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Ο project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις
Έναν από τους πάλαι ποτέ συντονιστές των ομάδων εργασίας που συγκρότησαν το πρόγραμμα της Ν.Δ. επέλεξε ο Κωστής Χατζηδάκης. Πρακτική και διοικητική εμπειρία έχουν τα δύο από τα τέσσερα μέλη της Ομάδας Έργου.
Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Ο project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόσωπο κι όχι εταιρεία ο project manager στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις
Πρόκειται για άνθρωπο με γνώση του συνταξιοδοτικού και των προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης. Δε θα υποκαταστήσει τη διοίκηση, αλλά θα αναλάβει να υποδείξει τις απαραίτητες αλλαγές. Δεν αποκλείονται...
Πρόσωπο κι όχι εταιρεία ο project manager στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόλις 8 (!) συντάξεις από ιδιώτες
Λιγότερες κι από τα δάχτυλα των δυο χεριών είναι οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές αιτήσεις που ολοκληρώθηκαν από τους ιδιώτες (λογιστές και νομικούς), οι οποίοι διαφημίστηκαν ως σωτήρια λύση για τις μεγάλες...
Μόλις 8 (!) συντάξεις από ιδιώτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Χατζηδάκης επαφίεται στην ιδιωτική αγορά για τη «σωτηρία» του ΕΦΚΑ
Ο υπουργός Εργασίας εμφάνισε για πολλοστή φορά την εισαγωγή στοιχείων από την αγορά στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ως τη μοναδική «σωτηρία» του ΕΦΚΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη πληγή του...
Ο Χατζηδάκης επαφίεται στην ιδιωτική αγορά για τη «σωτηρία» του ΕΦΚΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας