• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.0°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 23.9°C / 28.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 27.0°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.9°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.8°C
  0 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.4°C
  3 BF
  38%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 27.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πλήγμα νοθείας στη φέτα

 • A-
 • A+
Ανησυχία στους κτηνοτρόφους και παραγωγούς από την αποκάλυψη δειγμάτων του εθνικού μας τυριού νοθευμένων με αγελαδινό γάλα στη Γερμανία ● Μέχρι και με λουκέτο απειλούνται οι εμπλεκόμενες εταιρείες ● Αναμένονται και νέες καταγγελίες για παρόμοιο κρούσμα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της εξεύρεσης νοθευμένων δειγμάτων φέτας ελληνικής εταιρείας που πωλούνταν σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας. Η υπόθεση ήρθε στο φως πριν από περίπου 2 εβδομάδες έπειτα από καταγγελίες Ελληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη διακίνηση της φέτας στο εξωτερικό και διαπίστωσε ανεξήγητα χαμηλές τιμές στα εν λόγω προϊόντα προχωρώντας σε αποστολή δειγμάτων σε 2 γερμανικά εργαστήρια.

Στα επίμαχα δείγματα από τη Γερμανία ανιχνεύτηκε αγελαδινό γάλα σε ποσοστό από 50% έως 80% έναντι των προαπαιτούμενων προδιαγραφών της φέτας ΠΟΠ, δηλαδή 70% πρόβειο και 30% κατσικίσιο γάλα. Κι όλα αυτά περίπου ένα χρόνο μετά τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ), η οποία αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια κατοχύρωσης της φέτας ως ελληνικού ΠΟΠ σε επίπεδο Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, οι καταγγελίες τέθηκαν υπόψη του οργανισμού στις 10 Μαρτίου και στις 12 Μαρτίου οργανώθηκε τριμελές κλιμάκιο ελεγκτών (από τις μονάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας) το οποίο προχώρησε σε επιτόπιο έλεγχο και συλλογή στοιχείων και δειγμάτων προϊόντων από τις εγκαταστάσεις της εμπλεκόμενης εταιρείας. Πλέον, αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων από τα οποία θα εξαρτηθούν πιθανές περαιτέρω ενέργειες.

Ηδη πάντως η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ζητά να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση και εφαρμογή του νέου αυστηρότερου νομικού πλαισίου (ν. 4691/2020) για τη νοθεία στα αγροτικά προϊόντα. Το νέο πλαίσιο προβλέπει αυξημένα χρηματικά πρόστιμα, ποινές φυλάκισης για τους υπεύθυνους έως και «λουκέτο» στις εμπλεκόμενες μονάδες.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος, αναφέρει αδράνεια αρχικά των ελεγκτικών μηχανισμών στις σοβαρές καταγγελίες. Επίσης μας πληροφορεί ότι αναμένονται νέες καταγγελίες για παρόμοιο περιστατικό σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. «Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί το δέντρο. Το δάσος, δηλαδή ο πραγματικός κίνδυνος, είναι να χάσουμε το ΠΟΠ στη φέτα. Πρέπει να τηρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις, αλλιώς χώρες όπως π.χ. η Δανία θα κινηθούν εναντίον μας», δηλώνει ο κ. Πεβερέτος αναδεικνύοντας την ανάγκη περαιτέρω εμπλουτισμού του νομικού πλαισίου σχετικά με αθέμιτες πρακτικές στην τυροκομία.

Την Παρασκευή συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΔΟΦ που ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύσταση τριμελούς επιτροπής για τη διερεύνηση του θέματος σε βάθος. Επίσης, ζητήθηκε η παραίτηση από τη Διεπαγγελματική της εμπλεκόμενης εταιρείας, η οποία και υποβλήθηκε. Σε μία λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες διατάχτηκε η πραγματοποίηση ενδελεχούς έρευνας από όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Το θέμα έφτασε την Παρασκευή στη Βουλή όπου σε κοινή ερώτησή τους ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σταύρος Αραχωβίτης και η αναπληρώτρια τομεάρχης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, μιλούν για πρακτική με κίνητρο την πρόσκαιρη κερδοσκοπία που εκθέτει τη χώρα μας στο εξωτερικό και προκαλεί τη δυσφήμηση του εθνικού μας προϊόντος. Οι κ.κ. Αραχωβίτης και Τελιγιορίδου ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιδράσει άμεσα και δυναμικά σε όλα τα πεδία ευθύνης του για την παραδειγματική αντιμετώπιση του απαράδεκτου μιμητισμού, παραβίασης νομοθεσίας, νοθείας και απάτης που αποκαλύφθηκε. Ερώτηση υπέβαλε επίσης η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΜέΡΑ 25.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνδυνος για την ΠΟΠ φέτα μετά το νέο κρούσμα νοθείας στο εξωτερικό
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες αναγκάστηκε να πει ότι θα «φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, μετά τον εντοπισμό δείγματος νοθευμένης φέτας στη Σουηδία.
Κίνδυνος για την ΠΟΠ φέτα μετά το νέο κρούσμα νοθείας στο εξωτερικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπλόκα παραλαμβάνει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Παραμένουν ενεργά τα αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα με την καρατόμηση του Σπήλιου Λιβανού να μην μπορεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί πλήρους κυβερνητικής αδιαφορίας για τα προβλήματα στον πρωτογενή...
Μπλόκα παραλαμβάνει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Ελαιόλαδο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λάδι και ελιές γλίτωσαν από τους δασμούς των ΗΠΑ
Σώζονται από τους αμερικανικούς δασμούς ύψους 7,5 δισ. δολαρίων στα ευρωπαϊκά προϊόντα το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές. Πλήττονται όμως οι εξαγωγές γαλακτοκομικών, φρούτων και άλλων...
Λάδι και ελιές γλίτωσαν από τους δασμούς των ΗΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίμετρα για το Nutriscore
Παγίδες κρύβει το προωθούμενο στην Ε.Ε. σύστημα αξιολόγησης τροφίμων. Συντονισμένη δράση με ομολόγους του από τον ευρωπαϊκό Νότο υπόσχεται ο Γ. Γεωργαντάς
Αντίμετρα για το Nutriscore

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας