• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.7°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.9°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.6°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.4°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 27.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.7°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.2°C
  1 BF
  94%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.1°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.7°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 20.0°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.8°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 18.9°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  51%
Μεταξύ Κομισιόν και... βιομηχανιών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεταξύ Κομισιόν και... βιομηχανιών

 • A-
 • A+
Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωνε έρευνα σε βάρος της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, κατόπιν καταγγελίας... άγνωστης ταυτότητας, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες κατηγορούν τη ΔΕΗ για παρελκυστική τακτική και τελεσίγραφα στο παζάρι για φθηνότερο βιομηχανικό ρεύμα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Yπό διπλή πίεση βρέθηκε χθες η ΔΕΗ, καθώς την ώρα που η ένωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών την επέκρινε για το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση για το τιμολόγιο υψηλής τάσης, στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωνε έρευνα σε βάρος της δημόσιας επιχείρησης για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στη χονδρική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ερευνα που προφανώς πηγάζει από καταγγελίες των ανταγωνιστών της, όπως συνέβη παλαιότερα με το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη, που οδήγησε στον μνημονιακό εξαναγκασμό συρρίκνωσης της επιχείρησης και των μεριδίων αγοράς της και τελικά στη βίαιη απολιγνιτοποίηση που έχει δρομολογήσει σήμερα η κυβέρνηση.

«Κινούμε έρευνα για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ στις αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, η οποία ενδέχεται να έχει στρεβλώσει τον ανταγωνισμό και να έχει επιβραδύνει τις επενδύσεις στην παραγωγή πιο πράσινης ενέργειας. Η Ελλάδα ξεκίνησε πρόσφατα ένα φιλόδοξο σχέδιο απεξάρτησης από τον λιγνίτη. Η εξασφάλιση αποτελεσματικού ανταγωνισμού είναι ο καλύτερος τρόπος για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές, τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις, καθώς και για την τόνωση των επενδύσεων σε λιγότερο ρυπογόνες ενεργειακές πηγές», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέιτε Βέστεϊγερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, ανακοινώνοντας τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η ΔΕΗ –που ελέγχει τους λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, καθώς και σταθμούς φυσικού αερίου και ΑΠΕ–, με δεδομένη τη δεσπόζουσα θέση της στη χονδρική και στη λιανική αγορά, «ενδέχεται να έχει υιοθετήσει επιθετικές στρατηγικές υποβολής προσφορών που εμποδίζουν την ικανότητα των ανταγωνιστών της να συμμετέχουν στον ανταγωνισμό στις αγορές χονδρικής και στις σχετικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας». Η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά αντίκειται στο άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θεωρείται πυρήνας της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, η έρευνα –που θα περάσει στο μητρώο υποθέσεων ανταγωνισμού της Ε.Ε. με αριθμό AT. 40278– έχει προέλθει μεν από καταγγελία, αλλά η Επιτροπή δεν μπορεί στη φάση αυτή να αποκαλύψει την ταυτότητα του καταγγέλλοντος. Ωστόσο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η Κομισιόν στο πλαίσιο αυτής της έρευνας πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις στην Ελλάδα το 2017.

«Η συμμόρφωση με το δίκαιο περί ανταγωνισμού έχει μεγάλη σημασία για τη ΔΕΗ και είναι σε πλήρη αρμονία με τη στρατηγική της. Η ΔΕΗ δεσμεύεται πλήρως να συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διευκρίνιση όλων των ανοιχτών ζητημάτων και παραμένει προσηλωμένη στον επιχειρησιακό της μετασχηματισμό, που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2019», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιχείρηση, χωρίς ιδιαίτερη μαχητικότητα στην υπεράσπισή της, ενώ κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραπέμπουν στη δρομολογημένη απολιγνιτοποίηση αλλά και στο σύστημα target model που στο μεταξύ έχει τεθεί σε εφαρμογή, θεωρώντας ότι αποτελεί τη δέουσα συμμόρφωση στις υποδείξεις της Επιτροπής.

Πάντως, ο αντίκτυπος της ανακοίνωσης στο Χρηματιστήριο ήταν αισθητός, αφού παρά την άνοδο του Γενικού Δείκτη, η μετοχή της ΔΕΗ έπεσε 2,5%. Σε αυτό, βεβαίως, έπαιξε ρόλο και η «επιθετική» ανακοίνωση της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), των 27 ενεργοβόρων βιομηχανιών (ΣΙΔΕΝΟΡ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΒΑΛ, Χαλυβουργία κ.ά.), στην οποία κατηγορούν τη ΔΕΗ για παρελκυστική τακτική, υπερβολικές αυξήσεις έως και 40%, κατάργηση του νυχτερινού τιμολογίου για τις χαλυβουργίες, επιβολή ρητρών που «έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τη διαπραγμάτευση με τους βιομηχανικούς πελάτες της στην υψηλή τάση».

Οι βιομηχανίες, που ζητούν φυσικά φθηνό ρεύμα, κατηγορούν τη ΔΕΗ για τελεσίγραφο με σκοπό να αποδεχθούν οι επιχειρήσεις επαχθείς όρους στις νέες συμβάσεις προμήθειας και καταλήγουν με το ερώτημα «αν η ΔΕΗ επιθυμεί εντέλει τον καλόπιστο διάλογο με τη βιομηχανία, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα πιθανό αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση, το οποίο θα είναι επιζήμιο για όλα τα μέρη».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εν συντομία
Ερωτήματα και προβληματισμό διατυπώνει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την επιμονή της Διοίκησης της ΔΕΗ να καταργήσει τη δραστηριότητα εκτύπωσης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και να την αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία.
Εν συντομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απειλούν με σβήσιμο φουγάρων
Η ένωση ΕΒΙΚΕΝ των 27 εταιρειών διαμαρτύρεται για τις αυξήσεις τιμών μετά το «τάργκετ μόντελ» και κατηγορεί ΔΕΗ και ιδιώτες επενδυτές ότι τις προκαλούν οι ίδιοι το υψηλό κόστος στην αγορά εξισορρόπησης.
Απειλούν με σβήσιμο φουγάρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιθώριο 25 ημερών για το πακέτο του 1,8 τρισ. ευρώ
Μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες συνδιαλλαγής στο Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, με βάση την τελική τους συμφωνία για το πακέτο του 1,8 τρισ. ευρώ.
Περιθώριο 25 ημερών για το πακέτο του 1,8 τρισ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα παράδοξα των Προδικαστικών Προσφυγών
Εύλογα ερωτήματα προκάλεσε το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη είχε ενταχθεί κεφάλαιο για τη λειτουργία της Αρχής Εξέτασης...
Τα παράδοξα των Προδικαστικών Προσφυγών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. Αδαμίδης: «Ζητούν 300 εκατ. για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση της Πτολεμαΐδας V»
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στο πλευρό των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. που κινητοποιούνται κι αυτοί κατά της βίαιης απολιγνιτοποίησης • Ο πρόεδρός της αποκαλύπτει κυβερνητικό σχέδιο για χρηματοδότηση της αλλαγής καυσίμου στο νέο...
Γ. Αδαμίδης: «Ζητούν 300 εκατ. για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση της Πτολεμαΐδας V»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαζική φυγή από τη ΔΕΗ το 2019
Η ΔΕΗ διατηρεί μεν την κυριαρχία της στη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά εξακολουθεί να χάνει πελάτες από τους εναλλακτικούς ιδιώτες προμηθευτές της που έχουν πλέον φτάσει τους 25.
Μαζική φυγή από τη ΔΕΗ το 2019

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας