Περί τα μέσα Απριλίου και αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους τοποθετείται το άνοιγμα της εστίασης σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο που διακινείται από την κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης των επιδημιολογικών δεικτών και της προόδου του εμβολιασμού, δύο παράγοντες που παραμένουν εξίσου αβέβαιοι. Αμφιβολίες ωστόσο εκφράζουν εκπρόσωποι του κλάδου. «Δεν θεωρώ ότι η ημερομηνία της 15ης Απριλίου θα επιβεβαιωθεί. Πιο πιθανό είναι να ανοίξουμε κοντά στο Πάσχα» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, Γ. Δαβερώνης.
Οι 80.000 επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη χώρα προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα μετρώντας πάνω από 2,2 δισ. ευρώ απώλειες τζίρου μέσα στο 2020 (-37,7%), συσσωρευμένα χρέη, στεγνά ταμεία και εκατοντάδες λουκέτα παρά τα κρατικά πακέτα στήριξης. Η ελεύθερη πτώση του τζίρου συνεχίζεται μέσα στο 2021, καθώς μόνο τον Ιανουάριο οι επιχειρήσεις που υποχρεούνται να τηρούν διπλογραφικά βιβλία απώλεσαν πάνω από 71 εκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς το 57,2% του τζίρου σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Η πανελλήνια συνομοσπονδία του κλάδου ΠΟΕΣΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 600 επιβεβαιωμένα λουκέτα σε όλη την επικράτεια, από τα οποία πάνω από 200 είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο θεωρείται μαθηματικά βέβαιο ότι τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν μετά τη λήξη των αναστολών.
Βάσιμοι φόβοι
Σύμφωνα με τις έρευνες του ΙΜΕ-ΓΣΒΕΕ, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις εστίασης εκφράζουν βάσιμο φόβο ότι θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους είτε άμεσα (10,8%) είτε σε βάθος εξαμήνου (44,6%). Η διαφορά μεταξύ αιφνίδιου και αργού θανάτου είναι ευθέως ανάλογη με την έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (43,2%) δηλώνουν ότι έχουν στερέψει από ταμειακά διαθέσιμα, ενώ περίπου άλλες τόσες (39,23%) ότι θα στερέψουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Μοναδικός τρόπος να αποτραπεί το δυσμενέστερο σενάριο, το οποίο θα επιφέρει θεαματική αύξηση της ανεργίας καθώς περίπου 200.000 εργαζόμενοι της εστίασης βρίσκονται σε αναστολή, είναι σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ η εφαρμογή στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη βιώσιμη επανεκκίνηση του κλάδου. Το αίτημα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης αναμένεται να θέσει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γ. Καββαθάς, στην αυριανή συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, ζητώντας κάθε επιχείρηση να επιδοτείται από 1.000 ώς 10.000 ευρώ, ανάλογα με τον τζίρο και τη ζημιά που έχει υποστεί, με το συνολικό πακέτο να εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.
Χαμηλές προσδοκίες από την αυριανή συνάντηση του προέδρου της ΠΟΕΣΕ με τον υπουργό Ανάπτυξης έχει ο πρόεδρος των εστιατορίων της Αττικής. «Μέχρι τώρα έχουμε ακούσει τόσα πολλά από τον κ. Γεωργιάδη, που δεν ξέρουμε πια τι να πιστέψουμε και τι όχι. Οσο για την επιδότηση των πάγιων δαπανών που ακούσαμε από τον υπ. Οικονομικών, δεν έχουμε δει τίποτα χειροπιαστό, είναι όλα στα λόγια» επιβεβαιώνει ο κ. Δαβερώνης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας